Rusia ar fi acceptat „verbal” un acord de pace cu Ucraina. Kievul așteaptă confirmarea în scris
Valul de sancțiuni dure impuse Rusiei ca rezultat al invaziei lanate împotriva Ucrainei în data de 24 februarie l-a determinat pe președintele rus, Vladimir Putin să amenințe cu oprirea gazului de care depind atât de multe țări ale lumii. Conștienți că banii de pe gazul rusesc finanțează războiul care ucide de mai bine de o lună mii de oameni, liderii internaționali caută soluții pentru a renunța ei singuri la această resursă, provovându-i Moscovei și mai multe probleme economice.
În acest sens, la sfârșiul săptămânii acesteia, Lituania a anunțat că a devenit prima țară din Uniunea Europeană care a renunțat complet la gazul rusesc. Decizia acestei țări a venit în urma cererii „sarcastice” a lui Putin ca țările europene să plătească gazele în ruble.
„Am semnat un decret care stabilește regulile de comercializare a gazelor naturale rusești cu așa-zisele state neprietenoase. Sugerăm contractorilor din aceste țări să deschidă conturi în băncile rusești pentru a plăti gazul furnizat, începând de mâine, pe 1 aprilie 2022. Dacă aceste plăți nu sunt făcute, vom considera că nu s-a respectat contractul de către cumpărător și vor urma consecințe. Nimeni nu vinde nimic gratis, nici noi nu vom face acte de caritate, așa că vom opri contractele existente”, a transmis vineri, liderul de la Kremlin.
„Sistemul de transport al gazelor din Lituania funcționează fără importuri de gaze rusești de la începutul acestei luni”, a transmis Ministerul lituanian al Energiei într-un comunicat de presă. Ulterior, această informație a fost confirmată și de datele operatorului lituanian de transport de gaze Amber Grid, care arată că pe 2 aprilie importurile de gaze rusești prin conexiunea Lituania-Belarus au fost de 0 MWh.
În prezent, tot necesarul de gaze al Lituaniei este satisfăcut de terminalul de gaz natural lichefiat de la Klaipėda, oraș-port aflat la Marea Baltică. La nevoie, gazul poate fi pompat și din Letonia, iar de la 1 mai - printr-o interconexiune cu Polonia.
Potrivit Ministrului Energiei, Dainius Kreivis, această decizie istorică reprezintă un punct de cotitură în independența energetică a Lituaniei. „Suntem prima țară din UE care primește gaz de la Gazprom și care a devenit independentă de aprovizionarea cu gaze din Rusia. Din această lună nu va mai fi gaz rusesc în Lituania. În urmă cu mulți ani, țara mea a luat decizii care acum ne permit să rupem fără probleme legăturile energetice cu agresorul. Dacă noi putem, poate și restul Europei”, a spus el.
În România, specialiștii susțin că, deocamdată, mai avem gaz în depozite și producem suficient cât să nu avem probleme în această primăvară. Declarația lui Vladimir Putin privind achiziționarea gazului rusesc în ruble dar și amenințarea că va întrerupe furnizarea gazelor în Europa a fost clarificată ulterior de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a precizat ulterior că Rusia nu va opri gazul către Europa de la 1 aprilie, decretul semnat de Putin urmând să se aplice în a doua jumătate a acestei luni sau la începutul lunii martie.
Între timp, războiul desfășurat pe teritoriul Ucrainei înregistrează și mai multe pagube. Cu toate că negocierile pentru pace trag speranțele unui acord cât mai urgent, Rusia continuă să bombardeze fără milă țara vecină, lovind atât în clădiri sau infrastructură cât și în civili. Totuși, potrivit negociatorului-șef al Ucrainei, David Arahamia, a afirmat în cursul zilei de ieri, că Moscova a acceptat „verbal” pincipalele propuneri ucrainene în timp ce Kievul așteaptă acum o confirmare scrisă.
Vorbind în cursul unei emisiuni la televiziune, David Arahamia a dat de înţeles că discuţiile menite să pună capăt ostilităţilor au făcut progrese semnificative. „Federaţia Rusă a dat un răspuns oficial tuturor poziţiilor (ucrainene), şi anume că le acceptă, cu excepţia chestiunii Peninsulei Crimeea. Nu există o confirmare oficială în scris, partea rusă dându-şi acceptul verbal. În cele din urmă, va avea loc o întâlnire între preşedinţii ucrainean, Volodimir Zelenski, şi rus, Vladimir Putin, și cel mai probabil se va desfăşura în Turcia. Şeful statului turc, Recep Tayyip Erdogan, care săptămâna aceasta a găzduit delegaţiile rusă şi ucraineană în ţara sa, ne-a sunat pe noi şi pe Vladimir Putin vineri, spunând că va găzdui o astfel de întâlnire. Nici data, nici locul nu sunt cunoscute, dar credem că cel mai probabil ar putea fi Istanbul sau Ankara. Moscova a convenit în timpul discuţiilor că un referendum privind neutralitatea Ucrainei va fi singura cale de ieşire din această situaţie. Dacă ucrainenii nu sunt de acord cu un astfel de statut, fie vom reveni la starea de război, poate, fie la noi negocieri”, anexată de Moscova în 2014, a afirmat el.
În ciuda speranțelor întrevăzute de tabăra ucraineană, Rusia a transmis că tratativele de pace nu au progresat suficient pentru o întâlnire la cel mai înalt nivel şi că poziţia Moscovei în privinţa statutului Crimeei şi Donbasului rămâne neschimbată. „Proiectul de acord nu este gata pentru trimiterea la o întâlnire la vârf. Repet iar şi iar: poziţia Rusiei privind Crimeea şi Donbas rămâne NESCHIMBATĂ. Moscova doreşte o Crimee rusă şi un Donbas independent”, a declarat negociatorul şef al Rusiei, Vladimir Medinski, pe contul său de Telegram.
Comments