top of page

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va merge săptămâna aceasta în Ucraina


După masacrul de la Bucea, un oraș din nord-vestul Ucrainei, unde au fost descoperite 340 de cadavre torturate înainte de a fi ucise, Rusia încearcă să mai aplaneze din acuzațiile care i se aduc, schimbând traiectoria atenției de la crimele comise aici, la propunerea condiționată de încetare a focului pentru o zi. Astfel, în cursul acestei dimineți, Moscova a făcut din nou apel la forţele ucrainene din oraşul-port asediat Mariupol de la Marea Azov să depună armele.

„Batalioanele forţelor ucrainene şi mercenarii străini ar putea părăsi în siguranţă oraşul spre zonele controlate de Kiev marţi dimineaţă printr-un coridor. Tuturor celor care depun armele li se garantează viaţa. Armata rusă este dispusă să declare o încetare a focului la ora locală 09:30, marţi, 5 aprilie, exclusiv din motive umanitare. Pentru aceasta, forţele ucrainene trebuie să declare la rândul lor o încetare a focului începând cu ora locală 06:00, să depună armele şi să părăsească Mariupolul, afişând steagul alb, pe o rută convenită în prealabil, în direcţia regiunii Zaporojie, controlată de Kiev. Între orele 10:00 şi 13:00 combatanţii ucraineni trebuie să părăsească oraşul în direcţia localităţii Manguşa, fără arme şi fără muniţii. Un efort reînnoit va fi asemenea depus pentru evacuarea civililor şi a cetăţenilor străini marţi din oraş. În ultimele zile, partea ucraineană a împiedicat în mod repetat oamenii să fie scoşi din Mariupol”, a declarat general-maior Mihail Mizinţev din cadrul Ministerului Apărării rus.

La scurt timp după această declarație, autoritățile ucrainene au început evacuarea. Conform Vicepremierul ucrainean, Irina Vereshchuk, 3.376 de persoane, majoritatea din Mariupol, Berdiansk şi regiunea Zaporojie, au fost evacuate în siguranţă. Cu toate acestea, un convoi de refugiaţi de la Mariupol a fost blocat de forţele ruseşti pe o rută convenită.

De câteva săptămâni bune, orașul Mariupol este sub asediul trupelor ruse şi al miliţiilor separatiste. Potrivit primăriei, aici au mai rămas circa 100.000 de persoane în timp ce aproximativ 5.000 ar fi murit.

Între timp, de la Bruxelles, Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că va călători la Kiev în această săptămână pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Ursula von der Leyen va fi însoțită de Josep Borrell, șeful diplomației europene, și vor ajunge în Kiev înaintea unui eveniment din Varșovia, Polonia, programat sâmbătă”, a transmis purtătorul de cuvânt al acesteia.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a vorbit cu președintele Volodimir Zelenski despre crimele îngrozitoare care au fost descoperite în Bucea și în alte zone în care s-au aflat trupele rusești. „I-am transmis condoleanțe și l-am asigurat de sprijinul deplin al Comisiei Europene în aceste vremuri groaznice. Imaginile îngrozitoare nu pot și nu vor rămâne fără răspuns. Autorii acestor crime odioase nu trebuie să rămână nepedepsiți. UE este pregătită să consolideze acest efort prin trimiterea de echipe de anchetă la fața locului, pentru a sprijini parchetele ucrainene. Eurojust și Europol sunt gata să asiste. Este necesar un răspuns global. Există discuții în curs de desfășurare între Eurojust și Curtea Penală Internațională, pentru a-și uni forțele, iar Curtea să facă parte din echipa comună de anchetă” - se arată în comunicat.

Sfâșiat de imaginile ororilor descoperite la Bucea, liderul de la Kiev a transmis azi noapte soldaților ruși că sfârșitul vieții lor va fi în spatele gratiilor. „Astăzi oamenii nu sunt executați. Mincinoșii din prima linie și șefii lor din Moscova ar trebui să-și amintească: vă veți petrece sfârșitul vieților după gratii. În cel mai bun caz. Este 2022. Și avem mult mai multe instrumente față de cei care i-au urmărit pe naziști după al Doilea Război Mondial. Ucraina face tot posibilul să identifice militarii ruși implicați în aceste crime cât mai curând posibil. Totul pentru a-i pedepsi. Aceasta va fi o lucrare comună a statului nostru cu Uniunea Europeană și cu instituțiile internaționale, în special cu Curtea Penală Internațională. Toate crimele ocupanților sunt documentate. Este prevăzută baza procedurală necesară pentru aducerea în justiție a militarilor ruși vinovați pentru fiecare infracțiune pe care o comit. Va veni vremea când fiecare rus va afla întregul adevăr despre cine dintre concetățenii lor a ucis. Cine a dat ordine. Cine a închis ochii la crime. Vom stabili toate acestea. Și vom face cunoscut la nivel global”, a transmis Zelenski.

Masacrul de la Bucea a stârnit groaza până la Washington unde, președintele american, Joe Biden l-a numit ”criminal de război” pe omologul său rus Vladimir Putin şi a declarat că doreşte ca acesta să fie judecat într-un ”proces pentru crime de război”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page