top of page

Rusia: „ Al Treilea Război Mondial a început deja”


În ciuda faptului că de doi ani de zile, planeta este victima unei pandemii fără precedent, sociologii semnalează faptul că terorismul, sărăcia sau încălzirea globală rămân în continuare amenințări serioase la adresa omenirii. În lista aceasta, rușii țin să mai adauge și atacurile cibernetice. Mai mult, potrivit lui Andrey Krutskikh, un oficial al Ministerului de Externe însărcinat cu supravegherea cooperării internaționale a țării în domeniul securității informațiilor, un nou conflict global a izbucnit deja în spațiul cibernetic, adăugând că Moscova speră să colaboreze cu SUA pentru a reduce riscurile care decurg din ”luptele digitale”.

„Atacurile cibernetice au devenit atât de dese și severe încât constituie un nou conflict mondial, ascuns ochiului public. Un război are loc, și are loc chiar foarte intens. Oricât de mult ne purtăm de parcă totul ar fi ascuns, de fapt, ostilitățile la scară largă se întâmplă în spațiul cibernetic. Și, în general, mass-media are dreptate să spună că este deja un al treilea război mondial. Pur și simplu nu știm amploarea pagubelor sau cine va pierde în cele din urmă sau care va fi configurația lumii, ca urmare a războiului. Kremlinul este dornic să folosească structura ONU pentru a ajunge la acorduri internaționale privind războiul digital. Cu toate acestea, SUA și alte națiuni au intervenit în încercările Moscovei de a transforma problema într-o prioritate. În ianuarie, va avea loc o sesiune de fond a unei comisii speciale a ONU pentru dezvoltarea convențiilor privind războiul cibernetic. Sesiunea a fost o inițiativă susținută de Moscova. Chiar și aici au încercat să folosească diferite scuze pentru a reduce rolul Rusiei, și introduc condiții pentru a frustra procesul de negociere”, a avertizat el în discursul său la Institutul de Stat de Relații Internaționale din Moscova.

De după Ocean însă, americanii îi acuză pe ruși de nenumărate atacuri cibernetice, încercând să convingă opinia publică de faptul că Rusia a trecut la un alt nivel de luptă și anume, cel informațional. În acest sens, la începutul acestui an, președintele american Joe Biden a impus sancțiuni împotriva Rusiei, susținând că Kremlinul a fost în spatele hack-ului masiv care a avut loc asupra companiei SolarWinds din Texas, care a compromis sistemele a peste 100 de firme comerciale din întreaga lume, precum și nouă agentii guvernamentale din SUA. Evident, Moscova a respins acuzația.

În luna martie, firma americană de securitate cibernetică FireEye a avertizat că, pe viitor, americanii se vor confrunta cu atacuri cibernetice din ce în ce mai grave. Oamenii nici măcar nu știu care sunt toate lucrurile de care depind. Dintr-o dată, lanțul de aprovizionare va începe să fie perturbat, pentru că computerele nu vor funcționa”, a declarat Kevin Mandia, CEO-ul companiei.

Recent, un raport declasificat a arătat că Rusia ar fi angajată în mod agresiv într-un război informaţional împotriva Occidentului de peste un deceniu. „Raportul Comitetului pentru serviciile de informaţii al Camerei Reprezentanţilor privind presupusul amestec al Moscovei în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016, publicat vineri, după ce majoritatea republicană din Camera Reprezentanţilor a votat pentru finalizarea anchetei, nu a găsit nicio dovadă a vreunei complicităţi între echipa de campanie a lui Donald Trump şi Rusia în timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale din SUA”, informează Protv.

Minoritatea democrată a denunţat concluzia raportului. “De-a lungul anchetei, Comitetul republicanilor a ales să nu investigheze în mod serios - sau chiar să nu vadă, deşi erau evidente - dovezi ale complicităţii”, a declarat reprezentantul democrat Adam Schiff.

Totodată, raportul critică FBI pentru că nu a notificat în mod “adecvat” victimele atacurilor cibernetice ruse, între care şi Comitetul Naţional Democrat. De asemenea, în document este criticată campania lui Trump pentru colaborarea cu WikiLeaks, care a publicat documente despre care se crede că ar fi fost obţinute de Rusia prin atacuri cibernetice.


Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page