Relaxarea restricțiilor înregistrează o scădere a dorinței britanicilor să se mai vaccineze
După patru luni de carantină națională, britanicii se pot bucura acum de libertate în condițiile în care premierul de la Londra, Boris Johnson a relaxat restricțiile impuse de teama răspândirii coronavirusului. În cadrul unui program stabilit pe mai multe etape, luni, localurilor interioare și-au putut deschide porțile pentru a-i pofti pe vizitatorii nerăbdători să le treacă pragul. Astfel, industria hotelieră, restaurantele, pub-urile, cinema-urile sau muzeele pot fi acum vizitate de către britanici, reprezentând una dintre cele mai mari realizări în lupta împotriva noului coronavirus.
Cea mai avansată țară din Europa în ceea ce privesc campaniile de vaccinare, Marea Britanie pare să înregistreze acum o scădere a dorinței oamenilor de a se mai vaccina, după ce au primit exact ce și-au dorit și anume, libertate. Această reacție îi îngrijorează pe oficiali, considerând că întreruperea vaccinării ar putea să crească riscul transmiterii virusului în condițiile în care tulpina indiană a devenit din ce în ce mai mult o amenințare iminentă pe teritoriul Regatului Unit. În acest sens, Matt Hancock, ministrul britanic al sănătății i-a îndemnat pe oameni să se vaccineze pentru a nu se reveni la restricții. Mai mult, potrivit calendarului stabilit de autorități, în data de 21 iunie, Scoția, Anglia, Țara Galilor și Irlanda de nord ar trebui să ridice total restricțiile impuse de pandemie (inclusiv îndemnul distanțării sociale sau purtarea măștii de protecție) însă, răspândirea variantei indiene și creșterea numărului de contaminări cu coronavirus ar putea pune în pericol acest obiectiv.
”Nu putem exclude nimic”, a spus un oficial important al cabinetului de la Londra, întrebat dacă există riscul impunerii unor noi măsuri restrictive.
De altă parte, britanicii nu își mai încap de fericire cu privire la faptul că în sfârșit, pot savura din toate distracțiile, fără nicio limită. ”A fost fabulos că am putut avea din nou un spectacol cu public. Și pentru noi, dar și pentru spectatori. Cred că oamenilor le-a lipsit mult o seară cu muzică în direct”, a mărturisit un locuitor din Birmingham care a participat la un concert.
De altă parte, un chelner a precizat: ”Ca să fiu sincer, nu știu la ce să mă aștept. Apar aceste noi variante ale virusului. Clienții sunt încrezători, s-au vaccinat. Dar nu știm cât de periculoase pot fi aceste noi tulpini”.
Potrivit specialiștilor virusul se răspândește între 10 și 100 de ori mai rapid în interior decât în exterior, fapt care ridică multe îngrijorări cu privire la o potențială explozie a cazurilor de Covis-19, de îndată ce interiorul localurilor și-a deschis acum porțile pentru clienți.
”Aglomerarea în spații închise, fără restricții, într-un moment când noua variantă a virusului se răspândește, este văzută de mulți ca un risc. Specialiștii vor urmări cu atenție situația în următoarele zile și săptămâni, să vadă care va fi impactul”, a informat Becky Johnson, pentru Sky News. În orașul Bolton, din centrul Angliei, încă de la jumătatea lui aprilie, autoritățile se confruntă cu o creștere accelerată a infectărilor cu varianta indiană a virusului. Cu toate că în weekendul trecut, peste 6.200 de oameni au fost vaccinați acolo, numărul acestora nu este suficient.
”Priviți ce se întâmplă în spitalul din Bolton. Majoritatea pacienților cu coronavirus care sunt internați acum în spital puteau să se imunizeze, dar au decis să nu se vaccineze, deocamdată. Acum sunt pe paturile spitalului, unii la terapie intensivă. Vaccinul salvează vieți!”, a transmis Matt Hancock.
În restul lumii, lupta împotriva noului coronavirus stă sub presiunea cronometrului. În timp ce tulpinele de Covid-19 se răspândesc cu o viteză inimaginabilă, lipsa medicamentelor, a paturilor de spital, a personalului, a oxigenului sau chiar a unei strategii, îi pune pe oficiali în dificultate. Mai mult, presiunea sub care lucrează cei implicați în combaterea acestei lupte a determinat și apariția unor greșeli.
Un exemplu în acest sens îl reprezintă știrea conform căreia în satul Mudhale, din Baramati, o femeie de 76 de ani, considerată moartă de Covid, a înviat exact când familia se pregătea să îi incinereze cadavrul.
Potrivit India Today, ”Shakuntala Gaikwad a fost testată pozitiv cu Covid-19 în urmă cu două zile. A fost izolată acasă, însă starea ei s-a deteriorat rapid din cauza vârstei înaintate, iar pe 10 mai familia a decis să o ducă la un spital din Baramati, oraș aflat în vestul țării. Ajunsă în Baramati, femeia a trebuit să aștepte o perioadă îndelungată în mașină, cât timp rudele au încercat în zadar să îi facă rost de un loc în spitalul deja supraaglomerat. Ea a devenit inconștientă cât aștepta în autoturism, iar familia a crezut că aceasta a murit. Rudele au dus-o pe femeie înapoi acasă și au organizat ritualurile religioase. Au plasat trupul ei pe un suport de lemn și se pregăteau să îl incinereze, conform tradiției locale, când Shakuntala a început să plângă și, bursc, a deschis ochii. În stare de șoc, familia a dus-o pe aceasta de urgență la spital pentru a primi îngrijiri medicale”.
Comments