top of page

Peru a devenit țara cu cel mai mare număr de morți cauzate de coronavirus



După ce vaccinul anti-Covid, produs de compania suedeză AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford, a primit mai multe acuzații în ceea ce privește efectele sale secundare, Israelul a anunțat recent că există motive de îngrijorare și asupra unui alt ser folosit în lupta împotriva pandemiei. Conform Ministerului Sănătății din Israel, există o posibilă legătură între vaccinarea cu serul Pfizer și mai multe cazuri de inflamații cardiace observate într-un număr mic și în principal la bărbații tineri. Între luna decembrie 2020 și mai 2021, autoritățile din Israel au raportat 275 de cazuri de miocardită în rândul celor peste 5 milioane de persoane vaccinate.

Potrivit unui studiu realizat de trei experi și pe care Ministerul Sănătății israeliene l-a comandat pentru a investiga această chestiune, ″majoritatea pacienţilor care au suferit inflamaţii cardiace au petrecut cel mult patru zile în spital, iar 95% dintre cazuri au fost catalogate ca fiind uşoare. Concluzia arată că există o legătură probabilă între administarea celei de-a doua doze de vaccin (Pfizer, n.r.) şi apariţia miocarditei în rândul bărbaţilor cu vârste cuprinse între 16 şi 30 de ani. O astfel de legătură a fost observată mai mult în rândul bărbaţilor cu vârste cuprinse între 16 şi 19 ani în comparaţie cu alte grupe de vârstă″.

“De altă parte, un grup de consilieri ai Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite a recomandat luna trecută realizarea unor studii suplimentare referitoare la posibilitatea unei legături între miocardită şi vaccinuri pe bază de ARN mesager, cum sunt cele produse de Pfizer şi Moderna Inc.

Sistemele de monitorizare medicală folosite de CDC nu au descoperit mai multe astfel de cazuri decât estimările pentru populaţia generală, însă grupul de consilieri a considerat că furnizorii de servicii medicale ar trebui să fie avertizaţi în legătură cu relatările despre evenimente potenţial adverse”, informează Protv.

În apărarea sa, reprezentanţii grupului Pfizer au spus că nu au observat o rată mai ridicată a acestei afecţiuni, denumită miocardită, decât incidenţa obişnuită estimată în rândul populaţiei generale. De altă parte, ’’apariţia unor efecte adverse este analizată minuţios, iar reprezentanţii Pfizer participă cu regularitate la întâlniri cu Departamentul pentru siguranţa vaccinurilor din cadrul Ministerului Sănătăţii din Israel pentru a analiza datele obţinute în urma campaniei de vaccinare din această ţară’’, se menționează într-un comunicat transmis public de compania farmaceutică.

Cu toate că Israelul nu a dat încă undă verde vaccinării grupei de vârstă 12-15 ani în aşteptarea raportului Ministerului Sănătăţii, un comitet ministerial a aprobat vaccinarea adolescenţilor. ″Comitetul a oferit undă verde pentru vaccinarea copiilor între 12 şi 15 ani, iar acest lucru va fi posibil începând de săptămâna viitoare. Eficacitatea vaccinului prevalează asupra riscurilor″⁣, a declarat pentru Radio 103 FM Nachman Ash, coordonatorul grupului de combatere a pandemiei din Israel.

În prezent, Israelul este unul dintre liderii modiali în ceea ce privește campania de vaccinare împotriva Covid-19. Datorită campaniei de imunizare dar și a restricțiilor impuse pentru a nu se răspândi virusului, autoritățile din Israel se bucură acum de reducerea infectarilor la doar câteva cazuri pe zi, numărul total al cazurilor active fiind de doar 340 la nivelul întregului teritoriu al ţării, în timp ce economia țării s-a redeschis în totalitate. Momentan, mai sunt menţinute doar câteva restricţii referitoare la turiştii care vin în ţară. Cu aproape 55% din populaţia Israelului deja vaccinată, incepând de marţi, autorităţile israeliene au renunţat la restricţiile de distanţare fizică şi la obligativitatea permiselor de vaccinare pentru a avea acces în anumite restaurante şi spaţii pentru evenimente.

La nivel mondial însă, Peru a devenit țara cu cel mai mare numat de morți cauzate de coronavirus. Dacă inițial se credea că această țară din America Latină a pierdut 69.000 de vieți în lupta cu pandemia, la recomandarea unor experți, autoritățile au reevaluat numărul persoanelor moarte din cauza Covid-19, confirmând o cifră de 180.000 de decese.

Astfel, cu 5.484 de morţi la un milion de locuitori a devenit ţara cu cel mai mare număr de morţi la milionul de locuitori, potrivit unui bilanţ întocmit pe baza unor date oficiale de către AFP. Anterior, Ungaria era cea mai afectată ţară din lume de covid-19, raportat la populaţie sa, cu 3.077 de morţi din cauza covid-19 la un milion de locuitori.

Etichete:

Comentários


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page