Sancțiunile SUA au blocat complet mai mult de două treimi din sectorul bancar rus
6 apr. 2022
Acuzațiile cu privire la masacrul comis de trupele ruse în orașul ucrainean, Bucea, la retragerea de pe regiunea Kievului planează greau asupra Moscovei. Îngrozită de imaginile unui măcel greu de descris în care armata rusă ar fi tras fără milă în civilii care i-au ieșit în cale, omenirea face front comun cu Ucraina. Din cauză că nu poate interveni fizic în războiul provocat de Rusia la data de 24 februarie, multe țări au luat decizia de a impune sancțiuni Moscovei sperând că va pune astfel presiune pe președintele Vladimir Putin și decizia de a opri atacurile.
După o primă serie de sancțiuni, rușii par să reziste voinicește însă masacrul de la Bucea le-a determinat pe aceste state în cauză, să dubleze asprimea la adresa Rusiei.
În ideea de a crește presiunea economică, Statele Unite ale Americii au impus noi sancțiuni băncilor ruse dar și celor două fiice ale lui Vladimir Putin, precum și soției și fiicei ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov.
„Astăzi intensificăm dramatic șocul financiar prin impunerea de sancțiuni de blocare totală asupra celei mai mari instituții financiare a Rusiei, Sberbank, și a celei mai mari bănci private a acesteia, Alfa Bank. Sberbank deține aproape o treime din totalul activelor din secrorul bancar al Rusiei. SUA au blocat acum complet mai mult de două treimi din sectorul bancar rus. În aliniere cu G7 și UE, anunțăm interzicerea investițiilor noi în Rusia Acest lucru va fi implementat printr-un ordin executiv semnat de președintele american Joe Biden”, au declarat oficialii administrației Biden.
Paralel cu sancțiunile impuse băncilor ruse, americanii au luat în vizor și un nou set de elite ruse și membrii familiilor acestora. Astfel, după ce SUA au sancționat mai mult de 140 de oligarhi și membrii familiei acestora și peste 400 de oficiali guvernamentali, astăzi, a venit rândul fiicelor adulte ale lui Putin, Mariya Putina și Katerina Tikhonova, soției și fiicei ministrului de externe Serghei Lavrov și membrilor Consiliului de Securitate al Rusiei, inclusiv fostului președinte și prim-ministrului Dmitri Medvedev și prim-ministrului Mihail Mișustin.
În cursul zilei de mâine, Departamentul american de Trezorerie este așteptat să anunțe sancțiuni de blocare completă și asupra întreprinderilor majore de stat din Rusia. Aceste pedepse anulează practic ultimii 15 ani de dezvoltare ai Rusiei. „Se estimează că PIB-ul Rusiei va scădea cu două cifre în acest an, este în curs de a fi izolat ca stat paria. Numai șocul economic din acest an este proiectat de FMI să distrugă ultimii 15 ani de câștiguri economice. Chiar și un autocrat ca Putin are un contract social cu poporul rus. El le-a luat libertatea în schimbul promiterii de stabilitate și acum nu le oferă această stabilitate. Întrebarea nu mai este atât de mult: ce putem face și când va avea efect? Cred că este: care este finalul pentru Putin? Pentru ce mai joacă? Acest lucru devine foarte clar un eșec pentru el și la un moment dat va trebui să recunoască această realitate”, a spus oficialul.
După ce, săptămâna trecută, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin a cerut țărilor care vor gaz rusesc să îl achiziționeze în ruble, SUA au interzis Rusiei la începutul acestei săptămâni să plătească datorii cu dolarii deținuți în băncile americane.
Astăzi, Federația Rusă a anunțat că a trimis o plată de obligațiuniîn valoare de 650 de milioane de dolari în ruble, ceea ce a generat speculaţii privind o posibilă incapacitate tehnică de plată a țării conduse de Putin.Ministerul de Finanțe al Rusiei a confirmat, astfel, că anumite bănci străine au refuzat să proceseze ordinul de plată de 649,2 milioane de dolari, care urma să fie scadent luni.
Ministerul a precizat că a trimis banii către Depozitarul Național de Decontări în ruble considerând așadar că obligațiile sale au fost îndeplinite în totalitate.
Potrivit agențiilor de rating Rusia ar fi intrat incapacitate tehnică de plată, dacă plătește în ruble datoriile pe care le are în dolari. Conform contractelor, Federația mai are însă la dispoziție 30 de zile de la scadență pentru a-și onora plățile. „Economiștii citați de presa internațională susțin că neplata unei obligațiuni în moneda de plată acceptată inițial poate fi considerată neplată efectivă, cu atât mai mult cu cât Federația Rusă pare a ținti (controla) cursul rublei față de valutele forte ale lumii, caz în care, practic, manipulează valoarea reală a plăților externe pe care le face”, informează Protv.
Comments