top of page

Rusia îi cere Slovaciei să îi returneze sute de mii de doze ale vaccinului Sputnik V


După ce un reprezentant al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a admis faptul că există o legătură între vaccinul produs de AstraZeneca (în colaborare cu Universitatea Oxford) și apariția unor cheaguri de sânge, mai multe țări s-au simțit nevoite să analizeze dacă rapelul celor care au primit deja prima doză de AstraZeneca se va face cu același ser sau personalul medical va trebui să schimbe vaccinul. În acest sens, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu recomandă administrarea unui vaccin diferit la rapel față de prima doză.

″Nu există date adecvate pentru a afirma dacă este un lucru care poate fi făcut ⁣ şi, ca atare, experţii organizaţiei au ajuns la concluzia că ⁣interşanjabilitatea vaccinurilor nu este o recomandare pe care să o poată face în această etapă. Aceasta este poziţia adoptată în februarie de Grupul strategic consultativ de experţi (SAGE) asupra vaccinării în momentul publicării recomandărilor sale asupra vaccinului anti-Covid-19 de la AstraZeneca şi înaintea informaţiilor asupra unei legături posibile între acest ser şi efecte secundare foarte rare. În plus, experţii au lansat un apel pentru realizarea unor studii ştiinţifice asupra interşanjabilităţii vaccinurilor anti-Covid-19″⁣, a declarat Margaret Harris, purtătoare de cuvânt a OMS, cu prilejul conferinţei de presă de la sediul ONU, la Geneva.

Precizarea vine după ce Franţa a anunțat că vrea să administreze alt vaccin la rapel persoanelor sub 55 de ani care au fost imunizate cu AstraZeneca la prima doză, măsura vizând 533.000 de persoane. ″Pentru aceste persoane, recomandăm de astăzi administrarea unui vaccin pe bază de ARN mesager ⁣ pentru a doua doză, cu un interval de 12 săptămâni între cele două″, a precizat preşedintele HAS, Dominique Le Guludec, cu prilejul unei videoconferinţe.

Cazul AstraZeneca i-a impulsionat pe specialiștii de la Agenția Europeană a Medicamentului, instigandu-i să cerceteze dacă mai multe vaccinuri sunt suspecte de formarea unor cazuri de tromboze. În acest sens, EMA a anunțat că a demarat astăzi examinarea rapoartelor legate de cazuri de cheaguri de sânge după administrarea vaccinului Johnson & Johnson. Conform Agenției, “patru cazuri serioase de cheaguri de sânge cu trombocite scăzute, dintre care unul fatal, au fost raportate după inocularea cu vaccinul anti-Covid-19 produs de Janssen, filiala europeană a companiei farmaceutice americane Johnson & Johnson. De asemenea raportate cinci cazuri de sindrom de scurgere capilară legate de vaccinul AstraZeneca. Această afecţiune, provocată de scurgeri sangvine din vasele mici de sânge, este caracterizată prin tumefacţii şi scăderea tensiunii arteriale. Totuși, în acest stadiu încă nu este clar dacă există o relaţie de cauzalitate ⁣ între vaccinuri şi simptomele raportate. Estimăm în continuare că beneficiile utilizării acestui vaccin au depăşit cu mult riscurile”.

Între timp, Rusia acuză Slovacia de sabotaj și fake news după respingerea unor vaccinuri Sputnik V, pe motiv de neconformitate. Această supărare a rușilor i-a determinat să îi ceară înapoi Slovaciei, returnarea a sute de mii de doze de vaccin anti coronavirus Sputnik V. Astfel, Rusia acuză această țară că a încălcat contractul prin testarea unui lot de vaccinuri într-un laborator care nu ar fi fost certificat, după ce agenţia slovacă însărcinată cu autorizarea medicamentelor a respins respectivul lot motivând că a avut îndoieli asupra compoziţiei serului.

„Fondul rus asigură că toate loturile Sputnik V au aceeaşi calitate şi sunt supuse unui control de calitate riguros la Institutul Gamaleia, centrul care-l produce. Pe baza numai a testelor de laborator, nu este posibilă o concluzie asupra eficacităţii şi securităţii lotului livrat Slovaciei. Fabricantul vaccinului nu a răspuns cererilor repetate de a furniza date despre compoziţia celor 200.000 de doze. Am cerut guvernului slovac să trimită doze de vaccin pentru teste suplimentare într-un laborator certificat al Uniunii Europene şi de asemenea să returneze Rusiei vaccinurile Sputnik V, pentru a putea fi livrate altor ţări”, a transmis Institutul.

Această reacție vulcanică survine după ce Institutul naţional slovac de control al medicamentelor (SUKL) a justificat mai devreme respingerea utilizării a 200.000 de doze din acest vaccin prin faptul că loturile de vaccin (Sputnik V) utilizate în testele preclinice şi studiile clinice publicate de revista Lancet nu au aceleaşi caracteristici şi proprietăţi ca acelea importate de Slovacia.

O veste bună vine însă din Italia, unde prim ministrul Mario Draghi a anunțat aseară, într-o conferință de presă, că Executivul de la Roma este gata să redeschidă economia de la începutul lunii iunie sau chiar mai devreme însă, cu condiția că turiștii care vor sosi în Italia să prezinte un certificat ori paşaport de vaccinare anti-Covid. „Italia trebuie să se concentreze pe vaccinarea 100% a vârstnicilor şi a persoanelor vulnerabile pentru ca activitatea economică a ţării să poată fi reluată. Sunt încrezător, în ciuda unei încetiniri a administrării vaccinurilor anti-Covid în timpul sărbătorilor pascale şi din cauza unor întârzieri în primirea dozelor, că Italia îşi va atinge obiectivul de 500.000 de doze administrate zilnic până la finalul lunii aprilie. Astfel, va fi posibil ca până la finalul lunii septembrie 80% din populaţie să fie vaccinată. Există posibilitatea unei cooperări între ţările mediteraneene: Italia are multe de învăţat de la Grecia şi Spania. Trebuie să acţionăm imediat pentru a primi turiştii vaccinaţi. Aceste două ţări se pregătesc pentru revenirea turiştilor după restricţiile de călătorie impuse în pandemie”, a declarat Draghi.

Conform Ministrului italian al Turismului, Massimo Garavaglia, oficialii italieni speră să promoveze unele dintre insulele mici ale ţării, precum Capri, ca „libere de Covid”, pentru a-i încuraja pe turişti să revină. „2 iunie este sărbătoare naţională şi acela poate fi momentul pentru redeschiderea turismului”.

Etichete:

 

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page