top of page

Români raportează cel mai mare număr de cazuri cu Covid-19 de la începutul pandemiei - peste 40.000În vreme ce alte țări europene au decis să relaxeze măsurile de restricție impuse pentru a preveni răspândirea pandemiei de coronavirus, în mod special a noii variante Omicron, autoritățile din România au confirmat astăzi un număr record de cazuri de contaminare cu Covid-19.

În timp ce ultimele 24 de ore au însemnat 10.422 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.582 la linia TELVERDE, deschisă special pentru informarea cetățenilor, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, în ultimele 24 de ore, pe teritoriul țării noastre au fost înregistrate cel puțin 40.000 de cazuri noi. Mai precis, conform datelor oficiale, 40.018 persoane au aflat că sunt infectate cu coronavirus, cu 19.887 mai mult decât în ziua anterioară. 4.123 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Datele publicate de Direcțiile de Sănătate Publică la nivelul Municipiului București șu al județelor, până astăzi, 1 februarie, în România au fost înregistrate 1.256.543 de cazuri de infectare cu Covid-19, dintre care 55.854 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.919.254 de pacienți au fost declarați vindecați. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 1.808 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

De altă parte, de la debutul pandemiei de coronavirus și până în prezent, 60.122 de persoane au pierdut lupta cu Covid-19.

Între timp, autoritățile investesc toate eforturile necesare pentru a depista noi cazuri de contaminare, dar și de a se asigura că cei infectați rămân în carantină până la un rezultat negativ.

Numărul record de cazuri noi cu coronavirus înregistrat astăzi a fost prevăzut de ministrului român al Sănătății, Alexandru Rafila, încă de weekendul trecut. În cadrul unei conferințe de presă, oficialul a declarat sâmbătă că românii trebuie să fie precauți și vigilenți în condițiile în care nu s-a atins încă vârful acestui val determinat de noua variantă Omicron.

„Aţi văzut că am avut miercuri cel mai mare număr de cazuri înregistrate – 34.000. Ceea ce am spus şi eu şi colegii mei de la Direcţia de Sănătate Publică s-a adeverit, s-a stabilizat în jur de 30.000 de cazuri zilnic în această săptămână şi astăzi avem puţin peste 30.000 de cazuri. Sunt două lucruri care ne preocupă în momentul de faţă: procentul mare de teste pozitive din totalul testelor, aproape o treime sunt pozitive - e adevărat şi testele pe care le facem sunt mult mai numeroase decât cele care se făceau în perioada anterioară şi e bine că am reuşit să depăşim sensbil cifra de 100.000 de teste care se fac zilnic, dar în momentul în care vom asista şi la scăderea proporţiei de teste pozitive putem să ne gândim că lucrurile o să ia o turnură favorabilă. Deocamdată, ne aflăm în perioada de creştere, care va mai dura cel puţin 10 zile după părerea mea şi cu siguranţă vom depăşi 40.000 de cazuri săptămâna viitoare”, a afirmat Rafila.

Trei zile mai târziu, Rafila i-a înștiințat pe români că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) vede o creștere lentă a cazurilor de Covid-19 la nivel european, fapt care denotă că ne apropiem de un platou. În astfel de condiții, Ministrul Sănătății a declarat că sistemul de sănătate din România este pregătit pentru valul cinci al pandemiei.

„Încă nu suntem în vârf, ne apropiem de vârf, avem în faţă circa 10 zile dificile. Suntem pregătiţi, zic eu, şi din punct de vedere al sistemului de sănătate, sigur, nu nelimitat, adică nu putem să ne asumăm o pregătire. Am auzit tot felul de declaraţii demagogice în trecut, suntem pregătiţi să facem faţă la orice. Nu este aşa sistemul de sănătate în general, orice sistem are nişte limite, cel românesc, poate cu atât mai mult, pentru că el nu este uniform distribuit în toată ţara este sunt situaţii diferite de la judeţ la judeţ, dar atât cât am putut să ne pregătim, ne-am pregătit şi cu resurse terapeutice şi cu alocarea unui procent de 20 % din paturile de spital şi lucru care cred că este tot foarte, foarte important este că acordăm o foarte mare atenţie tuturor pacienţilor. Nu mai facem acea greşeală, o consider majoră, în care, practic, oamenii cu alte patologii au avut interzis serviciilor medicale.

Personal nu cred că vom ajunge la 70.000 de cazuri înregistrate zilnic, dar probabil că săptămâna viitoare vom avea peste 50.000 de cazuri în câteva dintre zile, după care se va intra pe un trend crescător. O să vă spun că am urmărit cu foarte mare atenţie informaţiile de la OMS care dă o informare zilnică apropo de ce se întâmpă din toate ţările care ţin de regiunea europeană a OMS. Informaţiile pe care le avem este că această creştere continuă, dar cu viteză mai mică. Reducerea vitezei de creştere este primul semn că ne apropiem de un platou care probabil că va fi înregistratpe parcursul săptănânii viitoare”, a declarat Rafila.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page