top of page

S-au împlinit doi ani de când China a anunțat OMS cu privire la primul caz de coronavirus



De la apariția primului caz de coronavirus depistat la sfârșitul lunii decembrie 2019, într-un oraș din China și până în prezent, acest inamic invizibil a schimbat istoria omenirii pentru totdeauna. Beneficiind de tehnologie și metode moderne de supraviețuire, planeta s-a confruntat pentru prima dată cu o bombă biologică în timpul contemporaneității sale. Cu toate că experții în sănătate au reușit să dezvolte rapid un vaccin împotriva Covid-19, mulți oameni sunt reticenți la imunizare fapt pentru care numărul de infectări și decese a continuat să crească în aproape toate țările lumii. De la lockdownuri, la carantine, îndemnul de a lucra de acasă, impunerea distanțării sociale, purtarea măștii de protecție, teste PCR sau antigen, anularea călătoriilor și a vacanțelor, imposibilitatea de a fi cu cei dragi, pierderea serviciurilor sau a celor din jur, omenirea a trăit în cele 24 de luni, unul dintre cele mai neimaginate coșmaruri.

Conform datelor disponibile miercuri pe siteul Our World In Data, pe teritoriul întregii planete, virusul a infectat peste 285 de milioane de oameni, dintre care peste 5,42 de milioane de oameni purtători de SARS-CoV 2 au murit.

Dacă anul trecut, pe vremea aceasta, specialiștii avertizau cu privire la varianta Delta, la fix 12 luni distanță, experții vorbesc despre o nouă tulpină, mult mai transmisibilă decât cea anterioară. În puțin peste 30 de zile, Omicron a reușit să se răspândească în peste 100 de țări, cauzând o explozie de cazuri noi zilnice.

Într-o retrospectivă a celor doi ani de pandemie, America rămâne pe primul loc cu cele mai multe cazuri de Covid înregistrate. Aici, peste 53,7 milioane de americani au fost infectați și peste 821.000 au murit. Din păcate, bilanțul este departe de a se încheia în condițiile în care de la o zi la alta sunt raportate sute de mii de cazuri noi. Doar miercuri au fost raportat încă 489.000 de cazuri, față de cele menționate.

După Statele Unite ale Americii, urmează India, unde Covid 19 a provocat 34,8 milioane de infectări și 481.000 de decese. Locul trei la nivel mondial în privința cazurilor este ocupat de Brazilia, cu 22,3 milioane de cazuri de Covid 19, dar aici s-au înregistrat mai multe decese față de India, și anume 619.000 de decese.

Urmează Marea Britanie, cu 12,6 milioane de cazuri și 148.000 de morți. Țara condusă de Vladimir Putin a înregistrat 10,3 milioane de cazuri și 301.000 decese iar în Turcia au fost raportate 9,37 de milioane de cazuri și 81.917 morți.

Numărul cazurilor este mai mic în Franța și Germania, față de Turcia, respectiv 9,32 milioane și 7,13 milioane de cazuri, dar numărul deceselor este mai mare. Peste 121.000 de oameni purtători de SARS-CoV 2 au murit în Franța și peste 112.000 în Germania.

În prezent, noul val de coronavirus provocat de varianta Omicron a readus Europa în epicentrul pandemiei. În ultimele patru zile, doar bătrânul continent a raportat peste patru milioane de cazuri noi, reprezentând o creștere cu 36% față de săptămâna anterioară.

Europa are în prezent cea mai mare incidență săptămânală de cazuri de COVID: 304,6 la 100.000 de persoane. Asta în medie, pentru că vârfurile sunt mult mai mari. De exemplu, Parisul a trecut de 2.000 de cazuri la suta de mii de locuitori și asta pentru că francezii s-au testat într-un ritm fară precedent în ajun de Crăciun: un milion și jumătate de teste pe zi.

„Am făcut un calcul rapid, mai mult de doi francezi sunt testați pozitiv în fiecare secundă, 24 de ore din 24. Celor care nu sunt vaccinați le spun că aveți șanse foarte mici să scăpați și de valul ăsta. Le spun solemn și celor mai fragili, din cauza vârstei, ori a stării de sănătate: protejați-vă, făcându-vă doza booster!”, a declarat Olivier Veran, ministrul francez al Sănătății.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page