Procesul de destituire a lui Trump continuă cu succes chiar și după plecarea de la Casa Albă
În ciuda faptului că momentul său de glorie care a durat timp de patru ani la Casa Albă, s-a încheiat pe data de 20 ianuarie, fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump încă mai are parte de foarte multă atenție. Ce-i drept, cu un nou președinte dorit de americani, Trump nu se mai bucură de o atenție pozitivă ci mai degrabă, una care aduce în prim plan consecințe ale comportamentului său din timpul mandatului abia încheiat. În acest sens, senatorii americani au decis săptămâna aceasta că punerea sub acuzare a lui Trump este constituțională. Astfel, fostul președinte american s-ar face vinovat de „incitare la insurecție” prin discursul adresat susținătorilor săi, înaintea asaltului de la Capitoliu.
Violențele care au umbrit protestele din data de 6 ianuarie când simpatizanții extremiști au forțat intrarea în clădirea Congresului american au dus la moartea a cinci persoane, inclusiv un polițist. Între timp, în cursul serii de marți, în Senatul american, un al doilea proces de destituire a fost demarat împotriva lui Trump. În deschiderea procesului au fost prezentate noi înregistrări video și audio ale momentului de haos și mărturii ale senatorilor despre trauma suferită. În opinia liderului majorității democrate din senat, Chuck Schumer, acuzațiile aduse lui Donald Trump sunt cele mai grave aduse în istoria americană unui președinte al SUA.
„Au murit oameni în acea zi. Ofițerii s-au trezit cu leziuni la cap și la creier. Unii oamnei au rămas fără ochi. Un ofiței a suferit un infarct, iar un altul și-a pierdut trei degete în acea zi. Doi ofiței s-au sinucis. Senatori, acesta nu poate fi viitorul nostru”, a mărturisit Jamie Raskin, congresman democrat de Maryland.
„Șefii de stat nu pot comite infracțiuni grave în ultimele lor zile de mandat și să rămână nepedepsiți de Congres”, a adăugat republicanul Joe Neguse. De altă parte, senatoarea Lindsey Graham a încercat să explice că „articolele de destituire sunt neconstituționate, având în vedere că fostul președinte se află în Florida”. Totuși, după patru ore de dzbateri, senatorii au decis cu 56 de vituri pentru și 44 de voturi împotriva, că punerea sub acuzare a lui Trump este constituțională.
În cadrul celei de-a doua zile a procesului de destituire, șeful procurorilor democrați, Jamie Raskin, l-a numt pe Trump „incitatorul-șef” al asaltului sângeros din data de 6 ianuarie. „Mulțimea de manifestanți pro-Trump a fost trimisă aici (la Capitoliu) de președinte, ea a fost invitată de președintele SUA. Dovezile vor demonstra că Donald Trump și-a abandonat rolul de comandant-șef pentru a deveni incitatorul-șef al unei insurecții periculoase”, a declarat Raskin în descjiderea unei noi zile consacrate acuzării.
Tot în a doua zi, au fost aduse în Camera Reprezentanților și noi imagini dramatice de la asaltul de la Capitoliu. În plus, susținătorii lui Trump au fost acuzați că voiau să o agreseze și chiar să o omoare pe șefa Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi. „Dovezile arată că, pe 6 ianuarie, răzvrătiţi înarmaţi şi bine organizaţi au luat-o la ţintă pe Pelosi, au căutat-o în sală şi în biroul ei şi au declarat public că avea intenţia să-i facă rău sau să o ucidă”, a precizat Stacey Plaskett, delegat.
„Unii au spus că declaraţiile preşedintelui Trump, discursul lui de pe 6 ianuarie a fost un simplu discurs. Daţi-mi voie să vă întreb, când în istoria noastră un discurs a trimis mii de oameni să ia cu asalt Capitoliul cu arme, să sară gardurile, să spargă geamuri, să ucidă un poliţist?”, a declarat Joe Neguse. La vizionarea imaginilor de pe noile înregistrări, senatorii prezenți în sală, chiar și unii dintre republicani s-au declarat copleșiți. „Sunt furioasă, sunt tulburată, sunt tristă. Noi retrăim asta. Am trecut o dată prin momentele astea și a fost cumplit. Știu ce simțeam în camera Senatului atunci când am auzit acele voci”, a mărturisit Lisa Murkowski, Senatoare de Alaska.
„Sunt oameni, insurecționiști, care au încercat să afecteze schimbarea pașnică de putere. Și asta ar trebui să dea de gândit tuturor celor care iubesc republica noastră”, a adăugat Bill Cassidy, Senatoare de Louisiana. În viziunea avocatului lui Trump, Bruce Castor, procesul nu are niciun rost, din moment ce Trump a fost deja înlăturat de la putere. „Poporul american tocmai şi-a spus cuvântul (la urne) şi a schimbat administraţia. Deci, sistemul funcţionează. Americanii sunt suficient de deştepţi să aleagă o nouă administraţie dacă nu le mai place cea veche”, a explicat Bruce Castor, avocatul lui Trump. Totuși, dacă va fi găsit vinovat de Senat, Trump nu va mai putea candida pentru nicio funcţie publica şi va pierde privilegiile de fost preşedinte - de la paza Secret Service, la cheltuieli de deplasare şi pensie - adică patru milioane de dolari pe an.
Comentarios