top of page

SUA și UE cer talibanilor să respecte drepturile femeilorVăzut ca principalul vinovat pentru faptul că talibanii au preluat conducerea în Afganistan, președintele american, Joe Biden reconfirmă decizia de a-și retrage trupele militare de pe acest teritoriu, după 20 de ani de război. În ceea ce privește viitorul țării din Orientul Mijlociu, liderul de la Casa Albă consideră că talibanii nu și-au schimbat convingerile sale fundamentale și trebuie să se decidă dacă vor să fie sau nu recunoscuți de comunitatea internațională.

„Cred că ei trec printr-un fel de criză existenţială pe tema: vor să fie sau nu recunoscuţi de comunitatea internaţională drept un guvern legitim? Nu sunt sigur că este cazul. După 20 de ani de război împotriva unei coaliţii internaţionale conduse de SUA, insurgenţii care au venit acum la putere vor trebui să facă faţă altui tip de probleme. Practic, talibanii trebuie să se întrebe dacă sunt capabili să asigure nevoile afganilor. Dacă talibanii au voinţă puternică de a-şi pune în practică ideologia islamistă, ei vor trebui să se preocupe dacă vor avea de mâncare, dacă vor avea venituri... şi dacă vor putea să gestioneze economia. Ei vor trebui să se preocupe dacă pot sau nu să menţină unitatea societăţii afgane.

Nu sunt sigur că aş fi prezis scenele actuale cu lideri talibani care cooperează cu militari americani pentru a asigura o evacuare în siguranţă a cetăţenilor americani. Dacă grupări teroriste antiamericane, precum Al Qaida, vin să se stabilească din nou în Afganistanul controlat de talibani, SUA îşi menţin o capacitate dincolo de orizont pentru a le elimina. Pentru moment, ameninţarea este mult mai importantă în Siria sau în Africa de Est, decât în munţii Afganistanului. În acelaşi timp, războiul nu este răspunsul la îngrijorările cu privire la încălcările drepturilor femeilor în Afganistan, după preluarea puterii de către talibani.

Va fi nevoie de presiuni economice şi diplomatice - şi nu de forţă militară - pentru a asigura drepturile femeilor în Afganistan. Ideea potrivit căreia putem garanta drepturile femeilor pe mapamond prin forţă militară nu este raţională. Uitaţi-vă la ceea ce se întâmplă cu uigurii în vestul Chinei. La ceea ce se întâmplă în alte locuri ale lumii. Modalitatea de a lupta împotriva încălcărilor drepturilor femeilor nu este printr-o invazie militară. Metoda de a aborda această problemă este de a pune presiune economică, diplomatică şi internaţională asupra lor pentru ca ei să-şi schimbe comportamentul. Multe femei încearcă să părăsească Afganistanul cu ajutorul evacuărilor americane de pe aeroportul din Kabul. Ar trebui să evacuăm cât mai multe posibil”, a subliniat preşedintele american în interviul acordat miercuri.

Situația femeilor din Afganistan continuă să fie unul dintre cele mai fierbinți și îngrijorătoare subiecte în legătură cu preluarea puterii de către talibani. Văzute ca victime ale unei potențiale ere a sclavagismului, femeile se tem pentru viețile lor și cer disperat ajutorul comunității internaționale.

La jumătatea acestei săptămâni, Uniunea Europeană s-a declarat profund îngrijorată de situația femeilor din Afganistan, cerând talibanilor să evite orice formă de discriminare și abuz, menținându-le drepturile. De altă parte, o prezentatoare a televiziunii afgane mărturisește că săptămâna aceasta, i s-a interzis să lucreze pentru canalul său. „Cei care mă ascultă, dacă lumea mă aude, vă rog să ne ajutaţi pentru că vieţile noastre sunt în pericol”, a declarat în această înregistrare video Shabnam Dawran, prezentatoare la televiziunea publică RTA.

După ce au preluat puterea duminică, la finalul unei campanii militare de doar zece zile, talibanii au afirmat că vor respecta drepturile femeilor şi că acestea vor fi autorizate să primească o educaţie şi să muncească, respectiv că media vor fi independente şi libere. În acest sens, un responsabil taliban a transpus vorbele în fapte şi chiar s-a aşezat alături de o femeie jurnalistă pentru un interviu faţă în faţă, însă, jurnalista a afirmat că ea nu a primit permisiunea de a munci în această săptămână, spre deosebire de colegii ei bărbaţi.

„Nu am renunţat după schimbarea de sistem şi am mers la birou, dar din nefericire nu m-au lăsat să intru, chiar dacă mi-am arătat legitimaţia. Angajaţii bărbaţi cu legitimaţii au primit permisiunea să intre în birou, dar mie mi s-a spus că nu pot să continui să-mi fac treaba, pentru că sistemul s-a schimbat”, a mai spus ea în înregistrare.

Etichete:

Kommentarer


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page