top of page

Rusia amenință Finlanda și Suedia cu consecințe nedorite dacă aderă la NATO


Din cauza dorinței de aderare la NATO, Ucraina este bombardată până în temelii și fără pauză, de mai bine de o lună și jumătate, de una dintre cele mai puternice și influente țări ale planetei. În urma unui șir continuu de avertismente cu privire la intenția riscantă a ucrainenilor de a face parte din Alianța Nord-Atlantică, Rusia a trecut la fapte și în data de 24 februarie a dat startul unei invazii șocante într-o Europă modernă, a secolului XXI.

Clădiri spulberate, vieți pierdute, teroare, foamete și sunetul permanent al bombardamentelor sunt ceea ce caracterizează în prezent realitatea din Ucraina.

Indignate că Rusia poate decide cine să adere la NATO și cine nu are voie, Finlanda și Suedia și-au exprimat dorința liberă și democratică, de a face parte din această Alianță militară cât mai curând. În opinia acestor două țări, amenințarea rușilor este una iminentă însă aderarea la NATO le-ar putea asigura spatele în cazul unui război cu această țară vecină. Cu toate că NATO a garantat că nu se va extinde la granița de est cu Rusia, americanii par încântați de idee.

Totuși, Moscova nu se lasă batjocorită și amenință cele două state scandinave cu cele mai nedorite consecințe în cazul în care aderă la Alianță.

„Rusia va fi nevoită să ia măsuri de securitate, dacă Suedia şi Finlanda aderă la NATO. O aderare a celor două ţări nordice la blocul militar occidental va antrena consecinţele cele mai nedorite”, a ameninţat joi adjunctul ministrului rus de Externe Aleksandr Gruşko. „Rusia va desfășura arme nucleare în regiune”, a atras atenția Dmitri Medevedev, unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai lliderului de la Kremlin.

„În cazul în care Suedia și Finlanda aderă la NATO, atunci Rusia va trebui să își consolideze forțele terestre, navale și aeriene din regiunea Marea Baltică, pentru a restabili echilibrul militar. Nu se mai poate vorbi de o Baltică fără arme nucleare - unde Rusia are enclava Kaliningrad, situată între Polonia și Lituania.

La polul opus, Prim ministrul Finlandei nu se arată speriat de aceste amenințări și a transmis că în opinia sa, aderarea la NATO se va întâmpla extrem de curând. „Cred că se va întâmpla destul de repede, în câteva săptămâni, nu în câteva luni”, a declarat Sanna Marin, prim ministrul Finlandei.

În replică Rusiei, Ministrul brtanic de Externe Liz Truss i-a transmis că „Suedia şi Finlanda sunt libere să-şi aleagă viitorul fără vreun amestec, iar Regatul Unit va susţine tot ceea ce vor hotărî”.

De altă parte, Vladimir Putin avertizează Occidentul că vor fi consecinţe dureroase și dacă acesta renunţă la cumpărarea petrolului rusesc.

„Încercările țărilor occidentale de a înlătura furnizorii ruși, de a înlocui resursele energetice de la noi cu surse alternative, vor afecta, inevitabil, economia mondială. Consecințele ar fi destul de dureroase, în primul rând pentru inițiatorii unor astfel de politici. Ceea ce este surprinzător aici: partenerii din țările așa-numite neprietenoase admit că nu pot evita resursele de energie din Rusia, inclusiv gazul natural. Înlocuitor rezonabil pentru Europa nu există”, a explicat liderul de la Kremlin.

Confirmând că nu se tem de Rusia și că președintele Vladimir Putin trebuie oprit înainte de a începe să aibă pretenții de cucerire a altor țări, Statele Unite și Uniunea Europeană s-au angajat să furnizeze Ucrainei ajutor militar de 1,3 miliarde de dolari, pentru a face faţă ofensivei ruse din Estul Ucrainei. Recent, Washingtonul a promis Kievului, armament greu, tunuri, elicoptere Mi-17de fabricație sovietică, dar și vehicule blindate, aşa numitele drone sinucigașe Switchblade. Astfel, după ce președintele american, Joe Biden a vorbit la telefon cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, Statele Unite au promis un alt transport - rapid - de armament către Ucraina, în valoare de 800 de milioane de dolari. „Este pentru prima dată când oferim aceste tunuri calibrul 155 şi obuzele aferente. Este o reflectare a tipului de lupte la care se aşteaptă ucrainenii, în continuare. Au solicitat în mod special sprijin pentru guri de foc, artilerie”, a declarat John Kirby, purtător de cuvânt la Pentagon.

Acest ajutor vine și în urma celui mai recent meaj transmis de liderul de la Kiev, în care transmite că Occidentul are toate motivele să ajute Ucraina în acest război împotriva Rusiei.

„Polonia, Moldova, România și statele baltice vor deveni următoarele ținte, dacă libertatea Ucrainei cade. Libertatea trebuie să fie înarmată mai bine decât tirania. Țările occidentale au toate motivele să ne ajute. Victoria finală împotriva tiraniei și numărul de oameni salvați depinde de ele. Înarmați Ucraina acum pentru a apăra libertatea!”, a transmis Volodmir Zelenski.

Uniunea Europeană a aprobat, la rândul său, un ajutor suplimentar în echimpament militar pentru Ucraina, în valoare de 500 de milioane de euro.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page