top of page

Se numără orele până când Omicron va deveni dominantă în Londra


După ce mai bine de un an de zile, Marea Britanie a trebuit să confrunte carantina națională, în prag de sărbători, autoritățile trag un semnal de alarmă și avertizează cu privire la amenințarea noii variante a coronavirusului, depistată acum câteva săptămâni în Africa de Sud și Botswana. De teama unei răspândiri necontrolate, Guvernul de la Londra a decis reintroducerea obligativității purtării măștii de protecție în magazine și mijloacele de transport, recomandând celor care pot, să lucreze de acasă.

Totuși, ghidați de spiritul sărbătorilor de iarnă, milioane de oameni umplu străzile principale ale Londrei făcând astfel, dificilă, lupta autorităților cu acest inamic invizibil. Într-o cursă cronometru, ministrul britanic al Sănătății a avertizat că varianta Omicron se răspândește rapid și va deveni dominantă până la sfîrșitul acestei săptămâni.

„Nicio variantă de COVID-19 nu s-a răspândit atât de repede. În timp ce Omicron reprezintă 20% din cazurile (de COVID-19) în Anglia, la Londra a urcat la peste 44% şi ne aşteptăm să devină varianta dominantă în capitală în următoarele 48 de ore”, a spus Sajid Javid în faţa parlamentului britanic.

Într-o declaraţie anterioară, el a subliniat că varianta Omicron se răspândeşte într-un ritm fenomenal, „astfel că numărul infectărilor se dublează la fiecare două sau trei zile, iar pentru combaterea acesteia schema de vaccinare anti-COVID-19 din două doze este insuficientă, fiind necesară administrarea dozei booster”.

Din nefericire, în cursul zilei de luni, Marea Britanie a anunţat și primul deces provocat de Omicron.

„Ne confruntăm cu un val masiv de (cazuri de infectare cu varianta) Omicron şi aceste măsuri din ‘Planul B’ sunt vitale pentru a câştiga timp astfel încât să administrăm cât mai multe doze booster″ de vaccin anti-COVID-19”, a explicat purtătorul de cuvânt al şefului executivului britanic, făcând referire la obligativitatea purtării măștii, telemunca și introducerea certificatului verde. În prezent, Guvernul de la Londra mizează pe a treia doză de vaccin pentru a combate această nouă variantă foarte contagioasă a coronavirusului SARS-CoV-2. „Ceea ce am aflat despre această nouă variantă, Omicron, în ultima săptămână este că, înainte de toate, se răspândeşte într-un ritm fenomenal. Numărul infectărilor se dublează la fiecare două sau trei zile, aşadar va fi un val masiv de infecţii. Al doilea lucru observat, este că două doze de vaccin nu sunt suficiente, este nevoie de trei doze - cu doza booster. În prezent, circa 40% din noile cazuri de coronavirus în capitala Londrei sunt cu varianta Omicron”, a declarat ministrul britanic al sănătăţii, Savid Javid.

Conform estimărilor făcute de oamenii de știință britanici, Regatul Unit se va confrunta cu un val substanțial de infecții cu Omicron în ianuarie, fără alte restricții, în timp ce numărul de decese până la sfârșitul lunii aprilie ar putea varia de la 25.000 la 75.000, în funcție de cât de bine funcționează vaccinurile.

„Omicron s-a răspândit rapid şi e posibil să ajungă varianta dominantă de SARS-COV-2 până la finele anului. Pe baza celor observate, putem să ne aşteptăm la un val major de Omicron în Marea Britanie”, a precizat dr. Nick Davies, unul dintre cercetători.

Împărțit în trei scenarii, experții cred că viitorul Marii Britanii ar putea cuprinde: 20,9 milioane de infecţii, 175.000 persoane internate și 24.700 decese pentru perioada 1 decembrie 2021 – 31 aprilie 2022 (cel mai bun scenariu) sau peste 34 milioane de infectări, circa 500.000 persoane internate şi circa 75.000 decese (un scenariu mediu) ori, introducerea de noi restricţii pentru că spitalele să nu ajungă iar supra-aglomerate (cel mai rău scenariu). Totuşi, cercetătorii cer autorităţilor să cântărească bine nevoia de a impune restricţii dure, întrucât au un impact asupra sănătăţii mintale şi fizice ale oamenilor.

„În acest moment, o treime dintre infectările din Londra sunt cu tulpina Omicron. Oficial, avem 1.600 de cazuri confirmate, dar probabil numărul real este de zece ori mai mare. Această variantă are un grad ridicat de contagiozitate, adică cifrele se dublează la fiecare 2-3 zile. Prin urmare, foarte curând, tulpina Omicron va fi dominantă în Marea Britanie și probabil și în restul lumii. Să facem un mic calcul, bine? Dacă, până la sfârșitul lunii decembrie, vom avea un milion de infectări cu Omicron, 1% dintre ele înseamnă 10.000 de forme severe care pot ajunge în spital. Peste alte 3 zile vor fi două milioane de cazuri, 4 milioane peste încă trei zile. Și apoi 8 milioane. Chiar dacă virulența Omicron este doar jumătate din cea a variantei Delta, cifrele sunt, totuși, uriașe”, explică Nadhim Zahawi, ministrul britanic al Educației.

Prezentă în 63 de țări, Omicron a reușit în puțin timp să contamineze 3.137 de persoane, număr foarte probabil mult sub cel real. În Irlanda de Nord, autoritățile au anunțat deja că se pregătesc pentru o furtună de cazuri cu această tulpină. „Trebuie să ne pregătim pentru aceasta întrucât vedem ce se întâmplă la Londra, unde noua variantă este acum dominantă şi noile cazuri s-au răspândit rapid în ultimele trei sau patru săptămâni’’, a declarat la postul BBC ministrul principal pentru Irlanda de Nord, Paul Girvan.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page