top of page

Se pregătesc gânduri rele celor nevaccinati împotriva Covid-19Amenințarea variantei Delta de coronavirus (cunoscută inițial ca tulpina sau mutația indiană) pune presiune pe autorități să îi forțeze oarecum, pe cetățeni, să se vaccineze cât mai curând, pentru a evita un nou val al pandemiei și impunerea obligatorie a noi lockdown-uri. Până în prezent, rezultatele campaniilor de vaccinare arată că persoanele imunizate sunt din ce în ce mai puțin victime ale acestui inamic invizibil, iar țările cu o rată ridicată de vaccinare, înregistrează un număr scăzut de infectări. De altă parte, interesul oamenilor pentru a se vaccina a început să scadă dramatic în ultimele luni, fapt care îi îngrijorează pe oficiali. Între timp, deschiderea granițelor și permiterea călătoriilor doar cu teste PCR sau câteva zile de carantină, nu pare să îi sperie pe turiști. Totuși, din cauza tuturor acestor motive adunate, există cadre medicale care consideră că autoritățile ar trebui să nu le permită celor fără vaccin, să călătorească.

În acest sens, potrivit lui Peter Heinz (un reputat medic german), cei care nu sunt imunizați împotriva Covid-19 nu ar trebui să aibă liber la călătorii sau participarea la alte activități deoarece răspândesc virusul și sunt un pericol chiar dacă se testează.

″Nevaccinaţilor nu ar trebui să li se permită să-şi scoată măştile. Nu ar trebui să meargă pe stadioane, la bazine de înot sau în supermarketuri fără măşti. Cei care încă nu s-au vaccinat, ori au primit doar prima doză de vaccin, nu ar trebui să plece în vacanţe, chiar dacă au un test care arată că nu sunt infectaţi. Testarea nu protejează. Oricine călătoreşte undeva cu un test PCR negativ se poate infecta acolo şi apoi să se întoarcă cu virusul. Când le redai libertăţile celor nevaccinaţi, pierzi ocazia de a ajunge la toată lumea cu vaccinarea⁣, aşadar oamenilor trebuie să li se spună că ⁣fără vaccinare, nu există libertăţi⁣, întrucât persoanele nevaccinate anti-Covid-19 sunt un pericol pentru societate şi nu ar trebui să beneficieze de aceleaşi libertăţi ca persoanele vaccinate. De asemenea, în opinia mea, acordarea de stimulente pentru a încuraja vaccinarea este o acţiune absurdă, dar şi impunerea prin lege a vaccinării ar fi un demers greşit”, a declarat unui ziar local Peter Heinz, şef al unei asociaţii a medicilor din landul german Renania-Palatinat.

Din cauza variantei Delta, Germania a reintrat pe un trend crescător al cazurilor de coronavirus. Numai sâmbătă, autoritățile germane au confirmat 952 de cazuri noi și 35 de decese asociate acestei boli. Conform celei mai recente analize a institutului german de boli infecțioase, Robert Koch, aproximativ 59% din noile cazuri de Covid-19 semnalate în Germania sunt cu varianta Delta.

Nici Franța nu o duce mai bine. Tot din cauza exploziei de cazuri cauzate de varianta Delta, președintele francez, Emmanuel Macron a anunțat restricții pentru persoanele nevaccinate.

“Avem un atu principal: vaccinul. Cu cât ne vaccinăm mai mulţi, cu atât vom evita spitalizările. Dăm un ultimatum angajaților din domeniul sanitar care nu s-au imunizat până acum împotriva Covid-19. Ei trebuie să o facă până la mijlocul lunii septembrie. Va fi o vară de vacanţă, dar şi de vigilenţă. Pentru a ne proteja pe noi înșine, trebuie să ne îndreptăm spre vaccinarea tuturor francezilor, deoarece aceasta este singura modalitate de a reveni la viața normală. În primul rând, vaccinarea va deveni obligatorie pentru personalul medical din spitale, clinici, case de bătrâni, instituții pentru persoane cu dizabilități, pentru toţi profesioniştii sau voluntarii care intră în contact cu persoanele în vârstă sau fragile, inclusiv la domiciliu. Toul până pe 15 septembrie, apoi vor începe controalele în unitățile medicale și vor fi luate măsuri. Totodată, de săptămâna viitoare, prezentarea certificatului sanitar care să ateste vaccinarea anti-Covid va fi obligatorie în locurile culturale şi de divertisment unde sunt prezente peste 50 de persoane. Măsura va fi extinsă de la mijlocul lunii viitoare în baruri, restaurante, spitale, aziluri de bătrâni, trenuri şi autocare. Noile reguli vor fi puse în aplicare pentru a combate varianta Delta a virusului SARS-CoV-2, care a devenit dominantă în Franţa”, a spus luni seară preşedintele francez, Emmanuel Macron.

Anunțul liderului de la Paris, transmis la o oră de maximă audiență, a făcut ca peste 900.000 de persoane să se grăbească luni noapte să se programeze pentru vaccinare, de teama că vor trebui să se supună restricțiilor. Potrivit lui Stanislas Niox-Château, care conduce Doctolib, una dintre cele mai mari platforme online din Franţa folosită pentru programări la vaccinare, s-a înregistrat un număr record de persoane programate pentru vaccinare după anunţul preşedintelui. “S-au înregistrat 7,5 milioane de conectări la Doctolib în doar câteva minute. Peste 900.000 de francezi s-au programat la vaccinare ieri (luni - n.r.), un număr de două ori mai mare decât recordul de până acum, înregistrat la 11 mai”, a spus Niox-Château.

În Grecia se pregătește o decizie similară celei anunțate în Franța. Conform premierului grec, Kyriakos Mitsotakis, în curând, barurile și restaurantele vor fi deschise doar pentru cei vaccinați. ”Țara nu se va închide din nou din cauza atitudinii unora. Va dă libertate multora şi protecție tuturor. Nu Grecia este în pericol, ci grecii care nu s-au vaccinat”, a confirmat Kyriakos Mitsotakis. Potrivit acestuia, vaccinarea obligatorie împotriva Covid-19 va începe cu îngrijitorii din căminele de bătrâni, altfel, aceștia riscă să fie suspendați sau trimiși în concediu fără plată.

Marea Britanie însă, se pregătește pentru cea mai importantă etapă din planul său de relaxare a restricțiilor. Începând de luni, 19 iulie, în Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, ultimele restricții rămase în vigoare vor fi ridicate. Totuși, premierul britanic, Boris Johnson avertizează că “această pandemie nu s-a terminat. Această boală a coronavirusului prezintă în continuare riscuri atât pentru voi, cât şi pentru familiile voastre.”

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page