top of page

Putin explică războiul în Ucraina: Occidentul se pregătea să ne invadeze pământul, inclusiv CrimeeaDupă numeroase speculații cu privire la Ziua Victoriei, celebrate astăzi de Rusia în onoarea reușitei din 1945 când i-au capturat pe naziști sfârșind astfel cel de-al Doilea Război Mondial, parada de la Moscova s-a desfășurat fără nicio surpriză de proporții care să pună în pericol omenirea.

Cel mai așteptat discurs al președintelui rus, Vladimir Putin, a făcut referire și la războiul din Ucraina pe care liderul de la Kremlin l-a catalogat drept necesar. „Ziua Victoriei este sacră pentru fiecare dintre noi. Ne vom aminti întotdeauna de aceste lucruri. Luptăm pentru copiii noștri, pentru poporul nostru. Forţele armate şi voluntarii ruşi care luptă în regiunea Donbas din Ucraina luptă pentru Patria lor, pentru viitorul ei. Moartea fiecărui soldat şi ofiţer este dureroasă pentru noi. Statul va face totul pentru a avea grijă de familiile lor. Lupți pentru oamenii noștri din Donbas, pentru securitatea patriei noastre. Ziua victoriei este aproape de fiecare dintre inimile noastre. Nu există familie în Rusia care să nu fi fost pârjolită de marele război patriotic. Suntem mândri de noile generații. Suntem vigilenți și facem tot ce putem pentru a evita pierderile. Intervenția Rusiei în Ucraina a fost necesară pentru că Occidentul se pregătea să ne invadeze pământul, inclusiv Crimeea.

SUA, în special după căderea URSS, a început să vorbească despre supremația sa. Rusia are un caracter diferit, noi nu vom renunța niciodată la patria mamă. În Occident, ei au început să renunțe la aceste tradiții și valori. Nimeni nu va uita lecțiile celui de-Al Doilea Război Mondial, astfel încât să nu fie loc în lume pentru naziști. La Kiev, ei spuneau că ar putea obține arme nucleare, iar NATO a început să exploreze ținuturile din apropierea noastră. Asta a devenit o amenințare evidentă pentru țara și granițele noastre. Totul ne spunea că este nevoie să luptăm. Datoria noastră comună este să prevenim renaşterea nazismului, care a adus atât de multă suferinţă oamenilor din diferite ţări”, a declarat Putin de la tribuna Kremlinului, în Piața Roșie.

Paralel cu manifestările militare din Moscova au avut loc altele similare în 28 de orașe ruse, din Vladivostok, în Oceanul Pacific, şi până în Sankt-Petersburg, la Marea Baltică. În timp ce speculațiile făceau referire la avioane, tancuri și alte elemente surprize, parada a fost una mai degrabă liniștita. Pe muzica de fanfară, soldați în uniformă completă au purtat steaguri rusești și sovietice prin fața președintelui Vladimir Putin și a altor demnitari.

În timp ce Putin a văzut parada de Ziua Victoriei ca o dovadă a faptului că Rusia nu se teme de Occident și este oricând gata să îi înfrunte pe cei care îi amenință granițele, fostul președinte rus, Petro Poroshenko, a descris parada ca fiind un „marș al înfrângerii”.

„Asta este încă o dovadă că Putin este complet nebun. Trăiește într-o lume paralelă, într-un alt univers. Acesta este pământ ucrainean, nu are nimic de-a face cu tine și te urâm. A spus că, în realitate, se opune NATO. Domnule Putin, NATO este pentru securitatea statelor membre și nu vi se opune, tu ești cel care încerci să ataci pe toată lumea, inclusiv statele NATO”, a spus Petro Poroshenko.

În cealaltă tabără, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski respinge existenţa nazismului în Ucraina şi susţine că liderul de la Kremlin a declanşat un război neprovocat în încercarea de a reconstrui Uniunea Sovietică. Ca un dar oferit Moscovei de Ziua Victoriei, liderul de la Kiev i-a transmis lui Putin că Ucraina va câștiga războiul și nu va ceda niciun teritoriu.

„În ziua victoriei asupra nazismului, luptăm pentru o nouă victorie. Drumul până la ea este dificil, dar nu avem nicio îndoială că vom câştiga. ucrainenii sunt un popor liber care a luptat pentru a-şi apăra pământul de multe ori în istorie. Astăzi ducem războiul pe această cale şi nu vom da nimănui nicio palmă din pământul nostru şi nici măcar o singură bucată din istoria noastră. Suntem mândri de strămoşii noştri care, împreună cu alte naţiuni din coaliţia anti-Hitler, au înfrânt nazismul. Nu vom permite nimănui să anexeze această victorie, nu vom permite ca ea să fie furată. Nu există lanţuri care să ne încătuşeze spiritul liber. Nu există niciun invadator care poate dicta poporului nostru liber. Mai devreme sau mai târziu vom câştiga.

Și, foarte curând, vor fi două Zile ale Victoriei în Ucraina. Și cineva nu va mai avea nici măcar una. Am câștigat atunci, vom câștiga și acum. Și Khreshchatyk (strada) va vedea parada victoriei - victoria Ucrainei. Felicitări de Ziua Victoriei asupra nazismului, Slavă Ucrainei!” , a afirmat şeful statului ucrainean într-un discurs.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page