top of page

Președintele SUA: „Urmează o iarnă de boală gravă şi moarte”


La numai un an de când planeta a mutat discuția de la coronavirus la varianta Delta a acestuia, oamenii de știință vorbesc intens despre noua tulpină Covid-19, depistată acum 21 de zile în Botswana și Africa de Sud. Considerată a fi cea mai contagioasă dintre toate tulpinile descoperite, Omicron s-a răspândit deja în 77 de țări, creând panică atât în rândul celor vaccinați cât și în rândul celor nevaccinați.

Cu toate că cel mai mare număr de cazuri de contaminare cu Omicron se înregistrează în prezent în Europa, nici autoritățile din Statele Unite ale Americii nu pot dormi liniștite. Potrivit preşedintelui american, Joe Biden, varianta omicron este ”aici”, începe să circule mult mai rapid în Statele Unite şi îi îndeamnă pe americani să se vaccineze.

”Singura protecţie adevărată este să vă vaccinaţi. Se preonizază o iarnă de boală gravă şi de moarte pentru cei nevaccinaţi. Este de cea mai mare importanţă vaccinarea cu o doză booster a persoanelor vaccnate şi vaccinarea cu prima doză a celorlalţi”, a subliniat preşedintele american.

Anterior, o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a sugerat că administraţia nu intenţionează, cu toate acestea, să impună măsuri restrictive deosebite şi că intenţionează să se concentree, mai degrabă, asupra vaccinării. ”Instrumentele pe care le avem funcţionează. Vom continua să acţionăm pentru ca americanii să se vaccineze şi să-şi facă «booster»-ul”, a dat ea asigurări.

Conform datelor de la Centrele de prevenţie şi luptă împotriva bolilor (CDC), Statele Unite - cea mai îndoliată ţară din lume de pandemie - înregistrează în prezent, în medie, 1.150 de morţi pe zi dn cauza covid-19.

Comparativ cu varianta Delta, Omicron este o amenințare și pentru tineri și copii. În acest sens, peste ocean ar putea fi vaccinați cu doza booster inclusiv adolescenții. Analizăm posibilitatea introducerii dozei booster la cei tineri. Omicron este cea mai transimibilă variantă a Covid de până acum. Are un timp de dublare de aproximativ trei zile, ceea ce înseamnă că, dacă facem un calcul, constatăm că într-o perioadă de timp foarte scurtă varianta dominantă va fi Omicron, așa cum este acum în Africa de Sud și cum se apropie și în Marea Britanie”, a transmis Dr. Anthony Fauci, consilierul medical şef al Casei Albe.

În Europa, mai multe țări se pregătesc să impună restricții de teama răspândirii necontrolate a variantei Omicron. În cursul acestei săptămâni, Marea Britanie a confirmat oficial că Omicron domină cazurile de infectare iar joi, autoritățile sanitare au raportat un nou record de îmbolnăviri - peste 88.000 de cazuri în ultimele 24 de ore. Pentru că situația se înrăutățește pe zi ce trece, Casa Regală a anunțat că Regina Elisabeta a II-a a anulat prânzul tradițional cu familia extinsă, organizat anual înaintea Crăciunului.

„O atitudine diferită are Casa Regală olandeză. Familia nobiliară a fost dur criticată pentru organizarea unei petreceri cu 20 de invitați, la ziua de nastere a prințesei moștenitoare Amelia. Deși distracția ar fi avut loc în gradină, familia regală a ignorat recomandările guvernului olandez, care a recomandat cu insistență ca astfel de adunări să se rezume la maximum patru persoane”, informează Protv.

În încercarea de a combate răspândirea variantei Omicron și autoritățile din Irlanda impun restricții noi. Vineri seară, Premierul Irlandei, Michael Martin, a anunţat instituirea unor restricţii privind accesul în pub-uri, baruri şi restaurante până la sfârşitul lunii ianuarie.

Toate restaurantele şi barurile se vor închide la ora 20:00. Măsura intră în vigoare duminică, 19 decembrie, şi este valabilă până la 30 ianuarie 2022”, a anunţat şeful guvernului irlandez, într-un discurs.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page