top of page

Pregătiri impresionante în SUA pentru a împiedica orice violență în ziua învestirii lui Joe BidenMai sunt cinci zile până pe data de 20 ianuarie când noul președinte ales , Joe Biden, va fi învestit în funcție, devenind astfel cel mai puternic om de pe planetă. Această tranziție de la republicani la democrați rămâne umbrită de violențele simpatizanților actualului președinte american, Donald Trump și asaltul pe care aceștia l-au dat în data de 6 ianuarie, Capitolului. După ce au primit mai multe documente prin care se avertizează noi atacuri asupra instituțiilor americane în ziua învestirii, FBI a început deja să ia măsuri cu privire la evitarea oricărei situații neplăcute.

În fiecare zi, sute de militari ai Gărzii Naționale din diferite colțuri ale țării vin la sediul Congresului american pentru a-l păzi draconic. În timp ce unele străzi au fost blocate cu baricade, pe gardurile Capitoliului a apărut sârmă ghimbată iar în spatele lor, stau de pază militari înarmați până în dinți. „Am mai trimis unităţi reduse în sprijinul învestirii preşedintelui, dar nu am mai trimis niciodată atât de mulţi soldaţi, piloţi sau personal auxiliar”, a explicat Colonel din Garda Naţională, New Hampshire.

Astfel, autoritățile vor să prevină noi incidente violente care ar putea să le depășească pe cele încurajate chiar de Trump. Potrivit datelor oficiale, în ziua inaugurării vor fi peste 26.000 de soldați americani în dispozitivul de securitate din Washington, mai mulți decât sunt în acest moment în Irak, Afganistan și Siria la un loc.

De data aceasta, conștient de repercusiunile unor astfel de acte barbare la adresa democrațirei americane, liderul de la Casa Albă participă la pregătirile din data de 20 ianuarie și face un nou apel la calm. „Cu toţii putem alege, prin propriile noastre acţiuni, să ne ridicăm deasupra ranchiunei şi să ajungem la un numitor comun şi la un ţel comun. Violenţa de grup contravine convingerilor mele şi este împotriva a tot ce reprezintă mişcarea noastră. Niciun adevărat susţinător nu poate susţine vreodată violenţa politică”, a transmis Trump. Între timp, oficialul rămâne în istorie drept singurul președinte american supus de două ori unei proceduri de destituire. Mai mult, o supriză neașteptată a venit chiar din partea colegilor săi republicani care, în număr de zece, au votat pro „impeachment”, adică punerea sub acuzare a președintelui în exercițiu pentru „instigare la insurecție” .

Cu toate că aceștia sunt minoritari în Camera Reprezentanților iar decizia finală va fi luată de Senat unde este nevoie de votul a două treimi dintre membri, gestul celor zece republicani vin ca o dovadă a faptului că aproape nimeni nu mai este de partea lui Trump. Cel mai probabil, votul Senatului nu va avea loc înainte de învestirea lui Joe Biden în poziția noului președinte al Statelor Unite.

„Președintele Statelor Unite a instigat această insurecție, această rebeliune armată împotriva țării noastre. Trebuie să plece. Reprezintă un pericol evident și iminent”, a declarat Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților. La fel de vinovat îl vede și Kevin McCarthy, liderul republicanilor din Camera Reprezentanților: „Președintele este responsabil. Ar fi trebuit să condamne imediat mulțimea de huligani.”

„Cu inima grea, dar fără şovăire, voi vota “da” pentru rezoluţia de impeachment”, a explicat Dan Newhouse, republican votul său împotriva lui Trump. „Nu-mi pot imagina un act mai meschin, răzbunător sau gratuit, decât punerea sub acuzare a unui preşedinte deja perdant, cu o săptămână înainte să-şi încheie mandatul”, a adăugat un alt republican, Tom McClintock, republican.

„Trump are toate șansele să fie nu doar primul președinte american împotrivă căruia s-a cerut de două ori suspendarea, ci și primul condamnat de Senat, cel care judecă procesul președintelui. Care este miza? Una foarte mare, în afară de reparația morală oferită națiunii, care s-a trezit cu Capitoliul asediat, ca urmare a incitărilor lui Trump. Odată condamnat, Trump nu va mai avea voie să candideze niciodată pentru o funcție publică și va pierde privilegiile de fost președinte american, care totalizează 4 milioane de dolari pe an: de la paza secret service, la staff, cheltuieli de deplasare și până la pensia de 200.000 de dolari pe an”, informează Protv.

De altă parte, presa de peste ocean a dat publicității faptul că fostul campion olimpic american la înot, Klete Keller a fost arestat în cursul zilei de ieri, în Colorado, la o zi după ce a fost pus sub acuzare pentru participarea sa la violenţele care au avut loc în 6 ianuarie. Keller, fost coleg de echipă cu celebrul Michael Phelps, este acuzat că a intrat sau a rămas cu bună ştiinţă într-o clădire în care accesul este restricţionat, a avut un comportament violent şi a obstrucţionat forţele de ordine. Acesta a fost identificat pe baza înregistrărilor video şi a fotografiilor făcute în timpul incidentelor. În vârstă de 38 de ani, fostul sportiv a fost adus ulterior în faţa unui judecător din Denver, care a decis ca să-l elibereze, interzicându-i însă orice deplasare la Washington până în data de 21 ianuarie, după ceremonia de instalare a noului preşedinte american.

Etichete:

Comentários


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page