top of page

Rusia este ţara europeană cu cel mai mare număr de decese asociate Covid-19În ciuda disponibilității a mai multe vaccinuri anti-coronavirus, un număr tot mai mare de oameni nutresc neîncredere în privinșa acestor și refuză imunizarea. Din acest motiv, varianta Delta (cunoscută inițial ca mutația indiană de Covid-19 și care a fost catalogată de specialiști ca fiind cea mai contagioasă dintre toate mutațiile depistate până în prezent) câștigă din ce în ce mai mult teren.

În Rusia, varianta Delta a devenit principala cauză de contaminare a oamenilor, în timp ce numărul deceselor a trecut iar de recordurile anterioare. Potrivit autorităților sanitare de la Moscova, în cursul zilei de miercuri, s-a înregistrat un nou record de decese zilnice provocate de Covid-19 (857 de morți), în condițiile în care marți, Rusia raportase deja un alt record (și anume, 852 de decese).

Practic, în Rusia, de marți până miercuri, un om a murit la fiecare aproape 100 de secunde. Această situație îi îngrijorează vehement pe oficialii de la Kremlin, conștienți de faptul că vaccinarea este una lentă și în plus, lipsesc și măsurile de carantină. Pentru a proteja economia fragilă a țării, autoritățile publice ruse a refuzat adoptarea măsurii sanitare restrictive sau de lockdown, iar purtarea măștii sanitare, rămâne aleatorie în spațiile publice. De altă parte, dispozițiile obligatorii de distanțare fizică sunt arareori respectate.

De la începutul pandemiei și până în prezent, în Rusia au murit 206.388 persoane. Totuși, agenția rusă de statistică, Rosstat, care utilizează o definiție mai largă, a comunicat peste 350.000 de decese la sfârșitul lunii iulie 2021. Coform acestui bilanţ, Rusia este ţara europeană cu cel mai mare număr de decese asociate Covid-19.

„Constatăm o tendinţă de creştere a numărului infectărilor, vedem că aceste cifre cresc, constatăm triste recorduri de mortalitate. Această situaţie este un motiv serios de îngrijorare, însă şi unul de mobilizare”, a declarat în faţa reprezentanţilor presei purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov.

În prezent, Rusia beneficiază de disponibilitatea a patru vaccinuri produse pe teritoriul său, însă neîncrederea populației față de vaccinare determină a încetinire a campaniilor de imunizare. Potrivit unei numărători realizate de site-ul Gogov, doar 28,8% din populaţia rusă a fost vaccinată cu schemă completă până în prezent.

În ceea ce privește numărul noilor cazuri zilnice de infectare cu Covid-19, acesta fluctuează în jurul pragului de 20.000 de aproape două săptămâni. Miercuri, acest număr a fost de 22.430.

Situaţia este deosebit de gravă la Moscova, capitala rusă înregistrând 3.004 cazuri noi şi 65 de decese miercuri, precum şi în al doilea oraş ca mărime al ţării, Sankt Petersburg, care a raportat 1.833 de infectări noi şi 60 de decese asociate coronavirus.

La o întâlnire recentă între președintele rus, Vladimir Putin și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, cei doi s-au lăudat în parte cu nivelul mare de anticorpi pe care îl au împotriva Covid-19. Mai mult, Putin a ținut să sublinieze că a petrecut recent o zi întreagă cu un consilier infectat, dar el nu a luat virusul.

„Am niveluri înalte de anticorpi, mulțumesc lui Dumnezeu că am fost norocos. Așa că data viitoare când te vaccinezi folosește Sputnik”, i-a spus liderul de la Kremlin omologului său turc. În replică, Erdogan a spus că deja a făcut rapelul cu Pfizer și are un nivel de anticorpi de 1.100.

Luna aceasta, liderul de la Kremlin a petrecut două săptămâni în autoizolare după apariția a numeroase cazuri în cercul său de apropiați.


Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page