top of page

Rusia este acuzată că îți răpește cetățenii și îi trimite „voluntar” în războiul cu UcrainaÎn timp ce rachetele rusești cad fără încetare asupra orașelor ucrainene, distrugând clădiri întregi și luând viețile a zeci de mii de oameni nevinovați, Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov este îngrijorat de rusofobia fără precedent cu care se confruntă țara sa. Astfel, în paralel cu un război de arme, Lavrov acuză Occidentul de un alt fel de război la adresa Rusiei, și anume, unul al minții și al opiniei publice.

„Occidentul a anunţat un război total împotriva noastră, împotriva întregii lumi ruse. Putem spune cu certitudine că această situaţie este cu noi pentru mult timp. Statele Unite şi sateliţii lor îşi dublează, triplează, cvadruplează eforturile de a îndigui Rusia, prin folosirea unui instrumentar foarte larg şi începând cu sancțiuni economice unilaterale și până la o propagandă profund mincinoasă în spaţiul mediatic mondial. Este o rusofobie fără precedent. Occidentul interzice clasci ruşi precum Ceaikovski, Dostoievski, Tolstoi sau Puşkin”, denunţă el într-o reuniune cu oficiali din regiuni ruseşti în condițiile în care puterile occidentale şi-au multiplicat sancţiunile impuse Moscovei din cauza lansării invaziei Ucrainei.

Potrivit autorităților ruse, Ucraina s-ar afla pe mâna unor neonazişti care se fac vinovaţi de orchestrarea unui pretins genocid al populaţiei rusofone în Donbas (est), iar Occidentul de faptul că poartă un război prin procură împotriva Rusiei.

Dacă rușii acuză occidentul de un război cultural împotriva țării lor, cetățenii din Republica rusă Cecenia acuză și ei la rândul lor Rusia de faptul că își răpește proprii cetățeni și îi trimite cu forța în războiul din Ucraina.

Această știri, publicată de Yahoo News, citează mai multe organizații pentru drepturile omului printre care, 1Adat, un grup pentru drepturile omului care militează împotriva corupției din Cecenia și a propagandei rusești.

„Persoanelor răpite li se cere să semneze o hârtie în care declară că sunt voluntari pentru a fi trimiși în Ucraina, în caz contrar sunt amenințați cu fabricarea de dosare penale. Toți cei care merg în Ucraina în acest fel vor fi folosiți pe linia frontului, ca carne de tun”, susțin cei de la 1Adat într-un comunicat.

O altă organizație pentru drepturile omului, Vayfond, afirma la începutul acestei luni că a primit “zeci” de mesaje de la persoane din Cecenia care au spus că sunt forțate să se pregătească să meargă în Ucraina, în ciuda faptului că nu sunt membri ai forțelor de ordine sau militari, de asemenea. De altă parte, potrivit liderului cecen, Ramzan Kadîrov, unul dintre favoriții președintelui rus Vladimir Putin, dar și unul dintre cei mai agresivi susținători ai invaziei ruse din Ucraina, cetățenii care se oferă voluntari pentru a lupta în Ucraina ar putea fi plătiți cu 300.000 de ruble. „În ultima vreme, forțele rusești au întâmpinat dificultăți în lupta în războiul din Ucraina”, a recunoscut acesta.

Însă, conform rapoartelor, soldații ceceni mor zilnic în conflictul de pe teritoriul ucrainean. „Recrutarea forțată de luptători în Cecenia, despre care s-a raportat, este doar cel mai recent indiciu că trupele rusești se clatină în Ucraina. Acestea au pierdut zeci de mii de soldați la peste trei luni de război, potrivit calculelor armatei ucrainene, atât de mult încât au fost nevoite să renunțe la unele obiective ambițioase în război și să se regrupeze pentru a-și concentra asaltul asupra estului Ucrainei”, informează Protv.

De altă parte, potrivit serviciilor de informații britanice, guvernul rus s-a bazat deja pe luptătorii ceceni în asaltul asupra Mariupolului. După ce au întâmpinat o rezistență dură din partea ucrainenilor, forțele rusești au suferit pierderi semnificative de personal și au fost nevoite să completeze cu luptători alternativi, se arată într-o evaluare a serviciilor de informații a Ministerului britanic al Apărării de la începutul acestei luni.

„Rezistența acerbă a ucrainenilor a întârziat capacitatea Rusiei de a obține controlul deplin asupra orașului. În încercarea de a învinge rezistența ucraineană, Rusia a folosit în mod semnificativ personalul auxiliar. Aceasta include o desfășurare de forțe cecene, probabil formate din câteva mii de luptători concentrați în principal în sectoarele Mariupol și Luhansk”, susține Ministerul britanic al Apărării.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page