top of page

Rusia avertizează că impunerea de sancţiuni împotriva unui şef de stat este o măsură scandaloasă

Exercițiile militare pe care Rusia la desfășoară în apropiere de granița cu Ucraina au ridicat suspiciunea unui eventual atac planificat în detaliu de oficialii de la Moscova. Cu toate că membrii ai puterii ruse au negat în repetate rânduri o astfel de intenție, secretarul general al NATO este convins că riscul ca țara condusă de președintele Vladimit Putin să folosească forța militară împotriva Ucrainei este cât se poate de real.

„Există un risc real ca un nou conflict armat să erupă în estul Europei. Mai ales că - după cum susţine Kremlinul - convorbirile de până acum dintre Rusia, Statele Unite şi aliaţii din NATO nu au avut succes”, a transmis Jens Stoltenberg.

Pentru a se asigura că nu va exista niciun atac, americanii s-au angajat în discuții cu tabăra rusă. De cealaltă parte, Moscova cere insistent Statelor Unite ale Americii garanția că Alianța NATO nu se va extinde spre est și că își va reduce prezența militară în fostele țări comuniste. Pentru că această cerere este continuu respinsă de către americani, jurnaliștii europeni cred că Rusia ar putea lansa oricând o invazie, de pe uscat, dar și de pe mare. Mai mult, după ce radarul unei nave miliare a Ucrainei a indicat prezența unei nave militară rusă aflată în apropierea unui vapor comercial în largul coastelor ucrainene, oamenii cred că Rusia a restrâns tot mai mult accesul Ucrainei şi caută mereu motive să-i ameninţe navele.

„Nu mereu, dar sunt situaţii când acţiunile lor sunt agresive faţă de noi sau când întreprind acţiuni ilegale. Manevre periculoase sau ameninţări că vor folosi armele împotriva noastră”, explică Denis Bakumov, comandant de navă militară.

„Navele de patrulare ruse le urmăresc constant pe cele ucrainene, imediat ce ies din port. Este o constantă provocare, acuză ucrainenii”, informează Deborah Haynes, pentru Sky News care amintește că cea mai mare parte a flotei ucrainene era staţionată în Crimeea, Peninsulă pe care Ucraina a pierdut-o odată cu peninsula anexată de Rusia în 2014.

„Nivelul de pregătire al forţelor navale ruse este la cote înalte, se antrenează constant pentru asemena acţiuni. Ameninţarea este reală”, confirmă Andriy Tarasov, viceamiral, adjunctul comandantului flotei ucrainene.

Vorbindu-se tot mai des de potențiale sancțiuni pe care SUA se angajează să le ia împotriva Rusiei dacă aceasta din urmă va efectua un atac la adresa Ucrainei, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov a precizat: „Adoptarea de către SUA a unor sancţiuni împotriva preşedintelui rus, Vladimir Putin, în cazul unei agresiuni a Rusiei în Ucraina depăşeşte o limită şi ar echivala cu ruperea relaţiilor dintre Rusia şi SUA. Propunerea senatorilor democraţi americani nu contribuie la stabilirea unei atmosfere constructive în cadrul discuţiilor în curs de desfăşurare între Rusia şi Occident privind detensionarea situaţiei privind Ucraina. Kremlinul consideră drept extrem de negativ pachetul de sancţiuni propus de o serie de democraţi din Senatul SUA. Aceasta pare o încercare de a pune presiune asupra Moscovei. Impunerea de sancţiuni împotriva unui şef de stat este o măsură scandaloasă iar Rusia va răspunde numaidecât la un astfel de demers”.

Această reacție a Kremlinului vine la numai o zi după ce un grup de senatori democraţi de rang înalt au prezentat miercuri un nou pachet de sancţiuni care îl vizează inclusiv pe preşedintele Vladimir Putin şi care prevede acordarea unui ajutor financiar Kievului în cazul unei invazii ruse în Ucraina.

Legea intitulată “Apărarea suveranităţii Ucrainei” prevede sancţiuni împotriva şefului statului rus, premierului Mihail Mişustin, unor înalţi responsabili militari şi mai multor entităţi din sectorul bancar rus.

La începutul acestei săptămâni, delegațiile conduse de viceministrul rus de externe Serghei Riabkov şi subsecretarul de stat american Wendy Sherman s-au întâlnit la Geneva pentru a încerca să stabilească o clauză prin care ar putea fi evitat un eentual atac al Rusiei asupra Ucrainei.

„Ne-am dori ca bunul simţ să prevaleze. Rusiei nu i-a lipsit şi nu îi lipseşte voinţa politică de a continua dialogul”, a adăugat Peskov, făcând referire la runda de discuții eșuate și pe care le-a calificat drept “lipsite de succes”, constatând dezacorduri în privinţa problemelor fundamentale. „Aceste prime două runde de discuţii au produs unele nuanţe pozitive, dar Rusia doreşte rezultate concrete, nu nuanţe”, a adăugat el.

La polul opus, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat miercuri că „nimeni nu ar trebui să fie surprins dacă Rusia va răspândi dezinformări cu privire la angajamente care nu au fost luate după discuţiile cu SUA sau dacă va provoca ceva, ca pretext pentru o destabilizare mai mare în Ucraina. Rugăm pe toată lumea să nu cadă în capcana dezinformărilor permanente ale Rusiei”.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page