top of page

Planeta tremură în fața noii variante de Covid-19, Omnicron



Până mai săptămâna trecută, omenirea era împărțită în două tabere și anume: țările care au decis să reintroducă măsurile de restricție de teama că varianta Delta a noului coronavirus le-ar putea plasa într-o nouă criză sanitară și statele care așteptau relaxate venirea sărbătorilor de iarnă. Din neant, vestea conform căreia a fost depistată o nouă tulpină Covid-19 a venit în lume precum o explozie cu consecințe serioase. La numai câteva ore după ce experții din Marea Britanie au confirmat săptămâna trecută, că a fost descoperită o nouă variantă în Africa de Sud, aproape întreaga planetă s-a mobilizat.

Cu toate că în momentul de față există numeroase incertitudini în ce privește periculozitatea şi transmisibilitatea variantei, oficialii de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), au declarat că varianta botezată Omicron prezintă un risc foarte ridicat la nivel mondial.

Până în prezent, nu a fost raportat niciun deces asociat variantei Omicron. Având în vedere mutaţiile care ar putea să confere un potenţial de ocolire a răspunsului imunitar şi, posibil, să ofere un avantaj în termeni de transmisibilitate, probabilitatea ca Omicron să se răspândească la nivel mondial este ridicată. În funcţie de aceste caracteristici, ar putea să existe vârfuri viitoare de COVID-19, cu potenţiale consecinţe severe în funcţie de diferiţi factori şi, în special, de locurile unde aceste vârfuri s-ar produce. Există în continuare numeroase necunoscute în privinţa Omicron: contagiozitatea sa, dacă ea este inerentă mutaţiilor constatate sau dacă provine din faptul că varianta poate ocoli mai bine răspunsul imunitar; nivelul de protecţie conferit de vaccinurile împotriva COVID-19 în ce priveşte contagiozitatea şi severitatea bolii; dacă varianta provoacă simptome mai grave, subliniază OMS într-un document tehnic publicat luni, care emite recomandări autorităţilor pentru a încerca să împiedice răspândirea noii variante virale.

Recent descoperită, varianta Omicron a și ajuns pe teritoriul mai multor țăti de pe mai multe continente. Conform datelor oficiale, noua variantă a fost confirmată mai întâi în probe prelevate în Botswana începând cu 11 noiembrie şi Africa de Sud începând cu 14 noiembrie. Pe 28 noiembrie, Botswana a anunțat că au fost depistat 19 cazuri cu noua tulpină.

Alte țări care au raportat cazuri de infectare cu Omicron sunt Canada (două cazuri la persoane care au călătorit recent în Nigeria, Belgia (a fost descoperit un caz la o femeie venită din Egipt), Germania, Scoția, Portugalia (au fost descoperite 13 cazuri în rândul jucătorilor şi membrilor staff-ului echipei Belenenses Lisabona, după cel unul dintre fotbalişti s-a întors recent din Africa de Sud), Israel, Cehia, Italia, Franța, Australia, Olanda, Marea Britanie, Italia, Danemarca şi Hong Kong,

Potrivit Coordonatorului comitetului ştiinţific care gestionează pandemia în Italia, Franco Locatelli, Omicron este cu siguranţă mai contagioasă, dar nu există dovezi că ar putea provoca o boală mai gravă sau ar eluda imunitatea dată de vaccinuri.

“Această variantă s-a transformat rapid în tulpina predominantă în Africa de Sud şi se presupune că este mai contagioasă, de aceea trebuie ţinută sub control, dar totodată nu trebuie nici subestimată, nici dramatizată. Însă, deşi totul ne face să presupunem că (Omicron) este mai contagioasă, trebuie să aflăm dacă există o patogenitate mai mare, cu toate că s-ar părea că nu, deşi populaţia Africii de Sud este mai tânără decât cea italiană. În ciuda faptului că este mai contagioasă, nu avem dovezi că ar putea provoca o boală mai gravă sau ar putea eluda efectul protector al vaccinurilor.

Vestea că Omicrom circulă cu o viteză uluitoare i-a determinat pe israelieni și japonezi să își închidă granițele de urgență pentru toți străinii. În Japonia, decizia a venit la doar trei săptămâni după ce guvernul nipon a relaxat unele dintre restricţii pentru a permitea intrarea persoanelor care se deplasează în scop de afaceri, studenţilor şi stagiarilor din alte ţări.

“Vom interzice toate intrările (noi) ale cetăţenilor străini din întreaga lume începând cu 30 noiembrie. Japonezii care revin din nouă ţări din Africa Australă şi din state unde au fost înregistrate infectări cu noua variantă vor trebui să se supună unor măsuri stricte de izolare în funcţie de riscuri”, a declarat presei premierul Fumio Kishida.

La sfârșitul săptămânii trecute, Guvernul nipon anunțase prelungirea la 10 zile a carantinei la hotel pentru persoanele care vin din Africa de Sud, Botswana, Eswatini, Lesotho, Namibia şi Zimbabwe, urmând ca astăzi să extindă această măsură și la persoanele care vin din Malawi, Mozambic şi Zambia.

Incertitudinile care planează asupra amenințării noii variante a coronavirusului face ca Omicron să fie catalogată ca o bombă iminentă. În vederea pregătirii colective pentru a lupta cu acest inamic invizibil Guvernul britanic, care deţine preşedinţia rotativă a G7 (grupul principalelor şapte economii ale lumii), a anunţat duminică seară convocarea unei reuniuni de urgenţă a miniştrilor sănătăţii statele membre, pentru a discuta despre noua variantă Omicron.

„Aşadar, miniştrii sănătăţii din Marea Britanie, SUA, Canada, Franţa, Germania, Italia şi Japonia se vor întâlni luni, 29 noiembrie, pentru a discuta despre evoluţia situaţiei legate de Omicron, în cadrul unei reuniuni de urgenţă″, a precizat Ministerul Sănătăţii britanic.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page