top of page

„Pentru a achiziţiona gaz natural rusesc, trebuie să deschidă conturi în ruble în bănci rusești”



Negocierile pentru pacea în Ucraina ridică multe speranțe poporului ucrainean, greu încercat de pe data de 24 februarie când Rusia a decis să o atace fără milă. În timp ce mai multe țări și-au exprimat sprijinul pentru a găzdui întâlnirile celor două delegații, Turcia rămâne locul unde rușii și ucrainenii și-au disputat ultima discuție și unde, în următoarele o săptămână sau două, se vor revedea pentru o nouă încercare.

Dacă luni, după cea mai recentă întâlnire a celor două delegații, s-a confirmat că există progrese semnificative, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a declarat astăzi că nu se lasă păcălit de cuvintele Rusiei, având în vedere că s-a promis retragerea forțelor ruse iar de trei zile, rachetele nu încetează să cadă asupra țării sale.

Această informație este confirmată și de șeful NATO, Jens Stoltenberg care a declarat astăzi că trupele rusești se repoziționează și nu se retrag. Vorbind la Bruxelles joi după-amiază, Jens Stoltenberg a declarat: „Potrivit informațiilor noastre, unitățile rusești nu se retrag, ci se repoziționează. Rusia încearcă să se regrupeze, să se reaprovizioneze și să își consolideze ofensiva în regiunea Donbas. În același timp, Rusia menține presiunea asupra Kievului și a altor orașe. Așa că ne putem aștepta la acțiuni ofensive suplimentare, aducând și mai multă suferință”.

În replică, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a susținut că Departamentul de Stat al SUA şi Pentagonul nu au informaţii reale despre situaţia de la Kremlin, ceea ce poate atrage decizii greşite şi consecinţe nefaste. „Departamentul de Stat al SUA şi Pentagonul nu au informaţii reale despre ceea ce se întâmplă la Kremlin. Această situaţie este îngrijorătoare pentru că o astfel de neînţelegere totală duce la decizii greşite care au consecinţe nefaste. Pur şi simplu nu înţeleg ce se întâmplă în Kremlin. Nu îl înţeleg pe preşedintele Putin, nu înţeleg cum se iau deciziile şi nu înţeleg stilul muncii noastre”, a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, în cadrul conferinţei sale zilnice de presă.

De altă parte, potrivit Ministrului turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, oligarhul rus Roman Abramovici, care este sancționat de națiunile europene din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, lucrează “sincer” pentru a pune capăt războiului. „Roman Abramovici a asigurat legătura între Kiev și Moscova de când a început invazia, la 24 februarie”, a declarat Cavusoglu.

În ceea ce privește o întâlnire directă între președintele ucrainean și omoligul său rus, premierul italian, Mario Draghi a transmis că i s-a confirmat de către Vladimir Putin că o asttfel de întrevedere este prematură. „Vladimir Putin consideră că termenii pentru o încetare a focului în Ucraina nu sunt încă maturi. Președintele rus mi-a spus că actualele contracte de gaz rămân în vigoare și că firmele europene vor continua să plătească în euro și dolari. Ceea ce am înțeles, dar s-ar putea să mă înșel, este că conversia plății este o chestiune internă a Federației Ruse”, a declarat, joi, într-o conferință de presă, Mario Draghi după ce a discutat recent la telefon cu liderul de la Kremlin.

La scurt timp după declarația premierului italian, președintele rus a declarat că a semnat un decret în care se menţionează că clienţii străini trebuie să plătească în ruble pentru gazul rusesc de la 1 aprilie, iar contractele vor fi întrerupte dacă această condiţie nu se respectă. „Pentru a achiziţiona gaz natural rusesc, trebuie să deschidă conturi în ruble în bănci ruseşti. Din aceste conturi se vor face plăţi pentru gazul livrat începând de mâine (vineri - n.r.). Dacă astfel de plăţi nu sunt făcute, vom considera că nu sunt respectate obligaţiile de plată de către cumpărători, cu toate consecinţele care decurg din asta. Nimeni nu ne vinde nouă nimic pe gratis şi nici noi nu vom face acte de caritate - asta înseamnă că contractele existente vor fi întrerupte”, a declarat Putin, într-un discurs transmis la televiziune.

În opinia președintelui rus, lipsa gazului rusesc va aduce în UE costuri energetice sporite, dezindustrializare şi scăderea nivelului de trai. „Va urma o criză alimentară mondială, a cărei consecinţă va fi un nou val migrator către ţările europene, care în lipsa gazului rusesc se vor confrunta cu costuri energetice mai mari ce vor afecta competitivitatea companiilor şi nivelul de trai al populaţiei. După criza alimentară va urma un nou şi inevitabil val migrator, în principal către ţările europene”, a anticipat Putin.

La auzul acestei vești, Germania a spus că Occidentul nu se va lăsa „șantajat”. Robert Habeck, ministrul economiei, a declarat că nu a văzut încă un decret semnat de Putin care să impună plățile de gaze în ruble. El a adăugat că Germania este pregătită pentru toate scenariile, inclusiv pentru oprirea fluxurilor de gaze rusești către Europa.

Etichete:

Comentarios


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page