top of page

SUA a autorizat al treilea vaccin anti coronavirus; serul Johnson&Johnson are eficiență de 66%



Ideea creării unui pașaport de vaccinare digital la nivelul Uniunii Europene devine din ce în ce mai dezbătută la nivelul Blocului European, în condițiile în care oficialii caută să redeschisă granițele pentru turiști dar în același timp, să limiteze pe cât de mult posibil, răspândirea noului coronavirus sau a uneia dintre variantele acestuia. În acest sens, Comisia Europeană a transmis astăzi că în luna martie va prezenta o propunere cu privire cu crearea unui astfel de document.

„În ceea ce privește întrebarea cum ar putea arăta pașaportul verde digital, vom prezenta o propunere legislativă în martie”, a confirmat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul unei videoconferințe cu parlamentarii germani. Necesitatea unui astfel de pașaport devine din ce în ce mai intensă în condițiile în care țările care sunt dependente de turism amintesc cât de urgentă este mișcarea de a deschide granițele și a salva sezonul estival. „Sunt încântat că există un sprijin larg pentru ideea unui pașaport verde; rămâne acum să fie creat cât mai repede posibil”, mărturisea săptămâna trecută, cancelarul austriac, Sebastian Kurz. Susținut de Bulgaria, Grecia și Spania, liderul austriac a pledat pentru un certificat care să permită călătoriile și accesul în restaurante pentru persoanele vaccinate, dar și pentru persoanele care au contractat deja virusul și despre care se crede că sunt imunizate.

De altfel, și Asociația Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA) a anunţat lansarea unui permis de călătorie la finalul lunii martie, punând în funcţiune un sistem digital pentru rezultatele testelor şi certificatele de vaccinare, ceea ce va ajuta la facilitarea călătoriilor internaţionale. În prezent, IATA reprezintă aproximativ 290 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 82% din traficul aerian mondial. „Este esenţial ca guvernele să înceapă să emită cetăţenilor certificate de vaccinare digitale, care apoi vor servi drept bază pentru permisul de călătorie. Avem nevoie de un plan pentru redresare. Avem nevoie de o metodă de a gestiona digital situaţia sanitară şi avem nevoie să asigurăm un standard global pentru înregistrarea rezultatelor testelor şi a vaccinărilor”, a afirmat directorul general al IATA, Alexandre de Juniac.

Programat să fie lansat oficial la finalul lunii martie, acest permis IATA de călătorie are menirea de a ajuta la facilitarea călătoriilor, punând rezultatele testelor negative pentru coronavirus și certificatele de vaccinare într-un format digital, fapt care va accelera procesul de check-in. Pentru suținerea unui astfel de proiect, IATA se așteaptă ca statele Uniunii Europene să emită o dovadă digitală.

Între timp, planeta continuă să se preocupe de lupta împotriva noului coronavirus. Dacă campaniile de vaccinare depind în mare măsură de numărul dozelor livrate de campaniile farmaceutice, în Statele Unite ale Americii, a fost autorizat un al treilea ser anti-Covid. După cele produse de Moderna și Pfizer în colaborare cu BioNTech, americanii au confirmat eficiența vaccinului Johnson&Johnson, oferindu-i posibilitatea de a fi administrat pe teritoriul SUA.

Cu o eficiență de 66% dovedită în urma testelor clinice, serul Johnson&Johnson se administrează într-o singură doză, este mai ieftin, este destinat în prevenirea oricăror forme de îmbolnăvire de la cele moderate, până la cele severe și poate fi ținut într-un frigider obișnuit, nu într-un congelator ca celelalte două vaccinuri. În ceea ce privește prevenirea spitalizării și a deceselor asociate cu infecția, serul Johnson&Johnson a dovedit o eficiență la mare, de 85%. „Faptul că avem încă un vaccin sigur și eficient va contribui la protejarea mai multor persoane, într-un timp mai scurt”, a precizat Dr. Rochelle Walensky.

Acest vaccin, dezvoltat de compania belgiană Janssen, deținută de figantul farmaceutic Johnson&Johnson, folosește fragmente dintr-un virus diferit, inactiv, pentru a transmite instrucțiunile adevăratului virus periculos, cel care provoacă boala coronavirus. La polul opus, Pfizer și Moderna sunt bazate pe o tehnologie total diferită și anume pe ARN mesager. Administrate în două doze, celelalte două seruri au arătat rate de eficacitate mai ridicate în teste.

Până în prezent, vaccinul Johnson&Johnson a fost testat în locurile unde circulă noile tulpini, mult mai contagioase ale coronavirusului și anume, SUA, Africa de Sud și Brazilia. „Cred că oamenii își pun câteva întrebări și asta îi interesează cel mai mult. Mă protejează să nu mă îmbolnăvesc grav? Vaccinul acesta mă va feri să nu ajung la spital sau la terapie intensivă? Sau, mai rău, mă va feri de deces din cauza bolii acesteia teribile? Vestea bună - răspunsul la toate aceste întrebări este – da – ” a transmis Dr. Francis Collins, director Institutul Național de Sănătate.

Pentru a-i încuraja pe americani să se vaccineze cu acest al treilea ser autorizat pe teritoriul SUA, Doctorul Anthony Fauci, cel mai reputat expert în boli infecţioase din Statele Unite, a declarat, duminică, că s-ar vaccina cu vaccinul companiei Johnson & Johnson. „Toate trei sunt foarte bune, iar oamenii ar trebui să se vaccineze cu cel care este disponibil pentru ei. Dacă mergeţi într-un loc şi au J&J, dacă acel vaccin este disponibil, eu l-aş face”, a spus Fauci.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page