Rusia a depășit Marea Britanie la numărul record de decese, asociate Covid-19
Pentru mai bine de un an de zile, Marea Britanie a ocupat primul loc în clasamentul celor mai îndoliate țări europene din cauza pandemiei de coronavirus. O dată cu lansarea campaniei de vaccinare, Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord au reușit în timp record să imunizeze un procentaj cât mai mare din populația lor, ținând astfel sub control și numărul deceselor asociate coronavirus.
În prezent însă, răspândirea accelerată a variantei indiene, considerată mult mai contagioasă decât celelalte mutații de coronavirus, a determinat la jumătatea lunii iunie, apariția unui nou val al epidemiei în Rusia. Cu o campanie de vaccinare extrem de lentă, țara condusă de Vladimir Putin a devenit în scurt timp cea mai îndoliată țară europeană din cauza pandemiei. Moscova, principalul focar al epidemiei și Sankt Petersburgul au înregistrat 108, respectiv 115 morți din cauza coronavirus, bilanțuri zilnice apropiate de recorduri atinse la începutul săptămânii.
Din păcate, campania de vaccinare debutată în luna decembrie printr-o propagandă puternică a vaccinului anticovid Sputnik V, a convins până în prezent doar 23 de milioane de ruși (din totalul de 146 de milioane ai țării), reprezentând 15% din populație. În contextul în care țara se confruntă cu o neîncredere generalizată, președintele rus a confirmat că nu are de gând să impună obligativitatea vaccinării la nivel național, însă i-a încurajat pe ruși să se vaccineze.
Potrivit celor mai recente date, bilanțul morților din cauza Covid-19 a ajuns la 135.886, urcând Rusia pe primul loc în clasamentul celor mai îndoliate țări europene din cauza pandemiei. În prezent, Moscova și alte 15 regiuni, se confruntă cu o înăsprire a restricțiilor precum revenirea la serviciu a unei părți a angajaților, vaccinarea obligatorie a angajaților în sectorul serviciilor și un pașaport sanitar pentru a mânca la restaurant.
De altă parte, autoritățile sanitare turce au început administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-coronavirus, lucrătorilor din domeniul sanitar și persoanelor de peste 50 de ani. Potrivit Ministrului Sănătății, Fahrettin Koca, persoanele care corespund criteriilor se pot programa pentru a primi a treia doză de vaccin. „Nu există nicio restricție sau prioritate cu privire la tipul de vaccin pentru a treia doză. Comitetul, a decis, de asemenea, ca persoanele care au fost infectate cu noul coronavirus să se poată vaccina după trei luni în loc de șase. Acest lucru ar crește semnificativ nivelul de anticorpi și protecția actuală”, a spus Koca în cadrul unui discurs televizat după o reuniune a Comitetului Științific Consultativ pentru Coronavirus. Cu o populație de 83 de milioane de locuitori, Turcia a început campania de vaccinare la nivel național în prima lună a acestui an, prioritizându-i pe lucrătorii din domeniul sanitar și persoanele vârstnice. Dacă inițial, aici s-a administrat doar vaccinul produs de Sinovac Biotech din China, recent, autoritățile turce au introdus în program și vaccinul dezvoltat de americanii de la Pfizer în colaborare cu germanii BioNTech.
Din cauza amenințării variantei Delta, ministrul Sănătății a luat decizia de a reduce de la șase săptămâni, la patru, intervalul de timp dintre două doze a vaccinului BioNTech. „Cazurile de COVID-19 cu varianta Delta sunt în creştere în ţară, numărul persoanelor infectate ajungând la 244 în 26 de provincii de la 138 în 16 provincii, săptămâna trecută. Peste 50 de milioane de doze de vaccin anti-Covid-19 au fost administrate în Turcia. Numărul persoanelor care au primit două doze de vaccin anti-Covid-19 a depăşit 15,1 milioane”, a declarat Ministrului Sănătății, Fahrettin Koca.
Între timp, în Los Angeles și New York (Statele Unite ale Americii), autoritățile insistă ca toată lumea să continue să poarte masca de protecție chiar și în interior. Dacă inițial, New York și California au ridicat restricțiile legate de coronavirus în afaceri și adunări sociale, semne ale unui progres imens, după ce au suferit valuri devastatoare ale virusului, recomandarea specialiștilor de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca persoanele vaccinate să nu renunțe încă la purtarea măștilor i-a determinat și pe oficialii celor două orașe americane să adopte abordări ușor divergente.
Potrivit autorităților din Los Angeles, se recomandă cu tărie ca toată lumea să poarte mască în interior, indiferent de starea de vaccinare, ca măsură de precauție împotriva variantei Delta. În schimb, primarul Bill de Blasio din New York a declarat marți că angajații din biroul municipal complet vaccinați nu mai sunt obligați să poarte măști sau să respecte protocolul de distanțare socială din interiorul birourilor lor; doar lucrătorii municipali nevaccinați și cei care interacționează cu publicul trebuie să poarte în continuare măști.
„Vom face ajustări atunci când vom vedea dovezi reale, consistente, dar până acum datele ne spun că, de fapt, lucrurile continuă să meargă în direcția corectă”, a spus Blasio la o conferință de presă.
Comentarios