top of page

Rusia și Ucraina sunt pregătite pentru un atac în orice momentZilnic, presa occidentală aduce dovezi conform cărora Rusia ar continua să aducă echipamente militare și trupe la granița cu Ucraina, plănuind astfel un atac iminent. Suspiciunile cu privire la un război între Rusia și Ucraina planează de câteva săptămâni bune în condițiile în care Kremlinul acuză NATO că a împânzit țările fost comuniste cu baze militare, încercând astfels ă limiteze puterea de apărare a rușilor, în cazul unui război. În timp ce americanii poartă negocieri cu Moscova, ambele tabere subliniind o listă de condiții pentru retragere, Europa se teme de un potențial război.

În acest sens, Marea Britanie a decizs să furnizeze Kievului arme ușoare antitanc, pentru apărare, motivându-și decizia prin dorința de a ajuta Ucraina în cazul unei eventuale invazii. De altă parte, președintele Belarus, Alexandr Lukașenko a anunțat în cursul zilei de astăzi că luna viitoare, țara sa va organiza exerciții militare comune în Rusia. Scopul acestei acțiuni o reprezintă planul de confruntare cu o presupusă amenințare din vest, adică țările baltice și Polonia, precum și din sud, adică, Ucraina.

Conform liderului belarus, deja au început să sosească în Belarus trupe și echipamente militare din Rusia pentru exercițiile comune, programate luna viitoare. „Se vor desfășura atât în vestul Belarusului, în apropiere de graniţele cu ţările NATO, Polonia şi Lituania, precum şi în apropierea graniţei de sud, cu Ucraina”, a declarat preşedintele Aleksandr Lukaşenko.

Ținta unui potențial atac devastator, Ucraina cere ajutorul interanațional. „Dacă vreţi să dormiţi liniştiţi în capitalele occidentale, atunci ajutaţi Ucraina în eventualitatea unei invazii ruseşti”, a transmis vicepremierul de la Kiev. Imediat după acest apel, un grup de congresmani americani, reprezentând ambele partide, democrat și republican, a promis aseară, Ucrainei rachete antitanc Javelin, rachete Stinger, arme de calibru mic şi bărci. La rândul ei, Marea Britanie a început să livreze Kievului un prim lot de arme ușoare antitanc, pentru auto-apărare. „Livrările vor continua, și va fi trimis, de asemenea, un grup restrâns de militari pentru instruire”, a precizat a anunțat ministrul britanic al apărării, Ben Wallace.

Dacă Statele Unite au donat arme de 450 de milioane de dolari, Canada a trimis forţele speciale în Ucraina pentru eventualitatea unei evacuări a ambasadei lor.

Între timp, planurile imediate ale lui Putin rămân un mister. Cu toate că rușii au promis că negocierile cu americanii vor fi reluate curând, potrivit cotidianului The New York Times, Rusia a evacuat deja 50 de persoane din corpul diplomatic de la Kiev, familii şi personal ne-esenţial. Drept reacţie, ministerul de externe al Rusiei s-a mărginit să anunţe astăzi că ambasadă sa de la Kiev “funcționează normal”. Totuși, în opinia responsabililor americani, evacuarea ar putea fi o mișcare de propagandă din partea Kremlinului, un semnal privind o invazie iminentă sau o diversiune, întrucât ruşii ştiau cu siguranţă că plecările vor fi observate.

Întrebat de un reporter, cât timp a mai rămas până la un eventual atac al Rusiei, Vadim Pristaiko, Ambasadorul Ucrainei în Marea Britaniesursa, a precizat: ”o întrebare bună. Nimeni nu știe. Pentru că nimeni nu știe ce plănuiesc. Acești 100.000 de militri ruși care sunt la granița noastră nu sunt de ajuns să învingă armata noastră. Dar nu este vorba doar despre aceștia. Ne putem confrunta cu milioane de soldați ruși, care ar putea fi mobilizați dacă ei decid să atace”.

În timp ce pe reţelele de socializare circulă imagini cu familii ruse care îşi conduc fiii militari la trenuri şi îşi iau rămas bun, potrivit unor informaţii neoficiale, responsabilii de la Kiev ar fi început să pregătească cele 5 mii de adăposturi ale oraşului. Se discută chiar un plan de evacuare a întregii populaţii din capitala ucraineană, adică cel puţin 3 milioane de oameni.

În ciuda faptului că întreaga planetă descrie pregătirile intense ale unui atac rusesc asupra Ucrainei, Moscova neagă orice plan pentru un atac, dar repetă că ar putea întreprinde acțiuni militare nespecificate dacă Occidentul NATO se extinde în continuare spre Est şi desfășoară forțe militare în estul şi centrul Europei.

„Evident că nu putem fi de acord că n-ar trebui să existe trupe NATO în țările care au aderat la Alianță după 1997. Asta ar însemna, în esență, că jumătate dintre statele noastre membre nu vor putea fi apărate de trupe ale NATO. Atunci vor deveni un fel de state membre de categoria a doua, ceea ce nu vom accepta niciodată”, a argumentat Stoltenberg, sceretar general NATO.

Etichete:

Comentarios


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page