top of page

Rusia a lansat mai multe rachete în Ucraina decât orice altă ţară de la al Doilea Război Mondial



Când războiul cu Rusia se va încheia, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski promite că toți cei care au participat, vor plăti foarte scump și vor fi tratați ca niște criminali de război. După 90 de zile de luptă în care Ucraina este distrusă într-o proporție covârșitoare și ambele tabere confirmă pierderi omenești, doi militari ruși au pledat vinovat pentru crime de război în Ucraina.

Mai precis, la procesul de la tribunalul districtual Kotelevska din centrul Ucrainei, procurorii de stat au cerut ca Alexander Bobikin şi Alexander Ivanov să fie condamnaţi la 12 ani de închisoare pentru încălcarea legilor războiului. De altă parte, un avocat al apărării a cerut clemenţă, pe motiv că cei doi soldaţi au urmat ordinele şi se căiesc.

Bobikin şi Ivanov, care stăteau într-o cutie de sticlă armată, au recunoscut că fac parte dintr-o unitate de artilerie care a tras în ţinte din regiunea Harkov din Rusia. Potrivit procurorilor, obuzul a distrus o instituţie de învăţământ din oraşul Derhachi. „Militarii, unul dintre ei şofer de artilerie şi altul artilerist, au fost reţinuţi după ce au trecut graniţa şi au continuat bombardamentele”, a precizat Procuratura Generală ucraineană.

”Sunt complet vinovat de crimele de care sunt acuzat. Am tras în Ucraina din Rusia”, a recunoscut Bobikin instanţei. Și Ivanov a cerut să nu i se acorde pedeapsa maximă de închisoare, declarând că se căieşte şi a cerut o reducere a pedepsei. Verdictul este aşteptat pe 31 mai.

De altă parte, datele obținute de experți și publicate de revista Newsweek arată faptul că Rusia a lansat aupra Ucrainei mai multe rachete decât orice altă țară în oricare alt conflict de după cel de-al Doilea Război Mondial. Conform experților, acest record sugerează faptul că Moscova a eșuat în această ofensivă lansată în data de 24 februarie.

„În total, 2.154 de rachete ruseşti au lovit oraşele şi comunităţile noastre în puţin peste două luni. Bombardamentele ruseşti asupra Ucrainei nu încetează nici ziua, nici noaptea”, declarase săptămâna trecută preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Campania de bombardamente a Rusiei nu a făcut mare lucru pentru a-l ajuta pe preşedintele Vladimir Putin să câştige războiul. Acest record mondial al Rusiei privind atacurile cu rachete a intervenit când Zelenski a declarat că ţara sa a doborât cel de-al 200-lea avion rusesc, un rezultat jenant pentru o forţă aeriană care este de 15 ori mai mare decât cea a Ucrainei”, subliniază publicaţia, care a consultat experţi şi rapoarte ale serviciilor secrete pentru a pregăti acest articol.

Mai mult, potrivit surselor consultate, lipsa succesului în această campanie, are la bază eșecul Rusiei de a-și valorifica avantajul numeric mare și incapacitatea Moscovei de a-și impune superioritatea aeriană pe cerul țării invadate, precum și diminuarea rezervelor de arme de precizie ghidate.

„Forţele ruse au atacat aerodromuri şi poziţii de apărare antiaeriană în primele două zile ale invaziei, dar în majoritatea cazurilor nu au urmărit în continuare astfel de obiective. Mica forţă aeriană a Ucrainei se afla în mare parte la sol, dar Kievul a avut oportunitatea de a se adapta, în special prin dispersarea rachetelor de apărare antiaeriană şi a celor lansate de soldaţi de la sol, ceea ce i-a asigurat aşa-numita superioritate aeriană a săracului, aşa cum o calificase un expert pentru Newsweek”, informează Protv.

Potrivit cifrelor serviciilor de informaţii americane consultate de Newsweek, ameninţată de SAM (rachete sol-aer) ucrainene, Rusia a folosit din ce în ce mai puţine bombardiere dincolo de liniile frontului propriei armate, puţin peste 10% din numărul total de misiuni efectuate.

În viitor, caracteristicile acestui război vor avea consecințe, deoarece vor face posibilă evaluarea eficienţei utilizării diferitelor tipuri de rachete sau a controlului aerian de către aviaţie, printre altele. În prezent, o consecinţă involuntară a conflictului aerian în Ucraina prefigurează un dublu dezastru pentru Moscova. „Nimeni care îşi poate permite altceva nu va dori să cumpere arme ruseşti în viitor. Rusia este al doilea cel mai mare exportator de arme din lume, după SUA, şi nimic în cursul războiului nu este de bun augur pentru viitorul său în acest domeniu”, apreciază revista americană.



Etichete:

留言


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page