top of page

Populația celei mai numeroase țări din lume a crescut cu 5,38% în 10 aniPentru mulți, faptul că în prezent, vremurile pe care le trăiesc chinezii datorită accelerării economiei reprezintă unul dintre motivele pentru care China este cea mai populată țară din lume. Obișnuită să raporteze cel mai mare număr de locuitori de pe mapamond, China a fost recent, subiectul unor zvonuri potrivit cărora în primăvara aceasta ar fi urmat să anunțe prima scădere a populației din ultima jumătate de secol. Această informație, venită exact în perioada în care autoritățile chineze efectuau recensământul programat din zece în zece ani a fost dezvăluită de specialiștii de la Financial Times. ”Date cu privire la populaţie sunt foarte sensibile şi urmează să fie publicate abia după ce Guvernul va ajunge la un consens asupra cifrelor şi implicaţiilor acestora”, dezvăluia echipa FT în luna aprilie, explicând că o scădere a populaţiei ar putea determina Beijingul să impună măsuri în vederea unei încurajări a natalităţii şi împiedicării unui declin ireversibil.

Contactat de Reuters, Biroul Naţional chinez de Statistică, care urma să publice la începutul lui aprilie rezutatul acestui recensământ, nu a răspuns. ”Dacă China confirmă un asemenea declin, va fi cu adevărat important. Prin consens, în baza proiecţiei realizate de ONU, se estima că populaţia chineză urmează să-şi atingă apogeul în 2027. Ar fi mult mai devreme decât au prevăzut pieţele şi decidenţii politici”, a comentat economistul-şef de la Pinpoint Asset Management Zhiwei Zhang.

În ciuda vitezei cu care au circulat aceste zvonuri în luna aprilie, Beijingul nu a prezentat niciodată o explicaţie a întârzierii publicării rezultatului recensământului. În același timp, și presa de stat chineză a recunoscut în ultimele luni că populaţia ar putea începe să scadă în anii următori.

Conform Protv, ”în 2016, China a abandonat politica copilului unic, aflată în vigoare de decenii, cu speranţa de a stimula natalitatea, şi a înlocuit-o cu o nouă politică, a doi copii. Ea şi-a stabilit ca obiectiv o creştere a populaţiei la 1,42 miliarde de locuitori în 2020, de la 1,34 miliarde în 2010”.

Potrivit mai multor sociologi, rata natalităţii a scăzut în mod continuu din cauza cuplurilor care au plecat de la oraş, mai ales cele din generaţia ’90, acordând în prezent, mai multă importanţă independenţei şi carierei lor decât familiei, în pofida presiunii părinţăilor, care le îndeamnă să facă copii. Un alt factor care ar putea explica scăderea natalității este și costul traiului în marile orașe. ”China ar face mai bine să relaxeze în totalitate politica privind controlul natalităţii”, apreciază Zhiwei Zhang, avertizând că ”scăderea ratei naşterilor şi o îmbătrânire rapidă a populaţiei vor avea un impact asupra populaţiei muncitoare şi ar putea afecta productivitatea muncii”.

”Proiecţiile noastre, care au la bază date de dinaintea recensământului, sugerau deja o scădere cu 0,5% a forţei de muncă în fiecare an până în 2030, cu un impact similar asupra PIB-ului. O creştere mai lentă va îngreuna obiectivul prinderii din urmă economice a Statelor Unite şi va exista un impact dificil de evaluat asupra poziţiei mondiale a Chinei”, nota la sfârșitul lunii aprilie, Capital Economics.

Spre deosebire de China unde se crede că îmbătrânirea este accelerată, populaţia americană înregistrează schimbări pozitive. Potrivit unei declarații făcute de Banca centrală chineză într-un document de lucru publicat în martie, ONU anunţă o creştere cu 15% a populaţiei americane în 2050 faţă de 2019, în timp ce populaţia Chinei ar urma să scadă cu 2,2%. ”China este necesar să recunoască faptul că situaţia sa demografică s-a schimbat şi să înţeleagă că educaţia şi progresele tehnologice nu pot compensa declinul populaţiei”, avertizează banca populară a Chinei în acest document.

La jumătatea lunii mai, Biroul Naţional de Statistică (BNS) din China a făcut public rezultatul mult dezbătutului recensământ, anunțând astfel că zvonurile au fost nefondate iar populația țării a ajuns anul trecut la 1,41 de miliarde de locuitori. Astfel, comparativ cu precedentul recensământ realizat în 2010, populaţia Chinei a crescut cu 72 de milioane de locuitori, o creştere cu 5,38% în 10 ani.

Odată cu aceste rezultate, guvernul de la Beijing a negat informaţiile apărute în presă care susţineau că, China era pe punctul de a anunţa primul său declin al populaţiei de la marea foamete de la sfârşitul anilor 1950, care a provocat moartea a zeci de milioane de persoane.

Totuși, experții sunt de părere că în 2027, India va devansa China, devenind ea cea mai populată țară din lume. În opinia acestora, populația chineză va începe să scadă după 2027, ajungând la 1,32 de miliarde de locuitori în 2050.

Recensământul decenal s-a încheiat în decembrie anul trecut şi a fost realizat cu ajutorul a 7 milioane de voluntari care au mers din uşă în uşă în toată ţara, fapt pentru care, rezultatele sale sunt considerate mai fiabile decât anchetele demografice anuale, care se bazează pe estimări.

Etichete:

Commentaires


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page