top of page

Rusia și China ar discredita vaccinurile UE pentru a le promova pe ale lorLupta împotriva pandemiei de coronavirus, susținută în prezent de răspândirea a mai multe mutații ale virusului, s-a transformat într-o competiție acerbă între țările lumii. Setea de putere, de reputație sau de control îi determina pe unii să facă tot ce le stă în putință ca să fie în fața celorlalți. Pe această premiză se bazează și un raport publicat de echipa specială anti-dezinformare a diplomației europene potrivit căruia Rusia și China au campanii de discreditare pentru a submina încrederea în vaccinurile aprobate de UE cu scopul de a le plasa propriile vaccinuri.

“Diplomaţia vaccinului desfăşurată de Moscova şi Beijing este însoţită de eforturi de dezinformare şi manipulare menite să submineze încrederea în vaccinurile produse în Occident, în instituţiile europene şi în strategiile europene de vaccinare. Moscova şi Beijingul utilizează media controlate de stat, reţele media apropiate puterii şi media sociale, inclusiv conturi oficiale diplomatice pe reţele sociale, pentru a-şi atinge aceste obiective. Contul oficial de Twitter al Sputnik V este astfel utilizat. De la începutul lui 2021, peste o sută de noi exemple de de cazuri de dezinformare imputabile Kremlinului legate de vaccinare au fost adăugate la baza de date EUvsDisinfo. Aceste practici urmăresc să submineze încrederea publicului în Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) şi să-i pună la îndoială procedurile şi imparţialitatea sa politică. Insuflând neîncredere faţă de Agenţia Europeană pentru Medicamente, actorii dezinformării urmăresc să submineze şi să divizeze abordarea comună europeană vizând să garanteze aprovizionarea cu vaccinuri”, susţine raportul.

În prezent, EMA a aprobat patru vaccinuri pentru administrare pe teritoriul Uniunii Europene și anume: Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna şi Johnson & Johnson.

“Obiectivul acestui raport este să arătăm ceea ce vedem, să scoatem la lumină practici, să le documentăm, pentru a ne proteja. Dar nu avem un instrument magic pentru a le combate. Cu toate acestea, nu se pune problema să nu facem nimic. UE trebuie să dezvolte instrumente care să impună un cost acestor practici de dezinformare”, a explicat o sursă europeană.

De altă parte, criza cu care se confruntă India din cauza pandemiei, a luat proporții apocaliptice. De la începutul pandemiei și până în prezent, aici au fost înregistrate peste 200.000 de decese asociate cu Covid-19 însă apar tot mai multe dovezi potrivit cărora datele guvernului nu reflectă adevărul, iar dezastrul ar fi în realitate mult mai mare. În ceea ce privește numărul de contaminări, țara cu peste 1,3 miliarde de locuitori a avut în fiecare din ultimele șapte zile mai multe cazuri de infectare decât oricare altă țară din lume. Din păcate, recent, un cutremur produs în statul Assam a făcut stricăciuni la spitalele deja pline cu bolnavi de coronavirus.

În ultimele 24 de ore, Ministerul indian al Sănătății a raportat un record de aproape 3.300 de decese și pentru că cimitirele și crematoriile sunt copleșite de comenzi, sute de trupuri ale celor decedați ard fără încetate în crematoriile improvizate din Delhi. „Numai eu transport 10 - 12 trupuri în fiecare zi”, a mărturisit un șofer de ambulanță. Familile celor decedați așteaptă cu orele să apară un loc în care pot îndeplini ultimele ritualuri - pentru un părinte sau un fiu, răpuși de Covid.

„Guvernul spune că 380 oameni mor în fiecre zi de coronavirus (în New Delhi), dar cred că sunt în jur de 1.000... peste 1.000. Știm, pentru că am trecut pe la mai multe spitale. Pentru pacienți nu au paturi destule. Iar la crematorii am încercat deja la două, trei, dar ne-au spus că nu au locuri. Am ajuns până la urmă aici, dar trebuie să așteptăm, cred, vreo două, trei ore pentru un loc de incinerare”, a precizat Amit Kaushik, rudă a unei persoane decedate.

Conform jurnaliștilor care au stat de vorbă cu diverși responsabili în privința numărului real al victimelor, șefii de rang înalt le cer să comunice mai puține decese decât sunt în realitate. În acest sens, săptămâna trecută, o investigație a unei televiziuni a descoperit cel puțin 1.150 de cazuri de decese care nu au fost incluse în statistica oficială pentru New Delhi.

Lipsa de oxigen, a medicamentelor vitale sau de paturi în spitale îi determină pe oameni să se trântească pe unde apucă, în speranța că vor primi ultimul ajutor înainte să își dea duhul. „Optzeci la sută dintre decese sunt cauzate de neglijența medicală de aici. Mi-am dat seama că i-ar fi putut salva pe mulți. Au fost în spital și nu au primit îngrijirea de care aveau nevoie. Din cauza lipsei de oxigen, a lipsei de medicamente, de injecții, oamenii mor aici”, a explicat un locuitor.

„Am internat-o pe mama acum trei zile. Mi-au spus că starea ei e destul de bună și se recuperează. Apoi, azi-noapte, mi-au spus că nu mai au oxigen și s-o duc în altă parte”, a adăugat o altă femeie.

Începând de ieri, toți adulții de peste 18 ani se pot vaccina în India, insă până acum doar 1,6 la sută din populația țării a fost complet imunizată.


Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page