top of page

Peste 3,4 milioane de oameni au pierit în urma pandemiei de coronavirus



De la apariția primului caz de coronavirus, înregistrat oficial la sfârșitul anului 2019 și până în prezent, misteriosul virus care a schimbat cursul întregii planete în numai câteva luni, a luat peste 3,4 milioane de vieți. Mai precis, conform unui bilanț stabilit de AFP, 3.445.582 de milioane de persoane au murit din cauza pandemiei de coronavirus. Statele Unite ale Americii continuă să rămână în fruntea clasamentului celor mai îndoliate țări, cu un număr de 589.670 de decese înregistrate, fiind urmată de Brazilia (448.208 decese), India (291.331 decese), Mexic (221.080 decese) și Regatul Unit (127.701 decese).

De mai bine de câteva luni, epicentrul pandemiei s-a mutat în India unde, varianta indiană s-a răspândit atât de rapid încât zilnic, această țară se confruntă cu recorduri de cazuri de contaminare și decese. Mai mult, lipsa paturilor de spital, a buteliilor de oxigen, a medicamentelor sau chiar a locurilor pentru incinerarea cadavrelor fac ca tabloul situației pandemiei aici, să arate precum iadul.

Din păcate, cu mii de morți pe zi, India a oprit și procesul de vaccinare anti-coronavirus pentru persoanele din grupa de vârstă 18-44 de ani din cauza lipsei vaccinurilor. Statele care suferă de această decizie sunt Chhattisgarh, Delhi, Karnakata, Maharashtra și Rajasthan – de altfel, cele mai afectate de cel de-al doilea val de pandemiei de coronavirus din țară. Numărul de contaminări și decese zilnice continuă să îi șocheze pe oamenii de pretutindeni însă, experții suțin că cifrele reale sunt probabil mult mai mari decât cele peste 300.000 de noi infectări și până la 4.000 de decese zilnice raportate de autoritățo de la mijlocul lunii aprilie.

În ciuda faptului că Ministerul Sănătății a anunțat că numărul zilnic de cazuri de infectare a scăzut în ultima săptămână, cifra deceselor rămâne ridicată. Potrivit datelor oficiale, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 240.842 de noi infectări și 3.741 de decese. În lupta împotriva acestei pandemii, faptul că multe centre de vaccinare rămân închise în marile orașe, din cauza epuizării stocurilor de vaccin, pune și mai multă presiune pe autorități. Țară cu peste 1,3 miliarde de locuitori, India pare să stagneze oricum în campania de vaccinare.

Numărul zilnic de vaccinuri administrate zilnic a scăzut în ultima lună de la 3,2 milioane de doze pe 26 aprilie, la 2,4 milioane pe 11 mai și 1,5 milioane pe 22 mai. Totuși, reprezentanții guvernului federal încearcă să îi liniștească pe locuitori și promite că lipsa vaccinurilor este temporară, urmând ca aproximativ 2 miliarde de doze de vaccinuri să fie disponibile între iunie și decembrie. De altă parte, experții pun la îndoială această estimare, subliniind că patru dintre vaccinurile pe care guvernul își bazează proiecțiile sunt încă în etapa de studii clinice.

În lupta contra-cronometru pe care omenirea o duce împotriva acestui inamic misterior, există și vești bune. Conform Ministerului Sănătății din Israelul, această țară ia în considerare ridicarea majorității restricțiilor sanitare legate de coronavirus de pe teritoriul său, începând cu luna iunie. „Pentru prima dată de la apariția epidemiei, toate restricțiile din interiorul teritoriului israelian vor fi ridicate începând cu 1 iunie”, a declarat Ministerul Sănătății, într-un comunicat, adăugând că mai trebuie doar ca guvernul să voteze în favoarea acestei propuneri. Totuși, se recomandă ca restricțiile impuse turiștilor care intră în Israel să rămână în vigoare, luându-se în considerare chiar înăsprirea lor pentru a se evita intrara în țară a noilor variante ale virusului.

Dacă în apogeul luptei împotriva Covid-19, Israelul înregistra aproximativ 10.000 de cazuri noi de contaminare pe zi, în ultimele 24 de ore, Ministerul Sănătății a raportat doar 12 cazuri de infectare cu coronavirus. În total, autoritățile de aici au contabilizat 839.319 de cazuri cu Covid-19, dintre care 6.404 decese. Conform Protv, „Israelul a lansat la sfârșitul lui decembrie o vastă campanie de vaccinare pe baza unui acord cu gigantul farmaceutic Pfizer care a livrat milioane de doze statului evreu în schimbul unor date despre efectele vaccinării în această țară, care dispune de bănci de date medicale digitale despre populație”.

Cu un exemplu extraordinar de mobilizare în campaniile de vaccinare, israelienii au devenit prima țară din lume cu un record de seruri administrate. În prezent, peste 5 milioane din cele 9,3 milioane de locuitori (55% din populație) au primit două doze din vaccinul Pfizer. Scăderea numărului de infecții le-a permis autorităților să redeschidă restaurantele, barurile și sălile de sport pentru cei care dețin așa numitul „pașaport verde” (adică, persoanele vaccinate sau vindecate). O altă decizie primită cu multă bucurie de israelieni a fost eliminarea purtării măștii de protecție în spațiul public. Astăzi, această regulă mai rămâne în vigoare doar în transportul public și spațiile închise.

Etichete:

Komentar


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page