top of page

Premierul slovac: „Dacă Rusia învinge Ucraina, Slovacia va fi următoarea țintă”

Pentru a se asigura că are suficienți soldați care să lupte în războiul cu Ucraina, Rusia a decis să elimine limita de vârstă la intrarea în armată. Astfel, Parlamentul rus a abolit ieri limita de vârstă a intrării în armată, în contextul în care în prezent numai cetăţeni ruşi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 40 de ani puteau încheia un prim contract cu armata rusă.

„Adoptarea acestui proiect de lege va permite atragerea în aramtă a unor experţi în specialităţi căutate. Urmează ca orice voluntar care nu a atins vârsta pensionării - în prezent de 61 de ani şi jumătate în cazul bărbaţilor - să se poată angaja în armată”, subliniază deputatul Andrei Kartapolov, unul dintre iniţiatorii textului, citat pe site-ul Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, dând asigurări că recruții nu vor fi trimiși să lupte în Ucraina.

În aprilie, Rusia a lansat un apel la înrolarea de primăvară în 2022, cu obiectivul de a recruta 134.500 de tineri.

Între timp, războiul continuă pe teritoriul Ucrainei, înregistrându-se zilnic pierderi de vieți omenești în ambele tabere. Disperate să se asigure că Europa este în siguranță, mai multe țări fac tot ce le stă în putință pentru a încuraja încheierea unui acord de pace între cele două țări. Printre acestea se numără și Italia care, recent a propus Rusiei un plan de pace, elaborat în patru faze.

Prima fază o reprezintă o încetare a focului sub monitorizare ONU și care cuprinde un acord asupra statutului Ucrainei în relaţia cu NATO şi Uniunea Europeană. Următorul pas ar fi soluţionarea chestiunilor teritoriale, inclusiv cele care privesc peninsula Crimeea şi Donbasul, ajungând în final la un nou acord de securitate în Europa.

Cu toate că italienii se arătau extrem de încântați de planul propus, Rusia a transmis Italiei că planul este pur și simplu o fantezie.

„Nu puteți furniza Ucrainei arme cu o mână și să veniți cu planuri pentru o rezolvare pașnică a situației cu cealaltă. Dacă speră că Rusia va profita de orice plan occidental, atunci nu au înțeles mare lucru”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

În prezent, negocierile de pace ruso-ucrainene sunt în prezent suspendate, situaţie confirmată de ambele părţi. După reuniunea de la Istanbul din 29 martie nu a mai avut loc nicio întâlnire faţă în faţă între cele două delegaţii. Discuţiile au continuat o perioadă online după acea dată, dar fără progrese.

De altă parte, ăngrijorat de faptul că războiul ar putea escalada în proporții mai mari, Ungaria a intrat de la miezul nopţii în stare de urgenţă. Anunţul a fost făcut de premierul Viktor Orban la scurt timp după ce miniștrii noului său cabinet au depus jurământul.

„Vedem că războiul și sancțiunile impuse de Bruxelles au dus la tulburări economice masive și la creșteri drastice ale prețurilor. Lumea se află în pragul unei crize economice. Ungaria trebuie să stea departe de acest război și trebuie să protejeze securitatea financiară a familiilor sale. Guvernul are nevoie de spațiu de manevră și de pregătire pentru a acționa imediat. La fel ca starea de urgenţă impusă din cauza pandemiei, guvernul maghiar are nevoie de cadru legal pentru a putea reacţiona imediat că să-i proteje pe cetăţeni”, a spus președintele Ungariei.

„Marți, parlamentul de la Budapesta a modificat constituția pentru a permite o astfel de măsură. Datorită ordinului juridic, guvernul de dreapta va putea să promulge legi prin decret, fără supraveghere parlamentară, să suspende temporar și să se abată de la legile existente”, informează Protv.

Dacă Ungaria a decis să se pregătească preventiv împotriva unui posibil război, Slovacia avertizează că dacă Rusia învinge Ucraina, ea va fi următoarea țintă. Acest avertisment a fost lansat de premierul slovac Eduard Heger, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos.

Heger a criticat statele UE pentru dependenţa lor faţă de energia rusească şi a arătat că ţara sa şi-a asumat deconectarea totală şi cât mai rapidă posibil de gazul rusesc.

„Suntem o ţară interioară şi avem nevoie de aceeaşi fiabilitate (a livrărilor de petrol şi gaze) ca partenerii din jurul nostru. Îi îndemn astfel pe liderii europeni ca în relaţiile cu Rusia să înceteze compromisurile faţă de principiile lor. Pur şi simplu am renunţat prea mult timp la valorile noastre în schimbul petrolului şi gazului ieftin. Compromisurile cu (preşedintele rus Vladimir) Putin au provocat un război în Ucraina. Cer blocului comunitar să colaboreze cu Ucraina şi cu ţările Balcanilor Occidentali pentru elaborarea unor reguli standardizate astfel încât ele să poată adera la UE”, a adăugat oficialul.

Unii lideri europeni au respins deja posibilitatea ca Ucraina să beneficieze în urma invaziei ruse de o aderare rapidă la UE în afara procesului obişnuit, care în mod normal durează mai mulţi ani.

Etichete:

Comentarios


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page