top of page

Se numără orele până când Kievul va cădea în mâna invaziei ruseDupă mai bine de 24 de ore de când președintele rus, Vladimir Putin a lansat un atac asupra Ucrainei, se numără clipele rămase până când capitala Kiev va fi înconjrată de soldați ruși și a cărui control va veni în mâna celor de la Moscova.

Încă de dimineață, Kievul a fost ținta atacurilor armatei ruse când mai mulre rachete au distrus clădiri importante, în timp ce pe străzile capitalei au fost văzute tancuri. În ciuda faptului că dispune de un arsenal militar net inferior Rusiei, oamenii din Ucraina au rezistat foarte bine în acest război însă, potrivit analiștilor politici, nu există șanse ca aceștia să reușească fără vreun ajutor din afară.

Dacă Vladimir Putin insistă că atacurile vizează doar obiective militare, nu și civili, localnicii din Kiev care nu au apucat să fugă, filmează înspăimântați de la ferestre bombardamentele, contrazicând afirmațiile liderului Rusiei. Potrivit jurnaliștilor, o miză majoră este capturarea și controlul unui aeroport din apropierea Kievului, care poate deveni o bază de lansare a atacului decisiv asupra Capitalei Ucrainei. Acolo ar putea fi aduși pe cale aeriană 10.000 de soldați.

În apărarea țării, președintele ucrainian, Zelensky a dat un decret prin care, pentru cel puțin 90 de zile sunt mobilizați rezerviștii și toți bărbații ucrainieni cu vârste între 18 și 60 de ani. Astfel, dacă femeilor și copiilor li se permite să părăsească țara pentru a fugi din calea războiului, bărbații sunt ținuți cu forța pentru a apăra patria de invazia rusă.

În timp ce președintele ucrainian a anunțat că grupuri de sabotori ruși au pătruns deja în capitala Kiev și că el însuși este o țintă, în presa națională au apărut detalii despre planurile ofensivei ruse de cucerire a Kievului. „Astfel s-ar urmări sabotarea centralelor electrice și comunicațiilor, pentru a crea panică, şi implicit un exod de refugiați. Astfel, deplasările forțelor ucrainene ar fi și mai dificile, iar ruşii vor putea prelua mai uşor controlul asupra instituțiilor puterii: guvernul și parlamentul Ucrainei. Lovitura finală ar fi capturarea conducerii țării”, informează Protv.

“Oraşul a intrat într-o fază defensivă. În unele cartiere răsună focuri de armă şi explozii, sabotorii au intrat deja la Kiev. Inamicul vrea să îngenuncheze capitala şi să ne distrugă”, a declarat primarul Kievului, Vitali Klitschko, vineri, în cadrul unui briefing de presă. Cele mai multe speculații cu privire la intenția Kremlinului fac referire la instalarea unui regim pro-rus și separarea Ucrainei în două, pe modelul post-belic al Germaniei, împărţite pe zone de influenţa Est -Vest.

Imaginile ororilor suferite de civilii ucrainieni de la atacul Rusiei, i-a chemat pe statele membre NATO într-o reuniune de urgență. Puțin peste ora 19:00, liderii alianței au anunțat că NATO va desfășura mai multe trupe în Europa de Est. „Nimeni nu ar trebui să se lase păcălit de avalanșa de minciuni a guvernului rus”, au afirmat cei 30 de lideri într-o declarație comună după un summit virtual prezidat de secretarul general Jens Stoltenberg.

Potrivit unui înalt oficial american, o parte dintre cele aproximativ 200 de rachete lansate de armata rusă în timpul invaziei din Ucraina au afectat zonele rezidențiale civile. „Rachetele lansate de ruși au fost atât balistice cât și de croazieră, fiind lansate de la sol, dar și din aer. În acest moment, nu pot spune câte victime sunt și nici dacă acele zone rezidențiale civile au fost vizate în mod intenționat. Tot ce vă pot spune este că am văzut că au fost afectate de unele dintre aceste rachete”, a precizat oficialul american.

Cunoscută ca o forță militară extraordinară, China este așteptată să aibă o reacție cu privire la evenimentele inițiate de aliatul său rus. Până în acest moment, Ministrul de Externe chinez a anunțat că Preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus omologului său chinez Xi Jinping într-o convorbire telefonică de vineri că Rusia este dispusă să desfăşoare convorbiri la nivel înalt cu Ucraina. De altă parte, China a refuzat să numească acţiunea Rusiei în Ucraina o “invazie” sau să critice Moscova, în pofida intensificării atacurilor armatei ruse.

„Putin i-a spus lui Xi că Statele Unite şi NATO au ignorat multă vreme preocupările legitime de securitate ale Rusiei, şi-au ignorat în mod repetat angajamentele şi au continuat să extindă desfăşurările de trupe din est, provocând limitele strategice ale Rusiei. Rusia este dispusă să deruleze negocieri la nivel înalt cu Ucraina, a afirmat Putin. China a îndemnat în mod repetat ca criza să fie rezolvată prin intermediul dialogului.China susţine Rusia şi Ucraina în rezolvarea acestei chestiuni prin negociere, i-a spus Xi Jinping lui Putin. Xi a cerut, de asemenea, tuturor părţilor, să renunţe la mentalitatea de Război Rece, să respecte preocupările de securitate legitime ale tuturor ţărilor şi să formeze un mecanism european de securitate echilibrat, eficient şi sustenabil prin intermediul negocierilor”, potrivit unui comunicat al MAE chinez.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page