România, printre țările cu cele mai multe decese cauzate de accidentele rutiere
În fiecare an, pe șoselele din România au loc mii de accidente rutiere, în care sute de persoane își pierd viețile sau ajung în spital cu răni grave. Explicațiile acestui fenomen extrem de îngrijorător sunt infrastructura precară, ce nu poate face față numărului tot mai mare de mașini care circulă pe șoselele patriei, indisciplina șoferilor și a pietonilor, dar, potrivit unor specialiști din domeniu, și nivelul scăzut în ceea ce privește pregătirea viitorilor participanți la trafic în școlile de șoferi.
Când vine vorba despre dinamica propriu-zisă a producerii evenimentelor rutiere soldate cu victime traversarea neregulamentară, neacordarea de prioritate, consumul de băuturi alcoolice, nerespectarea trecerilor de pietoni sau viteza excesivă și neadaptată la condițiile de drum sunt principalele cauze. Din păcate, țara noastră se află pe ultimele locuri în Europa la capitolul siguranței rutiere, iar prea multe progrese nu par să se facă, în pofida campaniilor de conștientizare inițiate de autorități și a amplei mediatizări de care astfel de cazuri au parte.
Un studiu ce vizează anul 2014 arată, spre exemplu, că România și Letonia ocupă primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul pietonilor uciși în accidente rutiere, în vreme ce România, Letonia, Lituania și Bulgaria se află pe aceeași nedorită poziție la capitolul celor mai multe decese survenite în accidente rutiere, conform raportului european privind siguranța rutieră. Ca să intrăm în profunzime, în 2014, în România și Letonia 39% din numărul persoanelor care au pierit în accidente sunt pietoni, în timp ce media europeană se află la pragul de 22%. Conform documentului citat, Malta, Olanda, Suedia și Marea Britanie raportează cele mai mici rate de decese survenite în urma unor accidente rutiere (sub 30 de milionul de locuitori).
Pe de altă parte, în anul 2014 în România, Lituania, Letonia și Bulgaria s-au înregistrat 90 de decese la un milion de locuitori. Diferența este imensă... Și un semnal de alarmă a fost tras la nivelul întregii Uniuni Europene, în condițiile în care după scăderile de 8% înregistrate în spațiul comunitar în 2012 și 2013 cu privire la numărul persoanelor decedate în accidente, în 2014 trendul descendent s-a menținut, dar nu a depășit valoarea de 1%... “Este greu de acceptat că aproape 70 de europeni mor zilnic pe drumurile noastre și mult mai mulți sunt grav răniți. Cifrele publicate astăzi ar trebui să fie un semnal de alarmă. Trebuie să ne extindem eforturile în următorii ani pentru ca să putem atinge ținta propusă la nivelul UE privind înjumătățirea numărului de decese rutiere până în 2020”, a declarat comisarul european pentru Transport, Violeta Bulc.
La fel de prost, comparativ cu celelalte țări din UE, stăteam și în 2013, când statisticile ne plasau pe locul 3 în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul accidentelor soldate cu morți – 11,1 decese la suta de mii de locuitori. În plus, într-un clasament al țărilor după ponderea deceselor din accidente de circulaţie produse ca urmare a consumului de alcool, România se afla, la finele anului trecut, pe locul 9 în Europa şi pe locul 29 din 168 de ţări incluse în cercetare, cu un procentaj de 17,6%. Primele trei poziţii la nivel global sunt ocupate de Belarus, cu 51,4%, Lituania, cu 48,2% și Rusia, cu 47,25%.
Unul dintre cele mai grave accidente rutiere petrecute în acest an pe șoselele din România a avut loc în luna iunie, pe Drumul Național 7, din județul Vâlcea. Trei persoane au murit şi alte trei au fost rănite după ce un bărbat, în vârstă de 42 de ani, din judeţul Bihor, care conducea o autocisternă, a pătruns pe contrasens și a spulberat trei autoturisme şi un tir, care circulau în coloană.
Tot în luna iunie, în județul Arad, pe Drumul Național 7, șase persoane își pierdeau viața și alte patru erau rănite grav într-un teribil accident provocat de un moment de neatenție. Potrivit anchetatorilor, șoferul unei mașini în care se aflau șase pasageri a pierdut controlul direcției și a ajuns pe contrasens. A acroșat un alt autoturism, după care a ricoșat într-un autotren. În urma impactului devastator, două femei şi patru bărbaţi au murit pe loc. Victimele au fost găsite încarcerate în autoturismul care ajunsese sub cabina tirului. Mașina, cu numere de înmatriculare de Mureș, se deplasa dinspre Arad către Deva.
Comments