top of page

Președintele Belarusului ia apărarea prietenului său, Vladimir Putin pe care-l vede „sănătos la cap”

Actualizată în: 21 mar. 2022

După 25 de zile de infern, războiul dintre Ucraina și Rusia continuă fără nicio zi de pauză. Cu toate că există mai multe surse care confirmă faptul că cele două tabere sunt din ce în ce mai aproape de a semna un acord de pace, rușii continuă să bombardeze Ucraina în timp ce poporul acesteia din urmă lasă totul și părăsește țara pentru a-și salva viața.

Pentru că nu pot interveni fizic în acest război, mai multe țări ale lumii au decis să sancționeze Rusia. De asemeni, numeroase companii și firme au decis să părăsească Rusia, privând-o de prezența lor extrem de importantă. Totuși, potrivit președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, sectorul financiar elvețian încă nu și-a jucat cartea în acest război.

„Băncile voastre sunt locul unde stau banii oamenilor care au pornit acest război. Acest lucru este dureros, dar este şi o luptă împotriva răului. Este necesar să fie îngheţate complet toate bunurile acestor oameni şi conturile lor. Este o luptă mare şi voi o puteţi duce”, a transmis liderul de la Kiev. De altă parte, Zelenski insistă să îl întâlnească pe omologul său rus, pentru a discuta problema războiului, față-n față.

La această propunere, Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov a declarat că Vladimir Putin nu este încă de acord cu această propunere, luând-o în seamă doar după ce o parte din cerințele dezbătute la ultimele runde de negocieri vor fi rezolvate. Referitor la acestea, Serghei Lavrov a transmis: „Se simte constant că delegația ucraineană este ținută de mână, cel mai probabil de americani, nepermițându-le să fie de acord cu cerințele care, eu unul, cred că sunt absolut minime”.

În timp ce suferința ucrainenilor face înconjurul lumii, ura față de Vladimir Putin crește cu repeziciune fiind considerat un tiran și un terorist. În acest sens, fostul șef al forțelor armate britanice consideră că președintele rus trebuie să fie supus unui proces de tip Nurnberg din cauza tacticilor de neiertat a Rusiei de a ataca civilii ucraineni. Moralul are o influență uriașă asupra a ceea ce se întâmplă pe teren. Forțele ruse s-au întâlnit cu totul altă situație față de ce le-a fost prezentat atunci când au plecat la război. Înțelegem că au fost informați foarte prost, că vor pleca, că se vor mișca repede, că vor fi primiți ca menținători ai păcii și eliberatori, dar, de fapt, ceea ce au descoperit a fost că forțele armate ucrainene, civiliI ucraineni luptau hotărât împotriva lor. Acești tineri sunt absolut confuzi, mulți dintre ei sunt foarte tineri, speriați, epuizați de săptămâni de exerciții fizice. Moralul trupelor ruse a fost slăbit și mai mult de un eșec în sistemele logistice ale armatei. Sunt de acord cu apelurile lui Gordon Brown și al altor politiceni din Marea Britanie care susțin ca Putin nu numai să fie inculpat, ci și ca un proces de tip Nürnberg, pentru a condamna absolut, pentru totdeauna, în cărțile de istorie, ceea ce Putin și generalii săi au făcut”, a transmis Richard Dannatt pentru BBC Breakfast.

La polul opus, un prieten și aliat al lui Vladimir Putin, președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, spune că Vladimir Putin este sănătos mintal și este într-o formă mai bună ca niciodată.

„El și cu mine nu ne-am întâlnit doar ca șefi de stat, suntem în relații amicale. Sunt la curent cu toate detaliile, pe cât posibil, atât de stat, cât și personale. Vestul și voi ar trebui să vă scoateți din cap această prostie, această ficțiune. Putin este în formă, este într-o formă mai bună ca niciodată... Aceasta este o persoană complet sănătoasă mintal și sănătoasă din punct de vedere fizic - este un atlet”. Aceste afirmații vin după ce Premierul britanic Boris Johnson a sugerat că Putin este „irațional”, iar premierul olandez Mark Rutte l-a descris drept „total paranoic”.


Etichete:

Comentarios


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page