top of page

Spania a fost luată cu asalt de aproape 8.000 de migranți care au venit din Maroc, înnotând



În timp ce întreaga Europă (și nu numai), se concentrează intens pe lupta împotriva pandemiei de coronavirus, încercând să găsească cele mai bune soluții de a reda libertatea oamenilor, păstrând însă vigilența maximă în ceea ce privesc restricțiile impuse pentru ca virusul să nu se răspândească, Spania s-a trezit cu o problemă în plus.

Inopinant, aproape 8.000 de migranți, dintre care cel puțin 2.000 de minori, au venit în enclava spaniolă Ceuta, înnotând sau cu ambarcațiuni improvizate. Speriat că trebuie să gestioneze soarta acestor extracomunitari, guvernul spaniol a trimis de urgență trupe ale armatei care să vină în sprijinul poliției de frontieră. Victimă a acestei surprize neplăcute, Ceuta, orașul cu peste 80.000 de locuitori, a devenit imediat locul unei crize umanitare fără precedent.

Pentru că enclavele spaniole Ceuta şi Melia, aflate pe coasta marocană, constituie singurele frontiere terestre ale Uniunii Europene cu Africa., migranții care ținteau să ajungă în Europa, au înnotat în apele Mediteranei până la linia de frontieră care este demarcată de un gard înalt de 10 metri. „Frontiera cu Ceuta nu este doar frontiera Spaniei cu Marocul, ci şi o graniţă a Uniunii Europene. Prin lipsa oricărui control la graniţă în această situaţie, autorităţile marocane nu au arătat doar lipsă de respect faţă de Spania, ci şi faţă de întreaga Uniune Europeană”, a declarat Premierul Pedro Sánchez, la o zi după ce a vizitat Ceuta.

Şi ministrul de externe Arancha González Laya a ridicat tonul, declarând, pentru prima dată public „Madridul are convingerea că marocanii au slăbit în mod voit controlul la granița cu Ceuta ca să se răzbune, pentru că Spania i-a acordat asistenţă medicală liderului Mişcării de Eliberare din Sahara Occidentală, un teritoriul disputat din partea de sud a Marocului”.

Cu toate că Premierul spaniol Pedro Sanchez a promis că va fi restabilită ordinea în zonă, migranţii se plâng că au fost întâmpinaţi de trupele de la graniţă cu focuri de armă şi gaze lacrimogene. „Am ajuns în Ceuta, iar ei au început să tragă în noi. O femeie și-a pierdut ochiul, pe altul l-au împuşcat în cap. Cred că a murit. Alți tineri au fost răniți la față cu cuțite. A fost rănit şi un soldat. Vrem să plecăm, dar ei nu ne-au permis și acum ne-am întors și atât”, a precizat un migrant.

„Eram obișnuiți să lucrăm în Ceuta, dar după cum știți frontiera este închisă. Eram obișnuiți să vindem multe lucruri pe străzi, dar acum totul este blocat. Tinerii nu au găsit nimic de făcut la ei în ţară şi speră să emigreze. Nu este nimic de făcut acolo”, a mărturisit o migrantă.

Conform lui Yiva Johannson, comisarul Uniunii Europene pentru probleme de migraţie, situația este mult mai serioasă decât este prezentată în presa internașțională. „Mulți au trebuit să fie salvați. O persoană a murit. Cel mai important lucru este că Marocul continuă să se angajeze pentru a preveni valul de placări din ţară și că cei care nu au dreptul de ședere să se reîntoarcă. Frontierele spaniole sunt frontiere europene. Uniunea Europeană dorește să reclădească o relație cu Marocul, bazată pe încredere și angajamente comune”, a transmis Ylva Johannson, comisar UE.

Peste 4.000 au fost trimişi, între timp, înapoi în Maroc. După ce migrantii si-au petrecut noaptea într-un depozit supraaglomerat sau pe unde au mai găsit adăpost, sub supravegherea politiștilor spanioli, care au primit întăriri de la armată. Totuși, potrivit Ministrul spaniol de interne, în Ceuta au intrat probabil 1.500 de minori neînsoțiți, care trebuie luaţi în grija autorităților, după cum impune legea spaniolă.

Amintind europenilor de exodul pe care l-a trăit în 2015 din cauza migranților veniți din Siria și țările de nord ale Africii, oficialii de la Bruxelles au transmis că „Europa nu va fi intimidată de nimeni în chestiunea migrației”.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page