top of page

Sărbători de iarnă în risc, din cauza variantei Omicron

În timp ce oamenii de pretutindeni se pregătesc de sărbătorile de iarnă, specialiștii sanitari pun presiune pe autorități să ia în serios amenințarea variantei Omicron și să instituie măsuri de restricție care să prevină răspândirea acesteia. Considerată mult mai contagioasă decât varianta Delta, Omicron face dintre cele mai tinere victime. Astfel, copiii și tinerii par să se infecteze mult mai repede decât se întâmpla în cazul variantei Delta.

De teama faptului că un nou val de pandemie ar putea să aducă o altă criză sanitară, mai multe țări europene au luat decizia de a institui restricții stricte, chiar și cu prețul de a compromite Crăciunul. În timp ce Austria și Cehia abia au ieșit din carantina de 2 săptămâni, Olanda a luat hotărârea de a impune un lockdown național până pe data de 14 ianuarie. Potrivit noii măsuri, toate magazinele neesenţiale, restaurantele, barurile, cinematografele, muzeele şi sălile de spectacole sunt închise. Mai mult, olandezii au voie să primească acasă cel mult doi musafiri, în timp ce în ziua de Crăciun aceștia primesc o derogare pentru patru invitaţi.

În Danemarca și Irlanda, autoritățile au hotărât ca barurile și restaurantele să se închidă mai devreme, seara. Îngrijorați că Omicron se răspândește cu o viteză uluitoare, oficialii din Italia, Grecia, Irlanda, Portugalia și Marea Britanie consideră că și persoanele vaccinate complet se pot infecta din nou fapt pentru care pentru a intra pe teritoriul lor este obligatorie prezentarea dovezii unui test negativ, chiar şi pentru imunizați.

În Israel, o țară fruntașă în ceea ce privește rata de vaccinare – chiar și cu doza booster, Omicron a instalat deja cel de-al cincilea val de infectări. Recent, premierul Naftali Benett a dispus de introducerea Statelor Unite, a Canadei și a mai multor țări europene pe lista roșie a călătoriilor. Practic, cei care vin din aceste ţări nu mai pot intra în Israel, iar israelienii trebuie să intre în carantină, după sosire, indiferent dacă sunt vaccinaţi sau nu.

Peste ocean, responsabilii din domeniul sanitar american, îi avertizează pe oameni să îşi ia toate precauţiile când călătoresc în perioada sărbătorilor de Crăciun, să se vaccineze neîntârziat, dacă nu au făcut-o, să poarte mască şi să se testeze. Conform autorităților, este de aşteptat că peste 100 de milioane de americani să călătorească de-a lungul şi de-a latul Statelor Unite în perioada sărbătorilor de Crăciun şi Anul nou.

“Tulpina Omicron se răspândeşte rapid în toată lumea şi este extraordinar de transmisibilă. Vor fi câteva săptămâni sau luni dure, pe măsură ce înaintăm tot mai mult în iarnă. Fără îndoială, planurile festive vor contribui la creşterea numărului de infectări”, a avertizat doctorul Anthony Fauci, principalul consilier medical al preşedintelui Biden, care le-a cerut americanilor să fie cât se poate de precauţi când călătoresc de sărbători.

„Dacă menţinerea petrecerilor de Revelion şi focurile de artificii sunt încă sub semnul întrebării în Statele Unite, spectacolele din spaţii închise, pentru care artiștii se pregătesc de luni buni, au fost anulate în ultima clipă. Cei care aveau bilete la spectacole au fost cu atât mai supărați cu cât petrecuseră multe ore la centrele de testare Covid. Accesul la spectacole era permis doar celor vaccinați și cu dovada unui test negativ”, informează Protv.

Etichete:

Kommentare


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page