Românii se înghesuie să se vaccineze cu prima doză anti-Covid
Numărul record de infectări și decese cauzate de noul coronavirus, în ultimele cinci săptămâni, i-a speriat pe românii reticenți cu privire la vaccinare. Imaginile tragice din spitalele, morgile și cimitirele din România explică de ce țara noastră ocupă primul loc în Europa și locul doi la nivel mondial în ceea ce privește rata deceselor confirmate zilnic.
Ca o măsură de urgență, oficialii de la București au decis să introducă o serie de restricții dure, dezavantajându-i din start pe cei nevaccinați. De teama virusului dar și pentru că nu vor să fie privați de libertate, conform datelor transmise joi de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, 126.492 de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore, dintre care 90.950 cu prima doză, 12.361 cu cea de-a doua și 23.181 au făcut doza trei. Chiar dacă 126.492, cifrele sunt ușor mai mici față de miercuri, când 111.556 de persoane s-au vaccinat cu prima doză, 11.607 cu doza a doua și 27.772 cu cea de-a treia doză. În total, 150.935 de persoane se vaccinaseră.
În timp ce, de la debutul epidemiei de coronavirus pe teritoriul României și până în prezent, acest inamic invizibil a provocat peste 1,6 milioane de contaminări dintre care mai mult de 46.000 de decese, de la începutul campaniei de vaccinare, au fost administrate 12.406.566 de doze. 6.823.643 de români s-au vaccinat cu prima doză, 6.171.523 au schema completă, iar 810.621 de români au făcut cea de-a treia doză.
Cu doar 33% din populație vaccinată, România este una dintre țările cu cea mai mică rată de vaccinare în Europa. Cei 67% din români sunt reticenți cu privire la serurile injectate fie din cauza neîncrederii în stat, fie de teama efectelor secundare sau a teoriilor conspiraționale. Totuși, potrivit medicilor neurologi, "cine nu își face vaccinul anti-Covid-19 de teama trombozelor comite o greșeală", în condițiile în care Covidul în sine este un factor de risc pentru formarea cheagurilor de sânge mult mai sever.
"Trombozele apar atât de frecvent în urma infecției cu SARS COV 2, încât 30% dintre pacienții care fac forme grave ajung să aibă un accident vascular cerebral. Și, în cazul în care bolnavul supraviețuiește, pe lângă sechelele ramase în urma Covidului, rămân și problemele neurologice, care sunt greu de rezolvat.
Vedem din ce în ce mai multe accidente vasculare și la persoane tinere. Tinerețea în neurologie poate să înceapă și la 20 de ani, dar să zicem adultul tânăr: 40-45 de ani. În momentul în care ai o bucată de creier care a fost afectată, există totuși șansa recuperării. Creierul sănătatos, și asta se întâmplă mai degrabă la persoanele tinere, poate prelua, poate învață anumite lucruri. Pentru asta trebuie să existe o rețea foarte puternică de recuperare medicală, care din păcate în momentul de față nu este suficient dezvoltată. Accesul la reabilitare neurologică este redus. Pacienții cu AVC care supraviețuiesc, în proporție de 60-70% se întorc la domiciliu″, explicăConf. Dr. Cristina Tiu, șefa clinicii de neurologie Spitalul Universitar de Urgență București.
Între timp, lupta împotriva Covid-19 este susținută cu eforturi extraordinare în toate spitalele din România. Pentru a face față numărului mare de pacienți infectați cu coronavirus aflați în stare gravă, o delegaţie formată din 3 medici şi 6 asistenţi din Danemarca, a ajuns astăzi în România.
“La solicitarea statului român de acordare de asistenţă medicală prin Mecanismul European de Protecţie Civilă, o delegaţie formată din 3 medici şi 6 asistenţi din Danemarca va desfăşura în zilele următoarele o misiune umanitară, voluntară, în scopul sprijinirii cadrelor medicale din România în criza sanitară cauzată de coronavirusul SARS-CoV-2. pe tot parcursul misiunii, alături de echipa medicală sosită în sprijin vor fi şi ofiţeri din cadrul DEMA-Agenţia Daneză pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă. acţiunea de sprijin derulată de personalul specializat din Danemarca urmăreşte de o manieră prioritară implicarea în acordarea asistenţei medicale de specialitate pacienţilor aflaţi în stare gravă, intubaţi, ventilaţi mecanic din ATI sau care necesită oxigen internaţi în cadrul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Prof. Dr.Matei Balş” din Capitală.
Solidaritatea europeană materializată prin acţiuni concrete de sprijin ale tuturor ţărilor afectate de situaţii de urgenţă diverse a reprezentat şi continuă să reprezinte pasul premergător către ceea ce numim în managementul situaţiilor de urgenţă, revenirea la starea de normalitate. Eforturile comune depuse de întreaga echipă, atât cea din Danemarca, cât şi cea din Romania, sunt considerabile, misiunea principală fiind implicarea în salvarea a cât mai multor vieţi. Mulţumim Comisiei Europene, Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene (ERCC) şi Danemarcei pentru sprijinul oferit în combaterea efectelor generate de virusul SARS-CoV-2”, informează un comunicat de presă publicat pe pagina de Facebook a DSU.
Comments