top of page

România, îngenunchiată de valul 4 al pandemiei de Covid-19

După o săptămână în care autoritățile sanitare române au înregistrat record după record în lupta împotriva noului coronavirus și a tulpinei Delta, considerată cea mai contagioasă dinrtre toate tulpinele depistate, România este îngenunchiată de ultimele date obținute în ceea ce privește cifra noilor cazuri și decese cauzate de Covid-19. În cursul ultimelor 24 de ore, țara noastră a înregistrat cea mai neagră zi de la debutul pandemiei de coronavirus, și anume 18.863 contaminări și 574 de decese.

Aceste cifre înspăimântătoare au atras atenția publicului internațional, făcându-l să se întrebe ce merge greșit în această luptă. Condamnat că nu a introdus deja o stare de urgență din acest motiv, președintele român, Klaus Iohannis a vorbit astăzi la Palatul Cotroceni anunțând că va onvoca mâine, o ședință pentru restricții.

„18.863. nu este un simplu număr, sunt 18863 de inimi de români care de astăzi bat cu teama de necunoscut. Fiecare dintre ei cu familii și oameni dragi care poate au luat și ei boala. 574. Nu este un simplu număr, sunt 574 de inimi de români care au încetat să mai bată fiindcă au pierdut lupta cu acest virus ucigaș. Oameni care visau, își făceau planuri de viitor, lasă acum în urmă lacrimi și disperarea celor care le plâng moartea. Oameni care îi pierd pe cei care îi iubesc fără să mai apuce să își ia rămas bun, care îngroapă acum alături de cei dragi și o parte din sufletul lor.

1805. Nu este un simplu număr. Sunt oameni care luptă pentru fiecare gură de aer. Toate acestea sunt doar raportările zilei de astăzi. În realitate, sunt milioane de români afectați, cu viețile schimbate, de multe ori ireversibil din cauza acestei pandemii. Spitale arhipline, secții de ATI care nu mai fac față, medici epuizați. Acest coșmar ne arată din păcate că din păcate valul 4 este mult mai pesimist. Campania de vaccinare s-a mișcat mult prea lent. Pregătirile au fost deficitare. Acum ceea ce mai contează este să reușim să depășim această cumpănă. Cifrele confirmă că nu s-a făcut ceea ce a trebuit până acum.

Am decis să convoc mâine o ședință cu toți responsabilii pentru instituirea unor măsuri clari restrictive, singurele care mai pot diminua răspândirea infectărilor. Orice alte teme trec în plan secund, nimic nu este mai presus de viață. Medicii din spitalele noastre duc o luptă epuizantă pentru viață. Am solicitat ajutor extern și suntem recunoscători tuturor statelor care ne vin în sprijin”.

Vaccinarea este singura soluție care vedem că funcționează în toate statele în care pandemia a fost redusă. Vaccinurile anti-COVID sunt sigure și eficiente la fel cum și formele severe și decesele sunt reale și dramatice. Conspirațiile și teoriile fake news fac extrem de mult rău celor încurajați să refuze tocmai soluția care le-ar salva viața. Sunt necesare măsuri urgente care să stopeze transmisia comunitară intensă, fie că vorbim de certificatul verde, fie alte măsuri care să reducă mobilitatea și interacțiunea umană, nu trebuie să mai pierdem nicio clipă în a le asuma și aplica, indiferent cât de nepopulare ar părea. Dragi români, știu că este foarte greu, dar nu vă pierdeți speranța. Am fost solidari, am trecut cu bine peste cele mai cumplite încercări. O putem face și acum. Vaccinați-vă, purtați mască, evitați aglomerațiile, păstrați distanța socială cât mai mult timp posibil. Suntem în al 12-lea cea. Să ne protejăm și să salvăm viețile celor apropiați. Vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate tuturor”, a declarat Klaus Iohannis.

Îngrijorați de situația din România, experții de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au discutat cu autoritățile române, promițând că vor căuta soluții pentru a rezolva criza sanitară și pentru a impulsiona campania de vaccinare. În acest sens, experta trimisă de Organizația Mondială a Sănătății în România, Heather Popowitz, care are 20 de ani de experiență în gestionarea catastrofelor și situațiilor de criză sanitară și a manageriat criza Covid de la New York în perioada de vârf a pandemiei în America, a dat asigurări pentru găsirea unor soluții de controlare a pandemiei împreună cu autoritățile române.

„Sunt încântată să lucrez cu autoritățile din România și pentru a aborda problema gravă a numărului scăzut de oameni vaccinați anti-COVID-19. O prioritate urgentă este creșterea vaccinării în rândul grupurilor vulnerabile, reducerea riscului de spitalizare și deces și ameliorarea presiunii asupra sistemului de sănătate”, a transmis dr. Popowitz.

De altă parte, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a adăugat: „OMS ne sprijină și cu 36.000 de teste și 200 de concentratoare de oxigen. În ceea ce privește managementul pandemiei, această colaborare a fost implementată încă din primele momente. Așa cum spunea foarte bine și doamna Heather Papowitz, această vizită vine în sprijinul situației din României, este bazată pe parteneriatul și pe colaborarea pe care Guvernul României o are cu Organizația Mondială a Sănătății și prin care ne dorim să lucrăm în echipă și să găsim cele mai bune soluții pentru a face față acestei situații prin care România. „Face parte din protocolul standard al Organizației Mondiale a Sănătății ca atunci când într-un anumit teritoriu, într-o anumită țară, într-o anumită populație apare o situație de criză de sănătate publică, una crescătoare, ca atunci să-și intensifice prezența și să își intensifice de fapt sprijinul pe care îl acordă respectivei societăți, respectivului stat. Acest lucru se poate întâmpla și prin delegarea unui expert de talie internațională, cum se întâmplă și în cazul nostru, tocmai pentru facilita sprijinul pe care Organizația Mondială a Sănătății îl oferă României, iar aici aș mai aduce încă o completare”.

Etichete:

Commentaires


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page