top of page

Rusia a fost dată afară din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului



La numai o zi după ce președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a sugerat desființarea Organizației Națiunilor Unite (ONU) atâta timp cât aceasta nu reacționează împotriva Rusiei și a „genocidului” pe care președintele rus, Vladimir Putin îl conduce la adresa Ucrainei, Adunarea Generală a Națiunilor Unite, formată din 193 de membri, a votat astăzi suspendarea Moscovei din funcția de membru al Consiliului pentru Drepturile Omului. Această decizie a fost luată bazat pe presupusele abuzuri pe care Rusia le comite în Ucraina încă din data de 24 februarie când a pornit invazia împotriva acesteia.

Imediat după aflarea veştii, Rusia a anunţat că a decis să se retragă voluntar şi imediat din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, încheindu-şi mai devreme mandatul în cadrul Consiliului, din care mai avea de executat mai mult de un an şi jumătate. Totuși, potrivit Ministerului rus de Externe, această suspendare este ilegală. „Decizia ONU este ilegală şi motivată politic, cu scopul de a pedepsi în mod ostentativ un stat membru suveran al ONU care duce o politică internă şi externă independentă. Din păcate, în condiţiile actuale, Consiliul este practic monopolizat de un grup de state care îl folosesc în scopuri conjuncturale. Loialitatea sinceră a Rusiei faţă de apărarea şi promovarea drepturilor omului ne împiedică să rămânem parte a unui mecanism internaţional care a devenit un executant al voinţei unui astfel de grup de ţări”, a transmis Ministerul printr-un comunicat.

Între timp, mai multe țări fac front comun sprijinind Ucraina în război prin impunerea unui set și mai dur de sancțiuni împotriva Rusiei. Un prim pas l-au făcut Statele Unite ale Americii când, la începutul acestei săptămâni, șocate de masacrul de la Bucea, unde soldații ruși ar fi torturat și măcelărit peste 300 de civili în pasul de retragere, au decis să impună sancțiuni care să vizeze sistemul bancar rus, dar și pe membrii familiei lui Vladimir Putin și ai ministrului de externe, Serghei Lavrov.

Astfel, în timp ce, cele mai mari instituții financiare din Rusia, Sberbank, şi celei mai mari bănci private, Alfa Bank le-au fost blocate toate activele legate de sistemul financiar american), SUA le-au luat în vizor și pe două dintre fiicele lui Vladimir Putin, soţia şi fiica ministrului de externe Lavrov. Pe listă se află şi fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev.

Cetăţenilor americani li s-a interzis să facă afaceri cu aceste bănci.

„Ceea ce se întâmplă nu sunt nimic mai puţin decât crime de război majore. Naţiunile responsabile trebuie să se unească pentru a-i face pe cei responsabili de aceste acte să răspundă”, a transmis președintele american, Joe Biden. În plus, astăzi, printr-un vot al Congresului, Statele Unite au revocat, în mod oficial, statutul comercial al Rusiei şi al Belarusului ca răspuns la războiul din Ucraina, deschizând calea pentru tarife punitive împotriva ambelor ţări.

„Prin privarea Rusiei de “clauza naţiunii celei mai favorizate”, un principiu de bază al reciprocităţii în comerţul liber, Occidentul ar elimina de facto Rusia din jocul global al comerţului liber şi şi şi-ar da dreptul de a taxa puternic importurile de produse ruseşti. În ceea ce priveşte SUA, doar alte două ţări sunt în prezent excluse de la acest principiu al reciprocităţii care stă la baza majorităţii relaţiilor comerciale internaţionale: Cuba şi Coreea de Nord”, explică Protv amintind că în 2021, americanii au importat bunuri ruseşti în valoare de aproximativ 30 de miliarde de dolari - inclusiv ţiţei în valoare de 17,5 miliarde de dolari, pentru care Washingtonul tocmai a impus un embargo total.

Potrivit Congresului, SUA sunt așteptate să solicite și suspendarea Rusiei din Organizația Mondială a Comerțului.

Acest val de sancțiuni sunt menite să pună presiune pe președintele rus în a lua decizia opririi de urgență a războiului. Pe lângă americani, și Italia, a anunțat astăzi că va impune noi sancțiuni Moscovei. Cunoscută ca fiind una dintre ţările cu cea mai mare dependenţă de gazul rusesc (95% din gazul pe care peninsula italică îl consumă, este imporat din care aproximativ 40% este din Rusia), Italia a transmis că trece de tabăra Uniunii Europene și a oricărei soluții va lua Blocul comunitar pentru a opri dependența de gazul rusesc.

„Dacă ni se propune un embargo asupra gazelor, vom urma UE pe această cale, ne dorim cel mai eficient instrument pentru a ajunge la pace”, a transmis astăzi, premierul italian, Mario Draghi.

Pe de altă parte, și Uniunea Europeană pregăteşte o nouă serie de sancţiuni - a cincea - împotriva Rusiei. În primul rând, este vorba despre interzicerea importului de cărbune rusesc. De asemenea, potrivit şefei Comisiei Europene, se iau în considerarea şi posibile restricţii la importurile de petrol din Rusia.

”Am furnizat Ucrainei ajutor de un miliard de euro. Poate părea mult, dar un miliard de euro este cât îi plătim lui Putin în fiecare zi, pentru energia pe care ne-o furnizează”, a transmis Josep Borrell.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page