top of page

Rata de sinucidere a adolescenților din Statele Unite a crescut cu 56% în ultimul deceniuExpuși la tot felul de evenimente, emoții și provocări, adolescenții din ziua de astăzi se simt mult mai vulnerabili decât generațiile trecute. Din această cauză, un raport al Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC), arăta la finalului anului 2019, că rata de sinucidere a adolescenților din Statele Unite a crescut cu 56% în ultimul deceniu. Dacă între 2000 și 2007, această rată a fost într-o scădere constantă, din 2007 și până în 2017, cifrele au crescut atât de mult urcând de la 6,8 decese la 10,6 intregistrate la un număr de 100.000 de persoane.

„Chiar dacă studiul CDC demonstrează o rată crescută de sinucidere finalizată la grupul de vârstă adolescentă, de vârstă tânără, cred totuși că trebuie să recunoaștem că suicidul poate fi sub-raportat și că accidentele continuă să fie principala cauză a decesului. Există un cumul de factori biologici, psihologici și sociali în joc, ceea ce face dificilă identificarea unui singur motiv pentru suicidul adolescenților. Știm că există probleme care predispun, precipită problemele și care perpetuează problemele - și nu cred că există un singur set care să dea socoteală pentru asta. Există factorii de risc comuni, incluzând tulburări de dispoziție precum depresia, traumele sau anxietatea, împreună cu consumul de alcool și droguri și istoricul familial de sinucidere, precum și probleme în curs de accesare a tratamentului și îngrijirii sănătății mintale", a declarat pentru Healthline dr. Victor M. Fornari, vice-catedra de psihiatrie pentru copii și adolescenți din Spitalul Zucker Hillside din Glen Oaks, New York. Mai nou, bullyingul a devenit o cauză extrem de comună în era tehnologiei și a social media, având în vedere că adolescenții se folosesc de acestea pentru a se răni reciproc. În Statele Unite, cele mai recente date arată că printre cei care iau în considerare să își ia viața sunt și cei care optează să meargă la facultate. Aceștia sunt supuși unor niveluri de stres atât de intense încât aproape 1 din 5 studenți din facultate se sinucid. De altă parte, un alt motiv în ceea ce privesc cauzele sinuciderii la adolescenți este reprezentat și de lupta acestora privind orientarea sexuală. Din păcate, actualul climat politic este atât de divizibil încât astfel de adolescenți cad victime unor principii extremiste care îi dezaprobă sau pur și simplu îi respinge din interiorul societății. În acest sens, experții estimează că adolescenții lesbieni, homosexuali și bisexuali sunt de trei ori mai mulți decât adolescenții heterosexuali care încearcă să se sinucidă. "Sinuciderea este cauzată de o combinație a unui sentiment individual ca și cum nu aparțin societății, simțind că sunt o povară pentru ceilalți, având mijloacele de a muri prin sinucidere și de a se simți prinși de problemele actuale fără a vedea o soluție", a spus Jennifer Weniger, doctorat, psiholog autorizat și căsătorie și terapeut de familie la Centrul de Medicină Comportamentală a Universității Loma Linda. Potrivit experților însă, depresia este unul dintre primele semne care îi poate ajută pe părinți și pe apropiații adolescentului să înțeleagă că ceva nu este în regulă. Asociată cu izolarea socială, problemele școlare, plânsul, evitarea contactului vizual, nemulțumirile legate de aspectul fizic, apetitul scăzut, iritabilitatea și chiar agresivitatea, depresia poate fi cauzată de evenimentele negative, controlul maternal strict, o copilărie marcată de abuz emoțional, feedbackul la evenimentele negative și nivelurile scăzute ale acceptării și căldurii paternale cresc riscurile de depresie.

De cele mai multe ori, adolescenții depresivi tind să dramatizeze situațiile din care fac parte și să aibă o toleranță scăzută la frustrare și așteptări nerealiste de la ei înșiși și față de ceilalți. Ei tind să-și atribuie aspecte negative, sunt deseori critici și anticipează că vor eșua în realizările proprii, gândesc în alb și negru, cred că au un control slab asupra evenimentelor vieții și devin pesimiști în legătură cu viitorul. Din păcate, studiile arată că părinții joacă un rol extrem de important în problemele cu care se confruntă adolescenții. Fie că ei stau la baza sentimentelor negative ale acestora sau dimpotrivă, pot reprezenta soluția problemelor, psihologii explică cât de importantă este relația dintre părinți pentru ca tinerii să poate ieși din această situație. La nivel global, adolescenții americani par cei mai expuși riscului de sinucidere. În data de 11 iunie, autoritățile sanitare americane au publicat informația potrivit căreia camerele de urgență pentru tentative de sinucidere au fost vizitate mai des, după ce acest aspect a crescut în rândul adolescenților în timpul pandemiei din Statele Unite, în special în rândul fetelor. "De la începutul lunii mai 2020, numărul vizitelor în camera de urgență pentru suspiciuni de tentative de sinucidere a început să crească în rândul adolescenților cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, în special în rândul fetelor. În vara anului 2020 (de la sfârșitul lunii iulie până la sfârșitul lunii august), numărul acestor vizite la urgențe în rândul adolescenților a crescut cu 22% comparativ cu aceeași perioadă din 2019. Apoi în timpul iernii (de la sfârșitul lunii februarie 2020 până la sfârșitul lunii martie 2021), creșterea a ajuns la 39% față de 2019. În detaliu, pentru această perioadă de iarnă, creșterea a fost de 50,6% pentru fete, față de 3,7% pentru băieți. Fetele sunt în mod constant mai susceptibile de a încerca să se sinucidă. În ciuda tuturor, rezultatele acestui studiu arată o suferință mai mare în rândul fetelor tinere decât ceea ce fusese identificat până acum. Tinerii reprezintă un grup cu risc ridicat, deoarece ar fi putut fi afectați în mod deosebit de măsurile luate pentru a reduce pandemia; în mod special de lipsa de contact cu profesorii și colegii de clasa, dar și creșterea consumului de substanțe sau a îngrijorării despre problemele de bani din familii", a scris Centrul pentru Prevenire și Control, agenție de sănătate publică.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page