Spania va începe să folosească pașaportul de vaccinare împotriva Covid-19 în luna mai
Gândul că mai sunt doar câteva luni până la deschiderea sezonului estival iar restricțiile impuse în contextul pandemiei de coronavirus ar putea afecta pentru al doilea an consecutiv economia Spaniei, l-a determinat pe Ministrul spaniol al Turismului, Reyes Maroto, să ia în calcul începerea folosirii pașaportului de vaccinare împotriva Covid-19. Conform oficialului, documentul ar putea fi folosit în luna mai, atunci când târgul internaţional de turism FITUR urmează să aibă loc la Madrid. “Am putea fi în măsură să începem să implementăm paşaportul digital (când FITUR începe pe 19 mai)”, a precizat ea pentru postul un post de televiziune.
Inițiativa unui pașaport de vaccinare este încă în dezbatere la nivelul Uniunii Europene, după ce mai multe țări care trăiesc din turism s-au plâns că măsurile de restricție le afectează drastic economia. Până în prezent, noul coronavirus a ucis peste 900.000 de persoane în Europa, împingând continentul în cea mai adâncă recensiune.
Lupta împotriva acestui inamic invizibil pare să nu ajungă la final nici măcar după mai bine de un an de când a fost depistat primul caz de infectare, în Wuhan, China, la sfârșitul anului 2019. Dimpotrivă, Europa acuză deja o confruntare directă cu al treilea val al pandemiei. Din acest motiv, Estonia a decis să reintre în carantină, cel puțin până la jumătatea lunii aprilie. Anunțată să înceapă de mâine, carantina are că obiectiv stoparea datelor cu privire la curculatia Covid-19 în această țară baltică care sunt deja pe care să explodeze, și evitarea răspândirii și mai mult a variantei britanice (aflată în prezent la originea acestei intensificări). Potrivit premierului eston Kaja Kallas, de mâine, toate instituțiile școlare, magazinele considerate neesențiale, restaurantele, barurile și cafenelele urmează să fie închise.
Cu peste 1.000 de contaminări cu noul coronavirus la un milion de locuitori, Estonia este în prezent una dintre cele mai afectate ţări din lume de pandemia Covid-19. În ultimele săptămâni, premierul eston a încercat pe cât de mult posibil să evite o reintrare în carantină şi a menţinut deschise numeroase locuri publice, prin impunerea unui protocol sanitar. Însă cele aproape 140.000 de persoane care au fost vaccinate cu cel puţin o doză de vaccin împotriva Covid-19, (reprezentând aproape 10% din populația Estoniei) nu sunt suficiente pentru a considera lupta cu pandemia sub control.
Potrivit experților, o accelerare a campaniei de imunizare este critică în condițiile în care multe țări europene - în frunte cu Ungaria, Cehia și Slovacia - sunt inundate de al treilea val al pandemiei. În Italia, la Roma, autoritățile au decis să plaseze un tren medical în gara principala, folosit ca o secție de terapie intensivă mobilă, pe şine. Acesta este destinat în primul rând, transferării bolnavilor între diferite oraşe, dacă pandemia de Covid se agravează. “Trenul e format din 8 vagoane care pot transporta până la 21 de pacienţi, cu toate echipamentele necesare. Nu este destinat exclusiv bolnavilor de Covid, aşa că Protecţia Civilă şi Crucea roşie pot utiliza aceste tren şi în alte situaţii de urgenţă”, a explicat Gianfranco Battisti, directorul Trenitalia. Într-o parcare din apropierea principalei gări a Romei a fost deschis şi un mare centru de vaccinare, unde pot fi făcute 1.500 de inoculări pe zi. În prezent, Italia a ajuns la o medie de 9 doze de ser administrate la sută de mii de locuitori.
De altă parte, în Marea Britanie, media a trecut de 35. În Anglia, ieri, elevii s-au întors la școală după foarte multe luni de pauză. “A fost o zi mare şi emoţionantă pentru milioane de familii din toată ţara, copiii s-au revăzut şi au putut să se joace cu prietenii la şcoală pentru prima dată după câteva luni”, a declarat Boris Johnson, prim-ministru Regatul Unit, avertizându-i totuși, pe britanici să nu lase garda jos.
După apariția mai multor zvonuri conform cărora Franța ar fi semnat un contract cu Rusia pentru a produce vaccinul rusesc Sputnik V, un purtător de cuvânt al Ministerului Industriei de la Paris a dezmințit această informație. “Nicio companie din Franţa nu a semnat un contract cu Rusia pentru a produce vaccinul Sputnik V. Nu am identificat un loc care să îndeplinească cerinţele lor. Din câte ştim, niciun contract nu a fost semnat de o companie din Franţa pentru a produce vaccinul Sputnik V”, a declarat purtătorul de cuvânt. Această declarație îl contrazice pe şeful Fondului suveran al Rusiei, RDIF, care afirmă marți că organizaţia sa a încheiat acorduri cu facilităţi de producţie din Italia, Spania şi Germania pentru a produce vaccinul rusesc. Conform Directorului Fondului suveran al Rusiei, Kirill Dmitriev, care este responsabil şi pentru lansarea la nivel internaţional a vaccinului Sputnik V, producţia în Italia ar fi estimată să demareze în luna iunie.
Comments