top of page

„Străzi presărate cu trupuri, orașe rase de pe fața pământului, supraviețuitori cu traume pe viață„

Informația confom căreia în orașul ucrainea, Bucea au fost descoperite crime de o amploare fără margini, șochează întreaga planetă. De la Paris la Washington, liderii mondiali condamnă oripilați crimele comise de ruși împotriva civililor nevinovați din orașele Bucea sau Irpin, după ce noi imagini din satelit arată torturile la care au fost supuși aceștia în ultimele minute din viața lor.

Peste 340 de cadavre, multe cu mâinile legate la spate, aruncate pe străzi sau gropi comune, ar putea fi doar un exemplu, în condițiile în care, potrivit oficialilor de la Kiev, se așteaptă să fie descoperite gropi comune și în alte orașe, prin care au trecut trupele rusești. Practic, potrivit ucrainenilor, înainte de a se retrage, așa cum au promis că vor face la ultima discuție de pace dintre delegațiile ucrainene și ruse, soldații invadatori ar fi ucis numeroși civili. Momentan nu se cunoaște amploarea măcelului, încă de câteva zile, numărul cadavrelor găsite crește înspăimântător.

„Priviți ce nenorociți ați crescut!”, li s-a adresat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski părinților din Rusia ai soldaților vinovați de atrocitățile din Bucea. „Sute de oameni au fost uciși, torturați și executați. Cadavre pe străzi, zone minate. Chiar și cadavrele au fost minate. Se văd urmările jafurilor peste tot. Răul profund a călcat pe pământul nostru. Ucigașii, călăii, violatorii, tâlharii care îşi spun militari merită moartea pentru ce au făcut. Îi invit pe fostul cancelar Angela Merkel și pe fostul președinte francez Nicolas Sarkozy să vină în Bucea să vadă la ce a dus politica de concesii față de Rusia din ultimii 14 ani”, a adăugat liderul de la Kiev. În prezent, ucrainenii documentează minuțios dovezile în speranța că într-o zi vinovații vor fi trași la răspundere, într-un proces similar cu cel de la Nuremberg.

În șanțul lung de 13 m, de lângă biserica Sf. Andrei, din Bucea, o femeie își caută soțul omorât.

„Rușii au venit cu două mașini și doi dintre ei au început să umble din casă-n casă căutându-i pe membrii Forțelor de Apărare Teritorială. Câțiva trădători din sat le-au indicat unde să caute. Fiul meu a scăpat. În ultima zi când au venit (rușii), un bărbat din Stekovka stătea lângă o clădire de nouă etaje. A ridicat mâinile, dar ei tot l-au împușcat. O femeie, intră în casa ei și au împușcat-o și pe ea, fără niciun motiv”, a mărturisit Zoya Merchynskyi, 52 ani, văduva unui bărbat executat.

Poveștile oamenilor care au supraviețuit măcelului sunt cutremurătoare. „Bine, i-am zis, împușcă-mă, dacă pentru asta te-a născut mama ta”, a precizat o altă femeie.

„Au fost probabil și acțiunile Rosghivardia, un fel de poliție internă de genul Gestapo-ului nazist, care însoțește trupele ruse și aliniază oamenii la zid cu listele în mână. Unele dintre crime sunt menite să-i sperie pe localnici ori sunt acte de răzbunare. Dar, în primul rând, cred că avem de-a face cu un caz clasic de soldați scăpați de sub control. Inițial, rușii neagă totul, apoi încearcă să ascundă și lansează tot felul de teorii pe internet în ideea că situatia e complicată, că nu există răspunsuri simple. Abia după câțiva ani recunosc, dar formulând astfel: “Da, noi am făcut-o, dar și voi faceți la fel”, a explicat Michael Clarke, analist Security and Defence.

În zona Harkovului, nouă recruți ruși s-au predat ucrainenilor. Studenți în Donețk, tinerii au fost trimiși cu forța la război. Potrivit prizonierilor, sunt multe sinucideri în rândul trupelor, în timp ce alții se rănesc deliberat ca să nu fie trimiși pe front.

„Primul meu gând a fost s-o sun pe mama să-i spun în ce măcel am picat. Am fost amenințați cu închisoarea dacă refuzam să ne supunem ordinelor ori dezertăm. Din câte știu, riști șapte ani de închisoare pentru dezertare, iar părinții care își ascund fiii riscă doi ani”, a transmis un prizonier.

La polul opus, Moscova neagă aceste crime și acuză Kievul că au falsificat atât imaginile cât și videoclipurile cu cadavrele împrăștiate, în scopuri de propagandă.

„La câteva zile după ce armata rusă s-a retras din Bucea, conform înțelegerii agreate, s-a făcut o înscenare, care e promovată pe toate canalele media și pe rețele de socializare de către responsabilii ucraineni și șefii lor occidentali”, a declarat Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. „Specialiștii noștri din Ministerul Apărării au detectat indicii de contrafacere și falsuri. Faptele și cronologia evenimentelor nu susțin credibilitatea acestor acuzații”, a completat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Sătui să stea nepăsători la adresa acestor crime, liderii francez și german, precum și șeful Consiliului European, au declarat că sunt gata să adopte noi sancțiuni împotriva Rusiei.

”Uciderea civililor este o crimă de război”, a acuzat Olaf Scholz, cancelarul Germaniei în timp ce Emmanuel Macron, președintele Franței s-a arătat șocat. „Suntem foarte șocați și e limpede că avem de-a face cu crime de război. Cei responsabili vor răspunde pentru ce au făcut. Nu va fi pace până nu se face dreptate”.

Etichete:

Kommentare


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page