top of page

Pfizer a cerut autorizarea de urgență în Statele Unite ale Americii a pastilei sale anti-Covid-19


În timp ce din ce în ce mai mulți oameni devin reticenți cu privire la vaccinarea împotriva noul coronavirus, compania americană Pfizer a inventat o pastilă care înlocuiește acul de seringă. În cursul zilei de ieri, oficialii de la Pfizer au anunțat că a cerut autorizarea de urgență în Statele Unite ale Americii a pastilei sale anti-Covid-19. Acest tratament este foarte așteptat în lume deoarece poate fi administrat cu ușurință acasă, încă de la primele zile după apariția simptomelor, în caz de contaminare.

Inventată la începutul lunii noiembrie, antiviralul său oral PF-07321332, care va fi comercializat sub numele de Paxlovid, a demonstrat o eficienţă de 89% în prevenirea riscului de spitalizare sau de deces dacă este administrat în primele trei zile de la apariţia simptomelor, conform rezultatelor intermediare ale studiilor clinice. „Testele au fost întreprinse de Pfizer pe persoane adulte cu risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii COVID-19. Acestea au ingerat medicamentul o dată la fiecare 12 ore, timp de cinci zile”, explică Protv.

Mulțumiți de rezultate, Pfizer a anunțat că va investi până la 1 miliard de dolari în fabricarea şi distribuirea de Paxlovid, în timp ce executivul american s-a arătat interesat să achiziționeze 10 milioane de tratamente antivirale.

De altă parte, după succesul înregistrat datorită dezvoltării unui vaccin împotriva noului coronavirus, gigantul farmaceutic american Pfizer a semnat astăzi un acord prin care permite și altor companii să producă și să distribuie pastila sa anti-COVID-19, odată ce aceasta va fi autorizată.

Obiectivul companiei Pfizer este acela de a se asigura cu o astfel de măsură că medicamentul ar deveni astfel accesibil pentru jumătate din populația planetei venind în același timp și în sprijinul ţărilor mai sărace, pentru a combate mai eficient o pandemie care continuă să facă ravagii.

Anunţul a fost făcut în comun marţi de Pfizer şi Medicines Patent Pool (MPP), creat de iniţiativa internaţională medicală Unitaid. „Producătorii de medicamente generice cărora li s-au acordat sublicenţe vor putea furniza noul medicament în combinaţie cu ritonavir (un medicament utilizat împotriva virusului SIDA) în 95 de ţări, acoperind până la circa 53% din populaţia lumii. Acordul anunţat marţi include toate ţările cu venituri medii inferioare şi inferioare şi ţările cu venituri medii superioare din Africa subsahariană, precum şi ţările cu venituri medii superioare care au atins acest statut în ultimii cinci ani”, a declarat un purtător de cuvânt al Unitaid, Hervé Verhoosen, în timpul unei conferinţe de presă la Geneva.

La începutul lunii noiembrie, Pfizer, care comercializează deja împreună cu compania germană BioNTech unul dintre cele mai eficiente vaccinuri împotriva COVID-19, a dezvăluit că antiviralul său oral PF-07321332 a fost eficient în proporţie de 89% în prevenirea riscului de spitalizare sau de deces la adulţii cu risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii, conform rezultatelor intermediare ale studiilor clinice.

Cu acest acord, Pfizer calcă pe urmele concurentului său Merck, care a încheiat un acord similar cu MPP pentru pastila sa anti-COVID, Molnupiravir. Acesta din urmă prezintă, de asemenea, o rată de eficienţă ridicată.

„Aceste rezultate promiţătoare nu au fost încă confirmate. Însă, dacă va fi cazul, disponibilitatea va fi o chestiune de luni, nu de ani, însă nici de săptămâni”, a declarat Esteban Burrone, şeful de dezvoltare a politicilor în cadrul MPP.

Conform Protv, „Pfizer nu va primi redevenţe pentru vânzări în ţările cu venituri mici şi va renunţa în continuare la redevenţe pentru vânzări în toate ţările acoperite de acord, cât timp COVID-19 rămâne clasificat drept o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii".

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page