top of page

„‘Putin a zis asta și nu ne poate minți, deci ce facem e corect’. Ca niște zombi” - soldat ucrainean


Sunt peste 90 de zile de când Ucraina este atacată fără milă de trupele și rachetele rusești sub pretextul unei operațiuni militare speciale care are menirea de a-i apăra pe pro-rușii din regiunile ucrainen, Donețk și Lugansk iar civilii sunt cei care suferă cel mai mult. În timp ce ofensiva rusă se arată vizibil mai lentă, dar evidentă în estul Ucrainei, Guvernatorul din Lugansk spune că rușii controlează peste 90% din provincia estică.

„E tot mai dificil, dar rezistăm. Luptăm pentru fiecare centimetru pe linia frontului”, spune comandantul şef al forţelor armate ucrainene în condițiile în care bombardamentele au distrus deja o mare parte din Severodonețk, în Luhansk, în timp ce forțele rusești încearcă sa inconjoare orașul. Sunt luni de când localnicii aproape că nu mai ies din adăpostruri.

„Sunt bolnavi, au temperatură, și nu sunt medicamente. Au plecat mulți (din Severodonețk). Îi auziți (cum tușesc). Toți suntem bolnavi aici”, mărturisește o femeie. „Am nevoie ...Trebuie să supraviețuiesc. Nu mă mai gândesc la bombardamente, explozii, și toate cele”, completează un bărbat.

Unii sunt furioși că primarul și responsabilii locali au plecat și i-au abandonat. În prezent, prea puțin le pasă dacă ruși sau ucrainenii îi conduc. Cel mai important este ca visul lor ca viața să revină la normal.

„Toți au fugit și ne-au spus și nouă că trebuie să plecăm. ‘Dar de ce?’. ‘Ce-o să fie?’. ‘Vei fi ucis’, ziceau. Ce fel de conducător ești tu?”, precizează un bătrân.

„Rachetele care, după spusele ruşilor ar ţinti doar puncte stategice, au lovit în ultimele ore și zeci de locuinţe la Zaporojia, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa. O altă rachetă a lovit un centru comercial din Zaporojia. Iar camerele de supraveghere din mall au surprins momentul exploziei. O persoană a murit şi trei au fost grav rănite”, informează Protv.

De zile intregi se desfășoară un adevărat duel de artilerie între ruși și ucraineni și în preajma orașului Izium, ocupat de ruși. „Numai noaptea trecuta au fost 11 explozii in preajma casei mele. 11 cratere! Dumnezeu le mai ține socoteala. Am stat în beci în genunchi și l-am implorat pe Dumnezeu să le dea puțină minte și bunătate oamenilor”, a declarat un localnic.

Potrivit lui Nick Paton Walsh, jurnalist pe securitate internațională, „trupele ucrainene ocupă poziții de apărare nu departe de Izium. Rușii sunt la doar un kilometri distanță, de cealaltă parte a colinei”. Soldații ucraineni au moralul bun, mai ales datorită arsenalului primit din străinătate. Cu echipamentele militare occidentale, reușesc să scoată din luptă tancuri și alte vehicule militare rusești, dar și să ia prizonieri.

„Sunt puști crescuți în era Putin și nu cunosc alt fel de guvernare. Raționamentul lor este ‘Putin a zis asta și nu ne poate minți, deci ce facem e corect’. Ca niște zombi. E ca și cum le-ar fi fost formatat creierul pentru că nu scoți de la ei decât fraze gata -făcute. Niște amărâtț. E trist să te uiți la ei”, comentează un soldat ucrainean.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski este și mai indignat după ce, la doar câteva zile după ce metroul din Harkov a fost redeschis circulaţiei, o bombă a lovit intrarea intr-o staţie ucigând câteva persoane chiar in timp ce se pregăteau să coboare pe peron.

„Ocupanții au lovit din nou Harkovul. Sunt cel puțin 9 morți și 19 raniti, toți civili. Un băiețel de 5 luni și tatăl lui au fost uciși. Printre răniți e și o fetiță de 9 ani”, a transmis Volodmir Zelenski.

Pentru a se asigura că pot face față atacurilor ruse, liderul de la Kiev cere insistent Statelor Unite și aliaților lor să le livreze lansatoare multiple de rachete, sisteme avansate, care pot lansa baraje de rachete la distanțe de sute de kilometri și ar putea schimba soarta războiului. Potrivit CNN, administrația Biden se pregăteșete să aprobe livrarea acestor sisteme de armament chiar în zilele următoare.

„Dacă americanii fac asta, în mod clar vor încălca o linie roșie și vom fi martorii unei tentative de a provoca un foarte dur răspuns din partea Rusiei”, avertizează TV Rusia în timp ce Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, adaugă: „Occidentul ne-a declarat un război total nouă, întregii lumi rusești - nimeni nu-l mai ascunde acum. Vedeți cum Statele Unite și sateliții lor își dublează, triplează, își măresc de patru ori eforturile de a ne restrânge țara? Folosind pentru asta cea mai largă gamă de instrumente, de la sancțiuni economice unilaterale, până la propagandă complet falsă în spațiul media global”.

Între timp, președintele rus, Vladimir Putin vrea o mare asociere euro-asiatică, să facă faţă noilor provocări internaţionale.

„Chiar și în ciuda situației globale, a confruntării inițiate de așa-zisul “Occident colectiv”, cei care nu ne vor binele și vor să se amestece în eforturile noastre de integare, este absolut evident că tot mai mulți parteneri străini își exprimă interesul sporit pentru Uniunea economică Euroasiatică”, a declarat liderul de la Kremlin.


Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page