top of page

Presupuse cadavre Covid, umflate și parțial arse plutesc eșuate pe fluviul Gange din India


India continuă să fie epicentrul mondial al pandemiei de coronavirus iar imaginile de acolo îi îngrijorează atât de mult pe experți încât au luat în calcul posibilitatea de a clasifica tulpina indiană ca fiind periculoasă, fapt care ar putea schimba modul în care situația Indiei sau călătoriile din și spre această țară ar putea fi gestionate. Din păcate însă, veștile rele se țin lanț în această țară, greu afectată de criza sanitară. Potrivit autorităților, zeci de corpuri neînsuflețite ale unor persoane despre care se crede că au murit de coronavirus au eșuat pe malurile fluviului Gange, în nordul Indiei.

“Circa 40 de cadavre au eşuat la mal în districtul Buxar, în apropiere de frontiera dintre Bihar şi Uttar Pradesh, două dintre cele mai sărace state din India. Le-am cerut funcţionarilor responsabili să se ocupe de corpurile neînsufleţite. Ori să le îngroape, ori să le ardă”, a precizat Ashok Kumar, un funcționar local. În schimb, unele media relatează că numărul cadavrelor eșuate ar putea fi chiar de o sută. De altă parte, unii funcționari descriu faptul că unele cadavre sunt umflate și parțial arse, fiind posibil să fi stat mai multe zile în apă. În opinia localnicilor, aceste cadavre au fost aruncate în apă deoarece crematoriile sunt depășite sau din cauza că apropiații victimelor nu pot plăti pentru lemnul necesar pentru rugurile funerare. “Suntem şocaţi”, a spus un localnic, Kameshwar Pandey.

Conform statisticilor oficiale, aproximativ 4.000 de persoane mor în prezent în fiecare zi din cauza Covid-19 în India, unde bilanţul total al epidemiei se apropie de 250.000 de decese. Experții cred însă că cifrele reale sunt mai mari. Din păcate, victimele care nu sunt numărate sunt tot mai numeroase în contextul în care epidemia se extinde dincolo de marile orașe, până în zonele rurale unde spitalele sunt rare și abia își actualizează registrele.

De altă parte, în condițiile în care în India mii de oamenii mor zilnic din cauza Covid-19, recent, mii de persoane s-au adunat în nordul țării, la funerariile unui cleric musulman, fără să țină cont de măsurile de siguranță sanitară. În înregistrarea care circulă pe canalele media, se vede cum oamenii au uitat de distanțare fizică și se înghesuie pe străzi.

În restul lumii, mutațiile de coronavirus continuă să facă victime, însă autoritățile se află sub presiunea oamenilor care își doresc revenirea la normalitate și posibilitatea de a se bucura de sezonul estival.

În acest sens, potrivit Comisiei Europene, certificatul sanitar european, menit să faciliteze călătoriile în interiorul blocului comunitar în condiţiile pandemiei şi care încă face obiectul negocierilor politice în cadrul UE, a intrat luni într-o fază de teste care ar trebui să-i permită să fie operaţional din punct de vedere tehnic în luna iunie. În cadrul Blocului comunitar, Franța și Malta sunt primele țări care au decis să testeze interoperabilitatea acestui sistem, urmărind să vadă care este capacitatea statelor membre de a se conecta la pasarela europeană creată. “Această etapă pilot, care se va desfăşura timp de două săptămâni, priveşte în total 18 state din UE plus Islanda. Această etapă nu implică folosirea datelor reale şi nici participarea cetăţenilor. Dar, începând cu 1 iunie, statele membre vor putea începe să folosească acest sistem în condiţii reale dacă sunt pregătite”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Johannes Bahrke.

Conform Protv, “acest certificat sanitar, denumit certificat verde digital european, are rolul de a oferi un cadru armonizat care să faciliteze libera circulaţie în interiorul UE în vara aceasta. El va cuprinde un cod QR care să arate că titularul său a fost vaccinat împotriva COVID-19, că fost testat negativ în urma unei probe PCR recente sau că este imunizat în urma unei infectări de care s-a vindecat. Certificatul (în format fizic sau digital) va fi prevăzut şi cu o semnătură electronică pentru atestarea autenticităţii. La controlul efectuat de o autoritate competentă, cum ar fi poliţia de frontieră, codul QR este scanat şi este verificată semnătura electronică”.

În prezent, paralel cu pregătirile tehnice, regulamentul privind certificatul verde digital european încă face obiectul negocierilor între Parlamentul European și Consiliul UE. Unul dintre subiectele de divergenţă este legat de solicitarea Parlamentului European privind plafonarea preţurilor testelor sau suportarea costurilor acestora de către statele membre. De altă parte, eurodeputaţii cer ca guvernele să nu poată impune restricţii suplimentare deţinătorilor certificatului, cum ar fi carantina. Însă statele membre doresc să-şi rezerve această posibilitate.

În cursul zilei de astăzi este programată o nouă sesiune de negocieri în timp ce Comisia Europeană speră ca regulamentul să fie gata până la sfârșitul lunii iunie.

“Austria va încheia cu alte state din UE acorduri bilaterale de mobilitate dacă la summitul european din 25 mai nu se va ajunge la un acord cu privire la acest certificat. Multe locuri de muncă depind de libertatea de mişcare şi călătoriile sunt un pilon esenţial al economiei”, a transmis Cancelarul austriac, Sebastian Kurz cu privire la poziția țării sale față de acest subiect.


Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page