top of page

Rusia: „Dorinţa Kievului de a deveni membru al UE nu este nevinovată. Europenii servesc NATO”După 80 de zile de război împotriva Ucrainei, președintele Rusiei, Vladimir Putin insistă asupra faptului că motivul invaziei lansate în data de 24 februarie asupra acestei țări vecine îl reprezintă tendințele naziste pe care Kievul le promovează. Astfel, după ce în 1945, Rusia a pus capăt celui de-al Doilea Război Mondial capturându-i pe naziștii lui Adolf Hitler, în 2022, Putin se simte responsabil să curețe Europa de orice amenințare a acestui curent politic.

Într-o convorbire telefonică cu cancelarul german, Olaf Scholz, liderul de la Kremlin a insistat asupra „ideologiei naziste” a forţelor cu care Rusia luptă în Ucraina, justificându-şi astfel încă o dată, ofensiva în această ţară.

„S-a atras atenţia asupra unei continuări a încălcării dreptului internaţional umanitar de către combatanţi care promovează o ideologie nazistă şi care folosesc metode teroriste. Ofensiva noastră în Ucraina vizează să protejeze populaţia rusofonă din Donbas (est). În prezent, recunoaștem că Ucraina este cauza blocării negocierilor de pace”, anunţă într-un comunicat Kremlinul.

Tot în aceași zi, Ministrul rus de Externe Seghei Lavrov a acuzat Uniunea Europeană (UE) de faptul că s-a transformat într-un actor ”agresiv şi belicos”, urmând NATO, în Războiul rus în Ucraina.

„UE s-a transformat dintr-o platformă economică constructivă, aşa cum a fost creată, într-un actor agresiv şi belicos care-şi afişează deja ambiţiile dincolo de continenul european. dorinţa Kievului de a deveni membru al Uniunii Europene nu este nevinovată. Europenii se precipită exact pe calea pe care NATO a trasat-o deja, confirmând astfel tendinţa unei fuziuni cu Alianţa Nord-Atlantică, şi vor servi, în fapt, ca un apendice al NATO” a acuzat într-o conferinţă de presă, la Duşanbe, în Tadjikistan, şeful diplomaţiei ruse.

Între timp, în tabăra ucrainenilor, serviciile de informații militare estimează faptul că războiul cu Rusia va atinge un punct de cotitură la jumătatea lunii august și se va termina până la sfârșitul acestui an. Această afirmație este cea mai precisă și optimistă predicție a unui înalt oficial uncrainean de până acum.

Potrivit generalului maior Kirilo Budanov, o lovitură de stat pentru înlăturarea lui Vladimir Putin de desfășoară deja în Rusia, iar președintele rus este grav bolnav de cancer. Mai mult, Budanov a prezis corect perioada în care Rusia va porni războiul, în timp ce alții din guvern erau sceptici, iar acum este convins că are dreptate când vine vorba despre data la care se va sfârși invazia.

„Punctul de cotitură va avea loc în a doua parte a lunii august. Majoritatea acțiunilor de luptă se vor încheia până la sfârșitul acestui an. Ca urmare vom reînnoi puterea ucraineană în teritoriile noastre pe care le-am pierdut, inclusiv Donbas și Crimeea. Știm totul despre inamicul nostru. Știm despre planurile lor aproape în timp ce le fac. Europa vede Rusia ca pe o mare amenințare. Este speriată de agresiunea acesteia. Noi ne-am luptat cu Rusia timp de opt ani și putem spune că această mare putere a ei este, de fapt, un mit. Nu este așa de puternică precum pare. Este o hoardă de oameni cu arme”, a spus oficialul.

În timp ce comunitatea internațională este împotriva războiului lansat de Rusia susținând Ucraina prin mai multe mijloace, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski îl critică dur pe omologul său francez, reproșându-i că vrea să îi salveze imaginea lui Putin.

Astfel, după ce la începutul acesti săptămâni, Emmanuel Macron a declarat luni că, pentru a pune capăt Războiului din Ucraina, pacea trebuie construită astfel încât Rusia să nu fie umilită, Zelenski a transmis: „încearcă în zadar să dialogheze cu Vladimir Putin. În opinia mea nu este corect ca şeful statului francez să fie pregătit să facă concesii diplomatice Rusiei. Nu trebuie căutată o portiţă de ieşire pentru Rusia, iar Macron o face în zadar. Ştiu că el voia să obţină rezultate în medierea între Rusia şi Ucraina, dar n-a obţinut. Până când Rusia va vrea să înţeleagă că are nevoie (de sfârşitul războiului), ea nu va căuta nicio ieşire. Acest demers de a-i permite lui Vladimir Putin să-şi salveze imaginea nu este foarte corect, în timp ce ruşii încearcă, în continuare, să cucerească sudul şi estul Ucrainei. De altă parte, vremea şederii la aceeaşi masă cu Rusia s-a terminat. Acest lucru nu mai este posibil. În prezent, dialogul (cu Moscova) trebuie să fie pragmatic. Eu vreau să mă întâlneasc cu Vladimir Putin, dar numai cu el, fără niciun mediator. Și cu o abordare a dialogului, fără (lansarea unor) ultimatumuri”.

La polul opus, Palatul Élysée a transmis public că „Preşedintele Republicii nu a discutat niciodată nimic cu Vladimir Putin fără acordul președintelui Zelenski. El a spus întotdeauna că ucrainenii sunt cei care decid conţinutul negocierilor lor cu ruşii”.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page