Planeta face front comun cu Ucraina și îneacă Rusia într-un tsunami de sancțiuni
De mai bine de o săptămână, planeta privește înmărmurită la atacul pe care Rusia l-a dat Ucrainei, sub pterextul apărării Peninsulei Crimeea și oferirii ajutorului celor două regiuni ucrainene, Donetk și Lagansk, pe care a declarat că le consideră independente.
Pentru că nu face parte din NATO sau oricare altă alianță militară, Ucraina nu poate beneficia de ajutorul armat al niciunei țări, făcând-o astfel să lupte singură în fața superputerii, Rusia. De mai bine de șapte zile, ucrainienii rezistă cu stoicism atacurilor cu bombe și rachete, însă oboseala este extrem de vizibilă în tabăra acestora. Cu mii de morți de ambele părți, războiul dintre Rusia și Ucraina, pare o imagine dintr-un film de groază la care nimeni nu poate interveni. În timp ce rușii distrug tot ce le stă în cale, ucigând cu sânge rece atât soldați ucrainieni cât și civili, liderii mondiali fac presiuni uriașe asupra președintelui rus, Vladimir Putin, cerându-i să oprească invazia. Pentru a-i arăta că acțiunile sale nu sunt susținute de nimeni, un număr covârșitor de state, companii și organizații au decis să impună sancțiuni Rusiei, lăsând-o tot mai izolată de restul lumii.
În acest sens, liderul de la Casa Albă, Joe Biden, a anunțat astăzi, că Statele Unite își vor închide spațiul aerian pentru toate avioanele rusești, în timp ceDepartamentul de Justiție va investiga minuțios bunurile deținute în America de oligarhii ruşi.
„Războiul lui Putin a fost premeditat și neprovocat. Pentru acțiunile sale, va fi tras la răspundere. Acum şase zile, Vladimir Putin al Rusiei a căutat să zdruncine chiar temelia lumii libere, crezând că o poate face să se închine în faţa ameninţărilor lui. Dar şi-a făcut calcule greşite. În schimb, s-a lovit de un zid de tărie, pe care nu l-a anticipat, nu şi l-a imaginat. A făcut cunoştinţă cu poporul ucrainean. Decuplăm cele mai mari bănci din Rusia de la sistemul financiar internațional, împiedicând Banca Centrală a Rusiei să susţină rubla rusă, şi făcând inutil fondul de război de 630 de miliarde de dolari al lui Putin. După îngheţarea accesului la această uriaşă rezervă în valută, Rusia rămâne fără cea mai puternică armă financiară a sa. Nu mai are acces la fonduri cu care putea plăti importuri vitale, sprijini băncile, companiile, dar şi rubla - care a pierdut 30 la suta din valoare. Sufocăm accesul Rusiei. Sufocăm accesul Rusiei la tehnologie care îi va submina puterea economică și îi va slăbi armata pentru anii următori. În această seară, le spun oligarhilor ruși și liderilor corupți care au scos miliarde de dolari de pe urma acestui regim violent: Gata! Statele Unite ale Americii... vorbesc serios!” a spus preşedintele american în timpul discursului său privind starea naţiunii.
Apelurile la pace dar și sancțiunile nu vin doar din partea Statelor Unite ale Americii ci și din partea mai multor țări. În același timp cu sancțiunile impuse Rusiei, există totuși și lideri care fac presiuni în ceea ce privește medierea păcii. Cu toate că întreaga omenire se roagă pentru o nouă rundă de negociere între cele două țări, președintele Ucrainei consideră slabe șansele ca să se ajungă la o înțelegere cu Rusia.
La fel crede și liderul turc, Recep Erdogan.
„Cele trei cerințe formulate de ruși până acum la negocieri sunt maximale și nerezonabile. Recunoașterea Crimeei ca parte a Rusiei, adică recunoașterea anexării Crimeei, nu e acceptabilă în acest moment. La fel, este inacceptabilă și demilitarizarea unei țări suverane și independente. Cât despre neutralitatea Ucrainei, aici se poate discuta, dar celelalte două condiții sunt extreme”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui turc.
Cancelarul german a fost la Ierusalim în condițiile în care, potrivit presei occidentale, preşedintele Zelinsky ar fi discutat cu premierul Naftali Bennett posibilitatea ca Israelul să găzduiască negocieri între Ucraina şi Rusia.
„Datoria noastră este să curmăm vărsarea de sânge și să mutăm acțiunea de pe câmpul de luptă la masa negocierilor cât mai repede posibil. Nu e niciodată prea târziu!”, a transmis premierul Israelului.
„Nu este cazul să subestimăm cât de periculos este conflictul din Ucraina. Tocmai de aceea este clar de ce nu putem interveni militar”, a spus cancelarul german.
Cot la cot cu ceilalți lideri mondiali care încearcă să facă presiuni asupra deciziei lui Vladimir Putin de a opri războiul, se implică și un număr foarte mare de ruși. După numeroase proteste în cele mai mari orașe ruse, soldate cu mii de arestări, a venit rândul elevilor de școală primară să fie reținuti după ce au ieșit în fața școlii afițând mesaje de solidaritate cu Ucraina. Totuși, manifestațiile nu sunt de amploare.
Iar rabinul șef al Ucrainei a adresat un mesaj cutremurător în care condamnă tăcerea majorității zdrobitoare a rușilor de rând.
„Mă adresez vouă, dragi ruși, dragi evrei! Cine tace ori rămâne indiferent este complice la aceste crime împotriva umanității. Nu mi-e frică să mor. Nici în cele mai negre coșmaruri nu mi-aș fi imaginat că voi muri sub bombardamentele Rusiei, unde m-am născut, am mers la școală și mi-am făcut prieteni. Oameni buni, opriți războiul! Nu vă uitați la ce vi se spune la televizor, vă mint! Aici au loc crime de război! Armata rusă bombardează civili. Trag cu rachete Grad, care nu sunt arme de înaltă precizie. Blestemați să fie cei care sunt complicii tăcuți ai acestor crime oribile!”, a transmis rabinul șef al Ucrainei.
留言