top of page

Rusia neagă crimele de la Bucea. „Imaginile sunt o altă păcăleală”


După ce noi imagini din satelit au arătat sute de crime comise în orașul Bucea din nord-vestul Ucrainei, însuși președintele ucrainean, Volodimir Zelenski s-a deplasat la fața locului pentru a vedea cu ochii săi masacrul comis de soldații ruși aflați în retragere. Această vizită, prima ieşire din Kiev de la începutul invaziei ruse pe 24 februarie nu a fost anunțată din motive de securitate. „Preşedintele a sosit în jurul prânzului, înconjurat de soldaţi înarmaţi. După sosirea sa, comunicaţiile cu exteriorul au devenit imposibile şi nicio reţea telefonică nu a mai fost accesibilă”, informează Protv.

Protejat de soldaţi înarmaţi, preşedintele Zelenski a rămas oripilat la imaginile masacrului întins pe străzile orașului. „Sunt crime de război şi vor fi recunoscute de lume ca genocid. Sunteţi aici şi puteţi vedea ce s-a întâmplat. Ştim că mii de persoane au fost ucise şi torturate, membre rupte, femei au fost violate şi copii ucişi”, a declarat el.

Șocat de brutalitatea soldaților ruși în timpul retragerii din regiunea Kievului, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a transmis că aceste crime lăsate în urmă nu pot fi iertate. Mai mult, Ucraina nu are altă opțiune decât să negocieze cu Rusia pentru a opri luptele, însă liderul de la Kiev nu este dispus să poarte personal discuții cu președintele rus, Vladimir Putin.

„Evenimentele de la Bucea sunt de neiertat, dar Ucraina şi Rusia ar trebui să aleagă opţiunea dificilă de a continua discuţiile. Moscova ar trebui să recunoască faptele comise de trupele ei. Ar fi uşor să spun «nu stau de vorbă cu tine şi e de înţeles după ceea ce ai făcut, de aceea». Toţi, inclusiv eu, vom percepe însăşi posibilitatea de negocieri ca pe o provocare. Provocarea este internă, în primul rând proprie, o provocare omenească. Apoi, când te aduni, şi trebuie s-o faci, cred că nu avem altă opţiune. Ucraina are nevoie de jucători serioși care sunt gata să meargă până la capăt când vine vorba de garanții de securitate.

Ucraina nu a primit încă o listă specifică a acestor țări care sunt pregătite 100% să ne susțină. Discutăm în prezent despre garanții de securitate cu țări precum Franța, SUA, Germania, Turcia, Marea Britanie și Polonia. Aceste țări trebuie să fie state care au o influență reală asupra politicii de sancțiuni și care sunt pregătite să se mobilizeze de îndată ce auzim orice amenințări din partea Federației Ruse. În ceea ce priveşte o aderare a Ucrainei la NATO, în pofida faptului că Rusia stabileşte drept o condiţie ca Ucraina să nu adere la Alianţa Nord-Atlantică, Ucraina a dat prea multe vieţi pentru a nu fi sinceră”, a declarat Zelenski.

La polul opus, Rusia neagă aceste acuzații și critică autoritățile de la Kiev pentru încercarea de a manipula opinia publică printr-o propagandă mincinoasă și imagini trucate. Practic, în cursul zilei de ieri, Ministerul Apărării al Rusiei a negat responsabilitatea pentru imaginile cu cadavrele unor civili morți, întinși pe străzile din Bucea - unii cu mâinile legate, alții cu urme de gloanțe în cap. „Acele cadavre au fost aruncate recent pe străzi, după ce toate unitățile ruse s-au retras complet din Bucea în jurul datei de 30 martie. Imaginile sunt o altă păcăleală. Cerem o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la ceea ce numim provocari ale radicalilor ucraineni la Bucha”, a transmis Ministerul.

Totuși, o analiză a unor imagini din satelit, realizată de The New York Times, contrazice afirmațiile Rusiei, conform cărora uciderea civililor din Bucea, o suburbie a Kievului, a avut loc după ce soldații săi au plecat din oraș.

Mai precic, analiza înregistrărilor video și a imaginilor din satelit arată că mulți dintre civili au fost uciși cu mai bine de trei săptămâni în urmă, când armata Rusiei controla orașul. „Un videoclip filmat de un membru al consiliului local pe 1 aprilie arată mai multe cadavre împrăștiate de-a lungul străzii Yablonska din Bucea. Imaginile din satelit furnizate pentru The Times de către Maxar Technologies, arată că cel puțin 11 dintre aceștia se aflau pe stradă din 11 martie, când Rusia a ocupat orașul”, informează Protv.

Mai mult, pentru a confirma când au apărut cadavrele și când au fost probabil uciși civilii, echipa de investigații vizuale de la The Times a efectuat o analiză ”înainte” și ”după” a imaginilor din satelit. Astfel, imaginile arată obiecte întunecate de dimensiuni similare cu un corp uman pe strada Yablonska, în perioada 9 martie – 11 martie. Obiectele apar în pozițiile fixe în care au fost găsite cadavrele după ce forțele ucrainene au revendicat Bucea, așa cum arată filmările din 1 aprilie. O analiză ulterioară arată că obiectele au rămas în această poziție timp de peste trei săptămâni.Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page