Slovacia a intrat în lockdown pentru următoarele două săptămâni


Pandemia de coronavirus amenință din ce în ce mai serios sărbătorile de iarnă în Europa. Varianta Delta, considerată a fi cea mai contagioasă dintre toate variantele depistate până în prezent, a cauzat o explozie de cazuri noi și decese, pe teritoriul bătrânului continent. Potrivit autorităților sanitare, 90% dintre decesele înregistrate s-au produs la persoane nevaccinate. În acest sens, oficialii insistă ca oamenii să nu mai amâne decizia de imunizare. În țări pecum Austria, vaccinul împotriva Covid-19 este obligatoriu.

Dacă mulți dintre europeni au devenit reticenți cu privire la vaccin, determinând astfel stagnarea campaniilor de vaccinare, liderii Uniunii Europene caută soluții care să îi constrângă pe oameni până în faza în care aceștia înțeleg că vaccinul este esențial dacă vor să fie din nou liberi. Astfel, UE recomandă ca pașaportul de vaccinare să aibă un termen de expirare de 9 luni, pentru cei care vor să călătorească în țările membre, ale blocului comunitar dar și acordarea de prioritate călătorilor vaccinați. „Faptul că pașapoartele de vaccinare vor avea un termen de expirare, sugerează că vor fi necesare rapeluri, adică doza booster, după perioada de 9 luni de la imunizare cu un ser anti-Covid”, informează Protv.

În prezent, Franța a luat deja decizia de a validita pașaportul sanitar a persoanelor imunizate cu două doze, numai în condițiile în care acestea recurg și la administrarea unei doze “booster”. „Documentul va fi dezactivat, chiar mai repede, după 7 luni, de la ultima doză primită, în cazul în care nu este administrată o doză booster”, completează aceași sursă menționată anterior. Decizia impunerii dozei booster se datorează intenției de a riposta în fața valului 5 al pandemiei. Pentru ca toată populația să aibă dreptul la vaccinarea cu a treia doză, aceasta a devenit acum disponibilă în întreaga țară. Mai mult, guvernul de la Paris a decis ca răgazul care trebuie să treacă între a doua și a treia doză să fie redus la 5 luni.

“În mod clar, situația epidemică se deteriorează. Numărul cazurilor zilnice a crescut cu aproape 80% într-o săptămână. Ieri, peste 30.000 de teste pozitive au fost raportate, un număr comparabil cu ce vedeam la apogeul valului al patrulea”, a declarat Gabriel Attal, purtătorul de cuvânt al guvernului francez.

De altă parte, în Europa, decizia de a salva sărbătorile de iarnă prin limitarea circulației în următoarele două săptămâni devine tot mai tentantă. După Austria, Slovacia a hotărât impunerea unui lockdown național. Restricțiile sunt impuse atât celor vaccinați cât și celor nevaccinați anti-Covid. Conform noilor reguli, oamenii pot ieși din casă doar în anumite împrejurări specifice - să cumpere bunuri esnțiale de la cel mai apropiat magazin, să meargă la muncă, la școală, sau la medic. Alte motive acceptate sunt vaccinarea sau testarea pentru Covid. În cazul în care munca de acasă nu este posibilă, slovacii au nevoie de o adeverință de la angajator în care se precizează unde se află locul de muncă și care este programul de lucru.

“Pierdem bătălia. Pierdem bătălia cu Covid. Avem nevoie de un lockdown. Este o măsură nepopulară, dar care nu poate fi evitată. Din păcate, este o măsură la care trebuie să se supună toată lumea”, a explicat Zuzana Čaputová, preşedintele Slovaciei. În prezent, Slovacia se confruntă cu ce mai gravă creștere a pandemiei de Covid din lume, în condițiile în care rata de infectare, într-o săptămână, a trecut de 13.000 de cazuri la un milion de oameni. Raportat la populația țării - 5,5 milioane de locuitori, rata vaccinării abia dacă se apropie de 46%.

Italia este și ea îngrijorată de creșterea numărului de cazuri noi de Covi-19 și răspândirea accelerată a variantei Delta, fapt pentru care pregătește noi măsuri drastice pentru cei care nu vor să se vaccineze. De la începutul campaniei de imunizare și până în prezent, 84% din populație s-a imunizat. Potrivit autorităților sanitare, cei nevaccinați nu vor mai putea folosi transportul public şi nu vor mai avea acces în săli de cinema, restaurante, hoteluri sau săli de sport. Pentru a-i forța să se vaccineze, oficialii au decis ca accesul