Rapel tot cu AstraZeneca sau alt vaccin în cazul celor care au primit deja prima doză?
Confirmarea Agenției Europene a Medicamentului (EMA) asupra faptului că există o legătură între vaccinul anti-Covid-19 produs de AstraZeneca și apariția unor cheaguri de sânge la mai multe persoane vaccinate, a creat multe discuții cu privire la posibila suspendare a administrării acestuia. În apărarea sa, compania suedeză a comunicat că este în colaborare cu autoritățile de reglementare europene și britanice pentru a modifica informațiile privind vaccinul său anti-Covid-19. „Ambele revizuiri au reafirmat că vaccinul oferă un nivel ridicat de protecție împotriva tuturor severităților Covid-19 și că aceste beneficii continuă să depășească cu mult riscurile. Cu toate acestea au ajuns la concluzia că aceste evenimente au o posibilă legătură cu vaccinul și au solicitat că acestea să fie listate ca un potențial efect secundar extrem de rar… AstraZeneca a colaborat activ cu autoritățile de reglementare pentru a implementa aceste modificări ale informațiilor despre produs”, se afirmă în comunicatul AstraZeneca, transmis în cursul zilei de ieri.
În urma deciziei EMA, mai multe țări europene au decis să analizeze dacă vor administra sau nu un alt ser la rapel, în cazul persoanelor care au fost deja vaccinate cur prima doză de AstraZeneca. În contextul în care guvernele se confruntă deja cu problema ținerii sub control a creșterii numărului de infecții, această mișcare este una care va scoate în evidență dificultățile cu care se confruntă campaniile de vaccinare, perturbate deja de suspendările decise de autorități ca măsură de prevenție.
Cu toate că un înalt reprezentant al EMA a declarat public că există o legătură între vaccinul AstraZeneca și formarea de cheaguri de sânge, investigația rămâne în curs. Anterior, compania farmaceutică a declarat că studiile sale nu au găsit un risc mai mare de formare a cheagurilor din cauza vaccinului, din care milioane de doze au fost administrate în întreaga lume.
Dacă unele țări au decis să reia utilizarea vaccinului, altele au impus restricții de vârstă. Conform Protv, „orice divergenţă în ceea ce priveşte autorizaţia de introducere pe piaţă acordată de EMA ar fi, de asemenea, considerată drept utilizare în afara autorizaţiei, ceea ce înseamnă că nu ar fi aprobată de autoritatea de reglementare şi ar lăsa ţările să fie responsabile pentru eventualele efecte secundare”.
Unii guvernanți se gândesc deja la posibilitatea administrării unui alt vaccin la rapel în cazul celor care au primit deja prima doză de AstraZeneca. În acest sens, EMA nu a comentat când a fost întrebată în legătură cu amestecarea vaccinurilor. Totuși, în opinia unor experți, deoarece toate vaccinurile vizează aceeaşi proteină exterioară ”spike” a virusului, ar putea funcţiona împreună pentru a învăţa corpul să lupte împotriva virusului însă nu există dovezi că eficacitatea va fi la fel de mare.
În data de 1 aprilie, Germania a decis să recomande persoanelor sub 60 de ani care au avut o primă injecţie cu AstraZeneca să primească un produs diferit pentru a doua doză. Norvegia va decide până pe 15 aprilie dacă va relua utilizarea vaccinului AstraZeneca sau se va baza pe alternative. ”Rezultatul este fie că primeşti un vaccin, vaccinul AstraZeneca ... fie primeşti un vaccin de rapel cu alte tipuri de vaccinuri”, a declarat pentru Reuters Sara Viksmoen Watle, medic senior la Institutul Norvegian de Sănătate Publică. Între timp, autorităţile norvegiene aşteaptă rezultatele unui studiu britanic lansat în februarie, pentru a explora efectul combinării dozele de vaccinuri Pfizer şi AstraZeneca.
Marea Britanie a declarat la sfârşitul anului trecut că va permite să se administreze oamenilor vaccinuri diferite pentru Covid-19, în ocazii rare, dar încă nu a trebuit să facă acest lucru. De altă parte, Finlanda a reluat utilizarea vaccinului AstraZeneca din 29 martie, dar doar persoanelor cu vârsta de cel puţin 65 de ani. În Franţa, unde vaccinul poate fi utilizat acum doar pentru cei cu vârsta de cel puţîn 55 de ani, problema afectează sute de mii de oameni. Franţa are timp să ia o decizie până la începutul lunii mai, care marchează 12 săptămâni de la administrarea primelor doze.
În Spania însă, rezidenţii din Madrid şi-au exprimat în număr mare încrederea în vaccinul anti-Covid-19 AstraZeneca, în pofida descoperirii a unei legături potenţiale între acest ser şi cazuri rare de formare a unor cheaguri sangvine, informează Reuters. “Dacă citeşti prospectul oricărui medicament, vei vedea că există întotdeauna probleme pentru un număr mic de oameni. Cred că este vorba despre acelaşi lucru”, a declarat Pilar Garcia, care aştepta la coadă să primească vaccinul AstraZeneca în faţa stadionului echipei de fotbal Atletico Madrid, Wanda Metropolitano, utilizat în această perioadă ca un centru de vaccinare în masă, scrie Agerpres.
“Astăzi a fost o zi foarte neplăcută din cauza tuturor acelor veşti care veneau din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente. Mesajele incoerente ale autorităţilor reprezintă o ruşine. Am decis să am încredere în recomandările EMA, potrivit cărora beneficiile vaccinului AstraZeneca prevalează în faţa riscurilor medicale”, a declarat o altă rezidentă din Madrid, Carmen Ruiz, la puţin timp după ce a primit acest ser.
Înainte ca EMA să facă acel anunţ miercuri, autorităţile din regiunea Castilia şi Leon, situată în centrul Spaniei, au suspendat vaccinările cu serul AstraZeneca, deşi guvernul central de la Madrid a decis să continue campania de imunizare cu acest vaccin. Miercuri seară, ministrul spaniol al Sănătăţii a anunţat, după consultări cu omologii lui europeni, că vaccinul AstraZeneca va fi administrat în Spania doar pentru persoanele cu vârste de peste 60 de ani.
“Ei spun că (vaccinul AstraZeneca, n.r.) nu este bun, în alte locuri a fost suspendat, dar dacă am asculta de tot ce spun ei, atunci am sfârşi prin a nu mai face nimic. Am decis să vin să mă vaccinez”, a declarat Felicidad Gutierrez, o rezidentă din Madrid în vârstă de 63 de ani, după ce a ieşit din stadionul Wanda Metropolitano.
Comments