Rusia impune vize țărilor neprietenoase ca răspuns la sancțiunile suferite
În timp ce majoritatea europenilor se pregătesc de sărbătorirea Paștelui, atât catolic cât și cel ortodox, bucurându-se de libertate, pace și primăvară, în estul Europei, războiul dintre Ucraina și Rusia miroase a moarte.
Invazia lansată de armata rusă în data de 24 februarie împotriva ucrainenilor continuă până și astăzi, adunând un număr covârșitor de morți și o serie de pagube inestimabile. Vizibil surprins de rezistența cu care s-au apărat ucrainenii în fața fioroasei sale armate, președintele rus, Vladimir Putin este hotărât să nu cedeze presiunilor comunității internaționale și nici a mulțumii de mâini care luptă în Ucraina pentru salvarea țării, până când nu reușește cel puțin un acord de pace cu foarte multe compromisuri de partea Kievului.
Cu toate că și Rusia își numără pierderile în această luptă, mulți consideră că liderul de la Kremlin nu este păsător de viețile soldaților ruși care au fost trimiși pe front. Mai mult, există mărturii ale unor prizonieri de război, luați ostatici de către ucraineni, că mulți dintre aceștia au fost mințiți cu privire la scopul lor în această luptă.
Indignată de crimele pe care le face, fără milă, Rusia în Ucraina, întreaga planetă este solidară cu victimele acestui război. În timp ce Polonia, România și Republica Moldova și-au deschis granițele pentru milioanele de refugiați, restul Europei promite garanții de securitate ucrainenilor care caută refugiu în alte țări. Din cauza acordurilor de împiedicare a unui război mondial, nicio țară nu poate interveni fizic în această luptă, însă mai mulți lideri internaționali au ales să trimită armament ca să ajute Ucraina în a face față tancurilor și rachetelor ruse.
În lume, protestele împotriva războiului sunt un semnal de alarmă pentru autoritățile de la Moscova, însă, din păcate, nici măcar manifestările propriilor cetățeni nu îi înduplecă pe liderii ruși. Numai în acest weekend, peste 200 de persoane au fost arestate din mijlocul protestelor anti-război desfășurate în marile orașe ale țării.
Conform Organizației OVD-Info, sâmbătă s-au făcut arestări în 17 orașe din Rusia, cei mai mulți demonstranţi fiind reţinuţi în capitala Moscova şi în Sankt-Petersburg.
Activiştii pentru drepturile omului au publicat fotografii cu proteste la care puteau fi văzuţi demonstranţi care ţineau pancarte pe care erau scrise cuvintele “Nu războiului”, însă aceste acțiuni nu sunt pe placul regimului de la Kremlin. Dictatura la care sunt supuși rușii, îi determină să fie un popor fără libertate.
În timp ce în Moscova, sâmbătă au fost ridicați chiar și oameni care nu făceau altceva decât să stea pe băncile unui parc situat în apropiere de Kremlin, comunitatea internațională condamnă barbaria cu care sunt tratați cetățenii ruși, mai ales în subiecte de interes comun. Potrivit datelor oficiale, de la începutul invaziei ruse în Ucraina și până în prezent, forțele de ordine ruse au arestat peste 15.000 de protestatari.
De altă parte, pentru a se apăra de criticile care i aduc, dar și valului de sancțiuni considerate „injuste”, președintele Vladimir Putin a decis să profite de avantajul gazului rusesc pentru a-i face pe aliații Ucrainei să nu se mai bage în acest război. Recent, liderul de la Kremlin a semnat un decret care prevede restricții de viză pentru cetățenii din țările pe care Rusia le consideră neprietenoase.
Decretul, care a intrat în vigoare de astăzi, suspendă regimul simplificat de eliberare a vizelor pe care Rusia îl are cu unele țări din Uniunea Europeană, precum și cu Norvegia, Elveția, Danemarca și Islanda. Conform Protv, „decretul a ordonat Ministerului rus de Externe și altor organisme să decidă cu privire la introducerea unor restricții de intrare personale pentru cetățenii străini și apatrizii care comit acțiuni neprietenoase împotriva Rusiei, a cetățenilor săi sau a entităților sale juridice”.
„Prin interacțiunea cu organele executive federale autorizate să ia decizii de interzicere a intrării în Rusia, se vor impune restricții personale de intrare în Federația Rusă și de ședere în Federația Rusă pentru cetățenii străini și persoanele fără cetățenie care comit măsuri neprietenoase față de Rusia, cetățenii săi sau entități juridice”, se arată în comunicat.
Din lista țărilor neprietenoase întocmită de Rusia luna trecută, guvernul de la Moscova a inclus printre altele, Statele Unite, Canada, Marea Britanie, statele UE și Ucraina.
Comments